WELKOM - WELCOM
MIJN HOK - MY LOFT
INTRIEUR - METHODE
MIJN WEEK-VERSLAG
KWEKERS - BREEDERS
TOP DUIVEN
TELETEKST-DUIVEN
MOOIE-UITSLAGEN
GASTENBOEK
CONTACT/LINKS

 

Update van m'n  "verslag", week: 40  vanaf 1 oktober 2019.

In deze periode hebben we nog steeds in duivenland de gewoonte om altijd maar met veel " ruis " op de lijn met elkaar te converseren en dan meestal al de al jaren lang uitgemolken en wederom behandelde onderwerpen en niet te vergeten de uit eigenbelang gecreërde problemen, maar dit is nu net precies waar ik totaal géén behoefte meer aan heb. Hier zal ik dan ook zeker in de toekomst geen enkele energie meer aan gaan besteden, zodoende zal ik 'n periode hebben van géén regelmaat in m'n (wekelijkse verslagje) wat ik maakte. Maar mochten er tussentijds interessante of spannende ontwikkeling zijn in duivenland en waar 'n ander óók misschien ook wat aan heeft dan zal ik het zeker niet laten om weer iets van me te laten horen middels deze rubriek, maar we gaan zelf óók maar even in de rui. 

Dinsdag 1 oktober 2019: Zo onze vijf daagse tripje naar Ediger-Ellen a/d Moesel (Dld) zit er al weer op en hebben er ons die dagen uitstekend kunnen vermaken. De fietsen mee achterop de auto en wie maakt je dan wat, eerste twee dagen hadden we 'n prima gelegenheid qua het weer om 'n grote rondes te fietsen op uitstekende fietspaden aan beide zijde langs de Moesel en hebben daar dan ook volop kunnen genieten van de prachtige omgeving en natuur langs de rivier. 'N dagje de wandelschoenen aangetrokken en dan ontdek je middels de kleine dorpen langs het water dat er zeker voldoende te beleven valt in deze mooie wijnstreek, vooral als je langs alle wijnakkers loop met al z'n verscheidenheid aan bladkleuren in deze tijd van het jaar. Over het eten en drinken gaan we het maar niet te lang hebben, maar het valt wel op dat de porties en glazen er wel voor zorgen dat je totaal géén ondervoede mensen tegen komt in al die gelegenheden. Maar ....ik moet dan ook wel even de vermelding maken dat we op zo'n moment er ook beide met volle teugen van kunnen genieten. Terug gekomen toch wel weer nieuwsgierig naar de voortgang van de rui onder de duiven, het is dan maar 5 dagen dat ze uit beeld zijn maar toch kon ik duidelijk zien dat de kop/hals aan de beurt zijn om te verwisselen. Ik had ze zelf al voorzien van ruim drinkwater en de laatste dagen waren ze als het ware opgevoerd voor 'n zware dagfondvlucht want er was op de dag van vertrek géén zaadje meer in te krijgen. Op dag van vertrek alle bakken gevuld met voer voor de eerste vier dagen, waarna Tim de Goede die ik gevraagd had om de 4e dag 's-middags nog even bij alle duiven 'n hoeveelheid voer in de bakken te doen. Bij thuiskomst heerste er dan ook gewoon rust op de hokken en géén van de duiven had zo te zien te weinig gehad. Indien we vier dagen weggaan durf ik nog wel aan (al meerdere malen gedaan) echter met 'n dagje langer weg ga ik toch voor zekerheid en vraag ik Tim even om de voorlaatste dag de bakken nog even te vullen. Het water is nooit een probleem want met die 7 ltr zgn. kippenbakken dat gaat helemaal perfekt, hier heb ik dan ook al ervaring mee mee en zijn de bakken na 'n week nog niet leeg. Vandaag alles weereens doorgelopen en langzaam aan komen de eerste nieuwe koppelingen alweer aan de horizon. Nog wel even afwachten wat ze ons als vliegprogramma voor 2020 zullen gaan voorschotelen, waarna ik dán pas de beslissing neem op welke datum ik gaan starten met de kweek voor 2020.  

Vrijdag 20 september 2019: Vanmorgen nog even de stofzuiger door de broedbakken gehaald, deze zijn allemaal wel afgesloten maar in de ruitijd kijk je er van op hoeveel stof en veren er na verloop van tijd weer in die bakken ligt. Dus maar even 'n klein klusje gedaan en de boel is voorlopig weer even netjes voor 'n tijdje, het is trouwens óók 'n goed tegenmiddel om het ongedierte géén kans te geven er zich te gaan nestelen in deze periode. Ook vanmiddag nog weer even bij Jaap geweest van de Comb. Kerssens-Krom in Akersloot waar ik deze week de dagelijkse verzorging van de duiven voor hun heb gedaan dit ivm. 'n weekje vakantie van Frank. Voor Jaap wordt het op het bovenhok 'n beetje moeilijk, voor mij 'n half uurtje werk en dan is alles weer knap en afgevoederd. Elkaar even helpen in dit soort gevallen daar heb ik totaal geen moeite mee en in dit geval is het ook nog voor 'n korte periode dus gewoon even doen. Morgenochtend na het koffierondje nog even de schraper erdoor voordat Frank weer thuiskomt en dan is voor mijn het klusje weer geklaard en weet ik zeker zijn Jaap en Frank weer tevreden.

Woensdag 18 september 2019: De hieronder beschreven klusjes op de hokken zijn allemaal weer naar tevredenheid uitgevoerd dus we hebben alles op schema voor het winterseizoen. Eerste uitnodigingen voor het bekende bonnetje zijn ook inmiddels al binnen, afhankelijk van de aanvrager maak ik 'n beslissing of ik aan de vraag gaan voldoen maar ik hou het zeker beperkt qua het aantal bonnen op jaarbasis. Ben nu eenmaal 'n kweker die eigenlijk alweer snel van de kweekperiode afwil op het hok, dus zorg ik dat ik niet nog eens verlaat wordt doordat ik nog 'n paar jonge duiven moet leveren binnen 'n bepaalde tijd. Trouwens de duiven hebben net 'n beetje rust of je bent zelf eigenlijk al weer bezig je toekomstige kweekkoppels samen te stellen. Heb informatie genoeg over m'n duiven dat is geen probleem, maar het " gevoel " hebben over 'n nieuw samen te stellen koppel is ook altijd nog 'n dingetje. Goed tegen goed is gewoon duidelijk, maar als 'n bepaald koppel dé uitstraling heeft wat je voldoet aan je gevoel dan ga ik toch ook graag voor 'n koppeling van de laatste keuze. Maar we hebben nog even dus aan de puzzel kan nog even worden gewerkt. 

Maandag 16 september 2019: Zo te zien vanmorgen géén problemen meer te ontdekken bij m'n duiven, inmiddels heeft alles weer krijtwitte doppen en zet de rui zich prima voort. E je dan zo'n dagje als vandaag met regelmatig wat motregen er overheen krijg dat stimuleert zeker het ruiproces. Die rui mag van mij trouwens ook wel weer snel over zijn want met de schraper is het ook niet altijd prettig werken, het stroopt met dat vochtige weer aan alle kanten door de aanwezigheid van de vele kleine veertjes voor en op je krabber. Maar goed de eerste twee maanden zijn we daar zeker nog wel mee bezig en dan worden ze ook zeker weer mooier zullen we maar zeggen. Verder geen noemenswaardig nieuws in en rond de hokken, 'n rustige periode maar voor de duiven toch 'n héél belangrijke periode.   

Zaterdag 14 september 2019: Vanmorgen was m'n eerste werk van alle hokken de waterbakken grondig te reinigen zodat ik deze einde middag weer kan vullen met m'n gehele jaar door standaard water toevoeging van knoflook,ui en kruidenazijn. Ik laat de drinkbakken 'n klein dagje in de felle zon drogen en we hopelijk verlost zijn van de ornithose perikelen op de hokken. Koffie gedronken op Akersloot waar we dit keer met 'n klein koppeltje waren vertegenwoordigd dit ivm. met vakantie en belangrijkere dingen in het leven. Vanmiddag nog even op de fiets (mooi weer) naar Limmen geweest om bij de vereniging het seizoen nog even onder het genot van 'n broodje bal en 'n biertje af te sluiten. De vereniging PV. De Gouden Wieken te Limmen kan terug kijken op 'n possietief jaar wat betreft de mooie prestaties behaald door verschillende leden op zowel Afdeling,Kring 1 als CC 1B niveau. Op de terugweg vanuit Limmen bij Tim de Goede nog 'n paar duiven mooi op tijd vanuit Pontoise op z'n hok zien vallen. Tim beschikt daar over 'n schitterende locatie vanwaar je z'n duiven op 'n ideale manier ziet aankomen van de vluchten. Vanavond nog even 'n klein feestje helpen maken bij m'n oude Tennisvereniging die z'n 70 jarige bestaan viert, naar mijn idee kan het wel weer vandaag diversiteit was groot ondanks géén duiven meer in concours. Maar goed het houdt je 'n beetje jong en scherp om alles nog 'n beetje bij te houden maar wel met alle plezier en morgen is het gewoon weer zondag. 

Donderdag 12 september 2019: Hier moeten we ook weer 'n beetje aan gaan wennen de komende tijd, ik doel op de voor mij al bewust gekozen intreden van de stille periode in de duivensport. Géén duiven los te laten 's-morgens en omdat ik alles al direct apart heb gezet op de hokken wat ook inhoud dat je ondanks tweemaal daags even de krabber er door te halen al snel weer klaar bent met de rituelen. Niet dat ik me nu direct al loop te vervelen, zeker niet maar toch moet je er weer even wennen aan dit ritme. Alle dagen lopen te kijken wat er evt. nog meer aan duiven zou moeten worden uitgeselecteerd is er ook niet bij want de kwekers zeker, die zijn al op tal  gebracht en bij de vliegers hangt het nog om 'n duiffie of 6 tot 8 die ik nog wel even verder wil zien ontwikkelen. Moet zo hier en daar nog even 'n klein klusje doen op de hokken in de vorm van wat reperatiewerk aan de broedbak draaideuren waarvan er enkele niet de juiste werking hebben op het kweekhok. De valklep die (stamt al uit het eerste uur) op het kweekhok zit en dienstdoet vanuit de voliëre, moet ook nog even vervangen worden middels wat nieuw hechthout. Ook in de buitenvoliëres zijn er zo hier en daar 'n paar houten zitschappen die door regelmatig 'n regenbui over zich heen te krijgen nodig aan vervanging toe zijn door nu 'n degelijke kunststof uitvoering te installeren. Verder heb ik afgelopen dagen alle duiven nog even op 'n stevige ornithose-kuur (vd Weerd) gezet want het bleef naar mijn gevoel veel té lang sudderen met steeds weer 'n andere duif die toch óók weer met 'n nat oog kwam te zitten. Ik ga nu nog één dag in het drinkwater kuren en dan moeten we er vanaf wezen volgens de dierenarts ikzelf. 

Dinsdag 10 september 2019: Eigenlijk heb je net 'n goeie week de lichten uit en de kleppen dicht of de veren vliegen je 's-morgen al om je oren als je het hok betreed, om de dag krijgen ze de automatische nevel-douche over ze heen en vooral de eerste dekveren vliegen er dan gelijk al af. Dit jaar voor het eerst maar 'ns géén karnemelk gegeven bij het op rust zetten van m'n duiven en moet zeggen dat ik tot op dit moment echter nog geen verschil kan merken qua opstarten van de rui. Ik geef ze wel om de dag wat extra Gervit-4 Van Röhnfried in het water, 'n multivitaminen voor de benodigde aanvullingen op het nog te vormen verenpakket. Als extraatje in de ruiperiode krijgen ze 'n mengeling van 'n normale goeie rui-mengeling van Garvo plus.... 'n 1/3 deel Solution (ook van Garvo) hieraan toegevoegd, hierin zijn fabrieksmatig ook wat extra bestanddelen toegevoegd in de vorm van vitamines, soja-eiwitconcentraat, biergist, aardappeleiwitten, lecithine en organische zuren. Mijn ervaring hiermee is dat na de rui de duiven beschikken over 'n super zacht en glazend verenkleed alsof ze dagelijks in het regenwater badderen. Vanmiddag hebben we nog even 'n bezoekje gebracht aan de jaarlijkse Kermis te Volendam, niet dat we daar nu staan te hossen of te springen, maar gewoon effe vanaf de zijkant alles bekijken met één biertje in de hand. De man/vrouw twee bloedhete oliebollen en dan zit je gewoon helemaal weer even in dat speciale sfeertje daar aan de voet van de dijk. Maar de wijsheid (of leeftijd) komt dan toch weer naar boven om na 'n paar uurtjes toch de weg terug weer te aanvaarden want de duiven  moeten óók nu weer der dagelijkse portie voer in de bak hebben. 

Donderdag 5 september 2019: Planning was eigenlijk om m'n late jongen en herstelde nakomers afgelopen dinsdag nog in keer te gaan inkorven voor de africhting naar Roye, maar hier hoefde ik al géén keus meer voor te maken omdat die werd wederom gecancelled. Vandaag m'n duivenbestand zo hier en daar maar alvast 'n beetje op tal gebracht en de boel allemaal maar uit elkaar gehaald en apart gezet. Wel zo dat ze elkaar nog gewoon kunnen zien middels het gaas in de voliëre waardoor ze verder géén enkel contact meer kunnen hebben en dus in alle rust ruiproces kunnen doorstaan zonder dat je nog regelmatig wat eieren over de vloer krijg. Zo kunnen ze zich helemaal concentreren op de ruiperiode waar erbij de kwekers natuurlijk al 'n behoorlijke voorsprong is opgebouwd. Eerste werk is nu de manden e.d. even goed schoonmaken en ontsmetten dan kunnen die voorlopig weer 'n tijdje naar de schuurzolder waardoor we óók meteen weer wat meer ruimte creëren over de vloer in de schuur. Allemaal bezigheden de duiden op het einde van het vliegseizoen 2019 waar ik in grove lijnen toch wel content mee ben, dit doelend op de resultaten op de Dagfond-vluchten. Hiervan overgehouden 'n nog mooie ploeg duivinnen (14) die aangevuld gaan worden met zeker nog 'n 20 jonge duivinnen welke zich goed hebben laten zien met de jonge duivenvluchten.

Dinsdag 3 september 2019: Tot vandaag nog géén enkele veer van de 4 achterblijvers teruggekeerd op het hok, die zullen dan ook wel niet meer komen lijkt me. Dat het zaterdag 'n hele lastige vlucht is geweest bleek ook wel aan het aantal jonge duiven waar ik gistermorgen toch 'n geïrriteerd of 'n vochtig oogje ontdekte. M´n duiven hebben waarschijnlijk 'n dikke ornithose opgelopen gezien de verschijnselen na ´n moeilijke vlucht met 'n zéér traag verloop, verkeerde mand of ´n vlucht met regelmatig regenwater onderweg op de vlieglijn. Vandaag alles alvast maar eens 'n beetje op 'n rijtje gezet en de weersverwachtingen bekeken voor morgen en aankomende zaterdag, kom hierna snel tot het besluit om de klep voor dit jaar niet meer te openen voor de vluchten zodat er dus géén duiven meer worden ingekorft in dit seizoen. Beetje terug kijkend kunnen we toch wel spreken van 'n behoorlijk zwaar vliegseizoen voor de duiven, gewoon m'n eigenhok in ogenschouw nemend zijn er vooral dit jaar weer ontzettend véél jonge duiven om wat voor oorzaken dan ook achter gebleven op het vlieg(slacht)veld. Beginnend op de eerste opleer met 50 goed opgeleerde jongen duiven en dan goed 8 weken later eindigen met nog maar 16 jonge duiven. Blij dat ik gewoon héél weinig (6) oude duiven ben verspeeld anders heb je volgend jaar niet veel mogelijkheden om 'n beetje mee te draaien op de dagfond. Heb gelukkig nog wel wat (8 stuks) zg. late jongen die middels de africhting vanuit Zaanstreek-Noord al aardig wat kilometertjes erop hebben zitten, waar ik voor volgend jaar de vliegploeg toch weer 'n beetje mee aan kan aanvullen. Maar nu eerste maar de rui er goed op te krijgen, rest zien we komende winter wel hoe of ze hier weer door en onder vandaan gaan komen.    

Zondag 1 september 2019: Het lijkt wel niet te mogen dit jaar om 'ns 'n keer een normale vlucht te kunnen vervliegen, zaterdag eerst al in de morgen op de Natour vanuit Lennik (zelf géén duiven mee trouwens) ging het al heel met moeizaam afkomen van de duiven. Voor de oude duiven lijkt dat niet zo'n probleem maar voor de late jongen die nog talrijk waren ingekorfd, was het weer tobben om het hok nog weer te kunnen vinden. Menige late jongen waren dan ook zaterdagavond bij vele liefhebbers weer achter gebleven van deze vlucht. En dan komt er voor je eigen na zo'n vlucht al aardig wat spanning op betreffende de afloop met de jongen vanuit Fontenay. Zijn de laatste jaren eigenlijk altijd mooie vluchten met 'n goed verloop in de aankomst van de jonge duiven, maar met deze vlucht had ik 's-morgens qua het weer en de wetenschap van de natourvlucht er al behoorlijk m'n twijfels. Werd natuurlijk later bevestigd middels 'n draak van 'n vlucht, op de voorhand in het begin nog 'n behoorlijke snelheid in meters welke al heel snel terug liepen. Grote gaten in de aankomsten en in de meeste gevallen één duif op tijd geconstateerd. Het feit dat je drie en 'n half uur uur na de eerste duiven gevraagd wordt om gewoon nog door te blijven klokken zegt gewoon alles over het afkomen van de jonge duiven. M'n eerste jonge doffer valt om 15.39.45 uur op de klep en met uitslaan 20.00 uur zijn er 10 duiven gearriveerd op het hok, de helft thuis wat bij het N.I.C. Zaanstreek-Noord betrekkelijk nog 'n hoog percentage was bij vergelijking met de ander waar sommige de 25% niet konden halen. Bedompen stemming en eigenlijk wilde iedereen zo snel mogelijk weer naar huis om te kijken of er nog duiven bijwaren gekomen. Bij me zelf zijn er vanmorgen nog zes duiven bij gekomen die ogenschijnlijk niet veel mankeerde dus wederom gewoon tevéél weg gebleven en weer meer uitgedund in je bestand jongen.  

Vrijdag 30 augustus 2019: Gisteren (Donderavond) m'n duiven bij N.I.C. Zaanstreek-Noord m'n resterende 20 jonge duiven ingekorfd voor de Vlucht naar Fontenay sur Eure op 513 km afstand. 7 jonge doffers en 13 duivinnen welke ik op de deur speel de laatste 3 weken, zullen het komende zaterdag moeten gaan doen op deze mini dagfond-vlucht. De duiven staan er naar mijn gevoel prima voor, alle jonge duiven staan ten hoogste op twee maar de meeste (vooral duivinnen) hebben nog maar één pennetje gegooid en zijn ook super goed op gewicht. Door bij ze de laatste dagen meerdere malen op 'n dag de voerbak te vullen met "kleine" hoeveelheden probeer ik er zoveel mogelijk vette zaden in te krijgen en waardoor ze ook gewoon prima blijven trainen om de deur. Maar goed we zullen het gewoon weer af moeten wachten of de duiven de juiste drive hebben en ook wat ze qua weersverwachting voor ze in petto hebben a.s. zaterdagmiddag, in iedergeval krijgen we weer 'n waaivlucht maar ik hoop dat dit mee gaat vallen. De lossingstijd zal bepalend worden hoeveel wind ze in de middag mee gaan krijgen. Maar vanaf nu is er niets meer aan bij te stellen of te veranderen.... ze zitten in de mand (wat 'n eigen keuze is)  maar... ik heb er zeker wel 'n goed gevoel over wat morgen betreft. 

Woensdag 28 augustus 2019: Gisteravond m'n late jongen nog even ingekorfd in Wormerveer bij Zaanstreek-Noord. Op tijd heen gereden want m'n gedachte was dat het er wel weer héél druk zou gaan worden net als afgelopen week. Maar eigenlijk totaal géén animo bleek bij aankomst, ik kon dan ook direct m'n 20 duiven in de mand doen en ben tot acht uur gebleven maar véél inkorvers kwamen er echter niet opdagen. Ik begreep dan ook wel van 'n paar fondmannen dat de laatste twee africhtingvluchten niet direct vlotjes waren verlopen en er véél duiven zijn achtergebleven wat natuurlijk dan ook wel verklaard dat er maar 'n gering aantal liefhebbers er nog zin in had en nog met duiven kwamen. Nu was het gisteravond direct óók geen interessant weer om nog wat onervaren duiven in te gaan korven, plus het vooruitzicht dat de wind Zuid-Oostelijk zou zijn we nog steeds in de hoge temperaturen verblijven. Ik zelf heb er zeker terdegen over nagedacht alvorens ik m'n besluit nam om ze toch maar in te gaan korven. Als ze niet vroeg los zouden gaan dan zou de wind langzaam naar het Zuid-Westen gaan draaien met als gevolg dat de temperatuur hiermee ook aardig zou gaan temperen. Dus maar hopen op 'n wat latere lossing vanmorgen, dat kwam gelukkig zo uit en kwam er op uit dat ze pas om 11.15 uur werden de duiven gelost met 'n al bijna zuidelijke wind, dus ze konden nog wel eens snel af kunnen komen na de middag. M'n eerste gedachte ging uit naar 'n tijd rond de 1500 mtr en dan zouden ze om twee uur in de middag moeten kunnen arriveren. Het was toch nog behoorlijk broeierig met af en toe 'n druppeltje regen toen er om even voor twee uur in een klap 10 duiven gelijk op de voliëre vielen en er 8 stuks vlot meteen naar binnen liepen. (twee vreemden)  en verder druppelde ze regelmatig naar binnen en om even vier uur stonden de duiven 20 op de klok als africhting. Géén makkelijk vlucht vandaag maar ik hoop wel véél geleerd, nog 'n keer in de volgende week naar Roye en dan zit het er voor de meeste van deze duiven wel op dit jaar. 

Maandag 26 augustus 2019: Gistermorgen 'n beetje op tijd uit de veren om eerst even de duiven der dagelijkse tour te laten maken. Vrijdagavond kregen we de uitnodiging om met 'n bevriend stel zondag 'n dagje mee te varen op het Uitgeester en Alkmaardermeer e.d. Na eerst gezellig 'n koppie met (natuurlijk gebakje) zijn we in 'n rustig tempo en middels 'n leuke route via De Woude richting Alkmaar tot Heerhugowaard gegaan en daarna visa versa terug. Natuurlijk hadden we (als iedereen) die dag schitterend mooi weer met 'n overheerlijk briesje over het water wat zo af en toe wel erg bruikbaar was, maar goed met 'n happie en 'n drankie even dan van alles weer even bijpraten dan heb je gewoon 'n prachtige dag. Bij thuiskomst de duiven natuurlijk nog even gevoerd waarna wij na 'n dag op het water ook wel konden worden afgevoerd. Vanaf vandaag Maandag gaan we de laatste dagen in voor de jonge duiven vlucht vanaf Fontenay sur Eure op 513 km voor m'n duiven, ik ga de puntjes op de i proberen te zetten en om ze zo scherp mogelijk aan de start te gaan krijgen voor a.s. donderavond.

Zaterdag 24 augustus 2019: Gisterenavond even op de fiets gesprongen (zonder duiven) naar m'n huidige vereniging te Limmem. Daar waren ze bijna gereed met het inmanden van de laatste duiven voor de 3e natour naar Duffel. Nog even gezellig met z'n allen aangezeten totdat de wagen al verscheen om de duiven op te halen. Negen deelnemers met 232 waren er die avond ingemand voor deze vlucht van vanmorgen. Na terugkomst van het duiven laden pakte ik even m'n kans om de leden van de vereniging  1329 te Limmen toch te moeten melden dat ik de club toch weer aan het einde van het seizoen gaan verlaten. De omstandigheden die zich dit jaar (qua verplicht NIC inkorven) en vooral de laatste maanden voordoen, noopt mij het besluit te nemen om toch van vereniging te gaan veranderen voor de komende jaren (???) Door bij twee verschillende verenigingen (NIC) meerdere keren te moeten inkorven ontstonden en kwamen er ongewild toch wat logostieke en praktische problemen op m'n pad die echter zodanig lastig waren dat ik heb besloten om (onder voorbehoud) eerdaags naar 1264 PV. Zaanstreek-Noord te verhuizen. Ik zal met deze inkorf/uitslaan problemen niet als enige gestoeid hebben in de afgelopen periode met de vluchten, vandaar dit door mij genomen besluit.     

Vrijdag 23 augustus 2019:

 (Laat op de avond) Uitnodiging voor de sectievergaderingen NPO rolt alweer binnen (volgens mij vliegen we nog) Veel leeswerk en dit zal zeker héél véél discussie op gaan roepen.

Bovenstaand: NIEUWE VLIEGLIJN - INDELING NPO-DAGFOND 2020 (zie site NPO)

Vrijdag 23 augustus 2019: Prachtige ochtend vanmorgen, nog (7.30 uur) niet te warm dus maar snel de jonge duiven eruit gelaten. Die hadden er blijkbaar ook zin in want voor ik de klep open had knalde er al verschilende tegen de binnenkant van de klep aan om maar zo snel mogelijk naar buiten te kunnen. Duivinnen gingen zo als altijd als eerste het hok uit en waren minimaal 'n uur geheel uit het zicht verdwenen alvorens er weer 'n paar boven het huis verschenen die nog 'n klein half uurtje op sneldheid bleven toeren. Alles weer naar beneden en toen ontdekte ik meteen al div. gekleurde ringen die niet op mijn hok thuishoren dus waarschijnlijk met andere koppels duiven in de weer geweest blijkbaar. Het lastige is dan altijd dat je je eigen duiven niet gelijk naar binnen kunt krijgen als er wat vreemde duiven tussen zitten. Ik zie het ook gelijk aan m'n duiven doordat ze zich gelijk heel anders gedragen. Uit eindelijk de duivinnen binnen en de fel oranje bezem maar even gebruikt om de boel van het dak af te vegen, wat dan ook prima lukte. Doffers eruit, hok schoon en toen eerst maar even naar de Makro voor de broodnodige aanvulling in de wijnkelder. Bij thuiskomst hadden alle jonge mannen al keurig hun plaatsje alweer opgezocht en kon de klep gelijk weer dicht. Na de middag de fietsen maar even gepakt voor 'n ritje naar Beverwijk waarna we er maar 'n tourtje van hebben gemaakt langs het NZ-kanaal naar Pont Buitenhuis om daarna via Westzaan en Krommeniedijk weer in ons " Dorp " te arriveren. Leuk rondje gemaakt met schitterend weer om te fietsen dus deze zit alvast weer in de pocket. Eenmaal weer thuis de duiven afgevoerd voor de nacht want de Natour met de Afdeling is voor mij passé dit jaar. M'n vroege Jongen worden klaar gestoomd voor Fontenay en Pt.St. Maxence en enkele late jongen e.d. gaan nog mee met de midweekse africhtingen vanuit Zaanstreek-Noord om hun laatse vluchten onder de vleugels krijgen van dit seizoen, waar ze dan mee eindigen is voor hun dan de laatste africhting naar Roye.    

Woensdag 21 augustus 2019: Gisteravond nog even wezen inkorven bij Zaanstreek-Noord met m'n late jongen van (2018-2019) en nog wat herstelde jonge duiven totaal 22 stuks dus klein mandje vol. Er was 'n grote belangstelling vooral vanuit de overnachtspelers die hun jongen natuurlijk ook nog 'n opleer willen geven. De weers vooruitzichten voor vandaag lijken prima te gaan worden en de duiven werden dan ook om 8.45 uur gelost met 'n zwak zuidelijk windje. Goed 186 km voor mij op de klok dus tijdens koffietijd zullen zeker de eerste duiven al gaan komen, dus we gaan het zien hoe of ze afkomen..........(tot zover) <><> De duiven kwamen uitstekend af op deze africhting voor m'n late jongen. Ik speel hier trouwens ook nog 6 (oude) duivinnen in, wat eigenlijk hele late jongen zijn van augustus 2018, deze stammen af uit 'n paar interessante koppels waar ik alléén de duivinnetjes van heb aangehouden. Uiteindelijk is er één laat jong ergens achter gebleven op deze vlucht dus.... eigenlijk wel tevreden. De thuiskomers van vandaag gaan komende week dinsdagavond ook weer mee met de africhting vanuit Zaanstreek-Noord vanwaar er naar Quievráin worden gereden en er woensdagmorgen te worden gelost. Verder gaan er deze week géén jonge duiven mee met de natourvlucht, ik lap m'n oudere jongen deze week nog 'n keer en dan gaan die de volgende week allemaal mee naar Fontenay. 

Maandag 19 augustus 2019: Na eerst m'n duivinnen er uit gehad te hebben ben ik vanmorgen om 10 uur eerst even naar Zaanstreek-Noord gereden om even m'n klok te laten lichten van de vlucht van zaterdag die niet doorging. Ik heb graag m'n klok altijd weer even leeg daar ik hem eigenlijk dagelijks gebruik voor de controle met de training 's-morgens of m'n duiven allemaal weer binnen zijn alvorens ik de ander groep doffers-of duivinnen los gaan laten. Bij thuiskomst  uit Wormerveer hadden de meeste duivinnen op 'n enkele na het hok alweer gevonden, even 'n roeppie en de laatste drie gingen ook gelijk naar binnen. Doffers er maar weer uit en de het dagelijkse werk van het hok kuisen gelijk maar aangepakt, hier en daar wat extra onder de roosters ook maar meteen weg gehaald en bij de kwekers/oude vliegers de eerste emmers met veren alweer verwijderd. Zo'n duivenseizoen dat vliegt eigenlijk ook gewoon om, zo ben je druk bezig alles na de winter weer 'n beetje op de rit te krijgen en zo sta je voor de laatste drie weken natour en jonge duivenvluchten. Hopelijk hebben we nog 'n paar mooie vluchten in het verschiet om het seizoen wat positief af te kunnen sluiten en staan we weer snel voor het winterse krakeel vanaf de zijlijnen. 

Zaterdag 17 augustus 2019: Eerst even over de vlucht van gisteren, goeie beslissing om de vlucht terug te halen naar de vrijdag, 'n slechte beslissing om de duiven al om 09.05 uur te gaan lossen. Aankomst: slecht verloop, met 'n aankomst van de duiven geheel verzeild geraakt in 'n langgerekt regengebied. Gelukkig wél al m'n duiven snel weer thuis, eerste duif om 13.06.31 uur in de klok en de laatste van de twintig sloot de strijd af op 13.25.46 uur, klep dicht en wederom 'n vlucht voor me om maar heel snel te vergeten. Vandaag (zaterdag) maar weer de concentratie op de gisteravond bij m'n vereniging te Limmen ingekorfde duiven voor de 2e Natour. Het geringe vertouwen wat ik gisteravond al had bij het inkorven naar Duffel werd in de loop van de dag jammer genoeg nog eens bevestigd ook. De  verwachte opklaringen kwamen er niet en het enige senario wat nog open bleef was de duiven terug te rijden naar NH. waar ze even vóór 18.45 uur per vereniging (?) werden gelost langs de A9 bij Heemskerk. Vanaf het zolder raamtje kon ik de eerste groep voor omgeving Den Helder zien vertrekken en deze maakte vrij snel al hoogte in hun vertrek. Daarna nog twee groepen en de onze werden waarschijnlijk als laatste groep gelost. Voor m'n duiven 'n afstandje van 'n paar minuten vliegen maar 5 van de 25 hadden er blijkbaar toch nog plezier in om er nog 'n traningsvluchtje van te maken en er dus ruim 'n half uurtje langer over te doen. Even voor achten kon de klep gelukkig dicht en ik had eigenlijk 'n gevoel over me als of ik zelf die nacht/dag in de wagen had mee gemaakt. Gauw m'n schoenen maar uit en de bienen op tafel, misschien hebben we nog wat leuks op TV en vergeten we deze week ook weer snel. Want het was me er wel weer eentje....  

Donderdag 15 augustus 2019: Wederom 'n dag met onvoorstelbare onwikkelingen in het verschied, vrijdag los krijgen we het bericht...Pont Saint Maxence vanavond inkorven en met één nacht mand worden ze morgenochtend gelost. Ik had al eens gehoord dat de wonderen nog niet de wereld uit zijn, maar dit gaat in het Noordhollandse duiveland alle bevattingen ten boven. Interresant avondje inkorven bij Zaanstreek-Noord kan ik wel zeggen. Zeer uit een lopende meningen worden er die avond gespuid, van goede beslissing tot volledige afkeuren van dit besluit. Proberen 'n goede vlucht te regelen qua de weersomstandigheden is ten aller tijden 'n nobel streven, de uitkomst hiervan heeft 'n ieder dit jaar al vele ervaringen mee op gedaan en die waren niet altijd ten gunste van de duiven. Maar goed ze zitten er weer in en we gaan het maar weer afwchten, heb de tijd dus dat is voor mij géén dilemma om er 'n dagje aankomst bij te krijgen. Vanavond net na thuiskomst uit de Zaan krijg ik het bericht te horen dat de Natour Vrijdagavond gewoon ingekorfd gaat worden. ??????? Dus de Jonge duiven gaat niet op de zaterdag, maar de Natour zou gewoon wel door kunnen met 'n uitwijk naar evt. de zondag. Mijn info van gisteren is al dat de zondag in Noord-Holland óók pas na drie uur in de middag wat ruimte krijgt voor de zon........dus !!!!! 

Dinsdag 13 augustus 2019: Wordt wikken en wegen de komende dagen wat of het gaat worden dit weekend, zeer slechte weersomstandigheden en het worden zeker weer vluchten met behoorlijk wat wind uit het ZW op de vlieglijn. Ook vandaag tussen de buien door de jongen de tourtje weer laten maken maar om nu te zeggen dat het lekker weertje is nee. 35 graden is óók niets maar dit weertype gaat na 'n halve dag óók al vervelen. Trouwens op die waaivluchten zit helemaal niet te wachten, daar heb ik zo wie zo géén duiven voor dus is het altijd maar afwchten of je er toch nog één heb tussen zitten die het wel aankan. Je stoel om moeten draaien om je duiven te zien vallen dan ben ik er eigenlijk al klaar mee. Geef mij maar 'n noordlijk of noorwestelijk briesje en het liefst nog 'n straf windje vanuit het noordoosten met 'n hollands zonnetje. Dit worden meestal de eerlijkste en mooiste vluchten vooral als de snelheid naar de 1100 mpm begint te zakken. Maar goed... dat is het weer en daar kunnnen we gelukkig (nog) niets aandoen, dus afwachten maar. 

Zondag 11 augustus 2019: Vanmiddag 'ns even alles wat deze week betreft op 'n rijtje gezet en dan kunnen we wel wéér spreken van 'n hectische periode, eigenlijk is dit nuchter beschouwd ook gewoon 'n absurde week in de duivensport van Noord-Holland al dan niet ontstaan door overmacht en/of gewoon foute beslissingen. Startend met het inkorven van 'n opleer vlucht, welke dan óók weer niet gewoon in je club kan worden ingekorfd, dus dan maar weer naar de Zaan. Di/Wo/Do alle in en outs over de afwegingen van wat/hoe en of we donderdagavond wel of niet gaan inkorven, het wordt Donderdag.... en dan...... vrijdag gelijk 'n bericht welke helemaal haaks staat op de beslissing van Donderdag. 'N optie van drie nachten is blijkbaar minder humaan dan ze met bijna 100 km in de staart naar huis te laten jakkeren met als voorspelbare uitkomst dat het weer vele jonge duiven heeft gekost en velen het niet ook niet meer zullenn halen om redelijk thuis te komen. Ook de beide 07.45 uur lossingtijden van zowel de Zaterdag als de Zondag vlucht vraagt toch wel om wat uitleg (waar ik trouwens totaal géén illusie van heb of die er ooit gaat komen) Iedere leek op weergebied kan het tegenwoordig al via z'n eigen mobieltje of PC bekijken wat voor weer je op locatie of vlieglijn kunt verwachten en dit ook nog eens met vrij grote zekerheid. Die zekerheid was er al dat er bij de vluchten van zowel Zaterdag maar ook op de Zondag het in het gehele NH kustgebied tot plm. 10-11 uur in de morgen regelmatig pittige buien tot ontwikkeling zouden gaan komen. De uitkomst en ervaring van de aankomsten van deze twee vluchten van zowel Peronne als Roosendaal kan iedereen dan ook wel raden. Een ding weet ik echter wel zeker over het afgelopen weekend en dat er héél duif onvriendelijk om is gegaan met " onze Hobby " , of ben ik nu zo naïef geworden dat dit allang al uit de Duivensport is verdreven ?. Trouwens over de twee vluchten waar je in de zeikende regen op je duiven staat te wachten inspireert je dan ook niet direct om er wat leuks over te schrijven, dus maar even niet. De opgelopen schade dit weekend: 5 goed ingevlogen jonge duiven weg, vraag: " Kon en kan dit nou niet even anders ????? " Ik wil trouwens totaal géén onrecht doen aan de overwinnaars van deze vluchten want voor dit soort vluchten heb óók duiven die 'n overwinning behalen en daar heb ik ook veel respect en bewondering voor. Dan komt nog 'n laatste melding gisteren 10 aug. van de afdeling, ze kwamen nog met 'n waarschuwing tegen het evt. dubbeld inkorven (duiven van gisteren) van jonge duiven op de natourvlucht. Er werd hierin geschreven over het diervriendelijke omstandigheden creëren door de Afdeling voor de jonge duiven en dit wordt dan ook nog 'ns geschreven nadat ze zelf (Lossings Commissie) in de ochtend net 'n zéér disputabele beslissing hebben genomen om de jonge duiven van Peronne gewoon al om 7.45 uur te gaan lossen met op het tijdstip van aankomst (13.00uur) in Noord-Holland waar de ene zware bui na de andere op de vlieglijn binnen kwam. Dit terwijl 'n goed uur later de vlieglijn bijna buien vrij zou zijn, wat is nu het meest diervriendelijke aan dit verhaal ? Naar mijn mening 'n hypocriet verhaal proberen op te hangen rond 'n grote blunder door de jonge duiven al zo vroeg te gaan lossen. Ik zie het alleen maar als 'n Eurolossing(beslissing) en vooral onkunde ten Top, maar klaar er over wij krijgen waarschijnlijk wederom en heftig weekend qua weersomstandigheden dus maak je borst maar nat.  

Vrijdag 9 augustus 2019: Gisteravond door de toenemende veranderingen in het inkorf/ophaal beleid van de Afdeling was ik genoodzaakt m'n jonge duiven voor de eerste 2-nachten mand vlucht vanuit Peronne wederom in te korven bij Zaanstreek-Noord te Wormerveer. Op zich natuurlijk niet zo'n probleem maar als je dan halverwege de avond de tijding leest dat de Natour naar Roosendaal ivm. het weer wordt verschoven, ontstaat er onmiddellijk 'n mogelijk probleem omtrent uitslaan Peronne (wanneer ?) en tevens inkorven op de zaterdag wat weer vast zit aan ophaaltijden van de duiven naar Roosendaal. Allemaal ontwikkelinge die de duivensport géén goed gaan doen in de toekomst. Ik begrijp best dat de weersomstandigheden in dit geval de aanleiding is voor verplaatsing maar hier zit de gemiddelde duivenliefhebber helemaal niet op te wachten. Ook de totale gekte door het extreme aantal vluchten wat er gecreëerd wordt de laatste jaren werkt hier ook aan mee dat er melkers zijn die door de steeds kleiner wordende verenigingen zelf in logistieke en mobiele problemen gaan komen. Met als uiteindelijke uitkomst van het geheel 'n nog snellere inkrimping van de duivensport. Oh ja natuurlijk we hebben ook nog wat duiven voor de natour dus..... gaan we vanavond maar weer even inkorven bij m'n vereniging te Limmen.  

Woensdag 7 augustus 2019: Gisterochtend op tijd in de morgen m'n duiven gedaan want de jaarlijkse " Mosseldag " bij m'n dochter in Zeeland stond op het programma. Ook had ik nog 16 late cq. achterblijvers/nakomers maandagavond ingekorfd voor de opleer vanuit Vijlen welke gelukkig allemaal weer vlot thuis waren zodat ik voor de middag alles qua duiven had gedaan en klokslag 12 uur vertrokken we dan ook naar Ellemeet (kort bij Renesse), daar aangekomen middels 'n vlot verlopen heenreis onthaald met 'n kop koffie en 'n aardig stukje kersenvlaai. Dan eerst toch maar weer even in de auto gedoken want 'n " Mosseldag " lukt niet zo erg zonder de mosselen. De plaats Bruinisse is al van oudsher 'n echte plek om de lekkerste mosselen op te doen. Vanuit het verleden maar bij mij nog steeds bekend Mosselhandel Bout te Bruinisse waar ik als 18 jarig regematig al over de vloer kwam om mijn producten als palingfuiken ed. aan de man probeerde te brengen. Dus vaste traditie is dan ook om de te nuttige mosselen nog steeds op te halen bij de firma die al sinds de jaren zestig 'n gerenommeerd combi-bedrijf van palingvisserij en mosselcultuur runt. Je koopt er superste mosselen waar géén enkel zandje in is terug te vinden (dit vanwege de hangcultuur) en dan ook nog eens 'n voortreffelijke smaak heeft. Heerlijk dagje zo met de familie en vooral dan 's-avonds met z'n allen rond de tafel aan het overheerlijke maal " De Mosselpan " opgeluisterd gisteren door opzich nog best leuk weer zodat we het feestmaal nog in 'n helder schijnend avondzonnetje tot ons hebben kunnen nemen. Nog even lekker nagezeten en wat uit gebuikt alvorens we de terugweg naar NH weer insloegen, want ja .... we hebben thuis óók nog duiven zitten en die willen ook wel wat hebben nog vanavond.   

Maandag 5 augustus 2019: Gisteren zoals altijd op de zondag de vaste baddag voor alle duiven, duiven komen nooit los op de dag na de vluchten dus altijd mooie gelegenheid daar even tijd voor te maken. Na soms zware vluchten is er altijd veel interesse in de sproeier die er dan overheen gaat. Doffers en duivinnen zitten doorgaans nog bij elkaar en dan is het gemakkelijk om alles in de voliëre te drijven en de kraan doet de rest. Daarna 'n relaxte middag er achteraan geplakt middels 'n voor ons regelmatige bezoekje aan de Dijk te Volendam. Vanmorgen(zondag) eerst nog even nagenoten van de voor mij mooie dagfond vlucht vanuit Vierzon gisterenmiddag, de beleving van 'n prachtige dag duivensport als je met je trouwe supporters toch wel gespannen zit te turen met z'n allen en om dan vanuit de verte er gewoon met ruim zeshonderd kilometers achter de vleugels drie gelijk op je hok te zien  afkomen. Bijna ongelofelijk als ze dan óók alle drie voor jou blijken te zijn en ze als gehaast snel de spoetnik opzoeken. Dat zijn er drie.....17.16.41 uur 'n prima tijd dus kan de vlucht al niet meer stuk, betrekkelijk vlot rollen de andere medegangers ook over de plank en even over zessen de klep dicht. Alle 19 duiven in de klok dus topvlucht voor de kijkers qua de aankomst, maar ook de bevestiging van verschillende duiven dat ik hier voorlopig verder mee kan. De inbreng van enkele interessante aankopen uit het verleden waaronder duiven van Richard Faber, Janus Kat & Zoon uit Westzaan en de Comb. Pouw uit Nederhorst Den Berg hebben zeker bijgedrage aan een mooie versterking van m'n dagfond kolonie. Veelal de kruisingen tegen m'n nog beperkt aanwezige eigen oudere soort (Lazaroms X van Loon) die brengen dan ook de best presterende jonge duiven groot. Door goed inspelen als jonge duif en niet de wat langere afstanden schuwen maar gewoon spelen. Ervaringen opdoen op de 350/500 km vluchten aan het eind van de jonge duivenvluchten is mijns inziens 'n cruciaal ding om ze goed te kunnen testen. Ik moest het dit jaar wegens de herpes-perikelen van vorig jaar dan ook allemaal met jaarlingen zien te plooien maar na ze vorig seizoen goed te hebben ingespeeld heeft het zeker dit jaar zijn vruchten afgeworpen op de dagfond en kunnen we in de breedte er volgend jaar misschien nog iets meer aan gaan trekken. 'N grote misser was de jonge duivenvlucht vanuit Quievráin, niet dat de duiven niet goed afkwamen (vier stuks op: 15.41.05 uur), maar het liep volledig in de knoop door de aankomsttijden van de zowel jonge als oude duiven. Ik zou me in tweeën moeten gaan delen om voor beide vluchten de klok te kunnen uitslaan, dus besloot ik om voor de Dagfond te kiezen die ik bij Zaanstreek-Noord had ingekorfd. Quievráin is er dan ook in Wormer gelijk maar uitgehaald zodat ik deze week weer gewoon kan inkorven met 'n lege klok. Wordt al met al 'n lastig iets als je zoals de dagfond en aanstonds ook enkele midfond jong niet in je eigen vereniging kan/mag inkorven. De moeilijkheid blijft dan toch altijd het tijdstip van uitslaan waar men als vereniging dan voor kiest op zo'n moment. Ik voelde me dit weekend dan ook bezwaard dat ze enkel en alleen voor mij (door de Dagfond) 'n andere tijd moesten gaan hanteren. Vandaar de keuze..... ik laat die jonge duivenvlucht maar schieten anders is het van hot naar her en maken we het ons eigen er niet gemakkelijker mee. Maar dit gaat voor mij zeker 'n punt worden waar ik na afloop van het seizoen nog eens goed over na zal gaan nadenken. Toekomst van centraliseren van de inkorf mogelijkheden is iets waar we zeker niet meer omheen kunnen en dan heb ik het in hoofdzaak over de Dagfond vluchten. Maar zoals we komende week al gaan zien is dat de zgn. midfond jonge duiven óók al aan de beurt is voor 'n bescheiden aantal ophaalplaatsen. Dit alles zal dan ook zeker zwaar doorwerken betreffende het instand houden van de verenigingen van zowel het minimale ledenaantal als de aantallen die er nog ingekorfd gaan worden in de toekomst.

Vrijdag 2 augustus 2019: Gisteravond de dagfond duiven bij Zaanstreek-Noord wezen inkorven. 13 duivinnen + 6 weduwnaars moeten de laatste dagfondvlucht het voor me gaan doen. Je ziet zo'n avond wel dat wel dat het de laatste DF vlucht is van het seizoen gezien de redelijke aantallen die er nog ingekorfd worden. Maar naar mijn mening wel veelal met 'n "alles of niets mentaliteit " of zo van " Wat er komt komt, en anders maar niet " maar hopelijk krijgen we 'n mooie eerlijke vlucht met de voorspelde noordelijke wind. Vanavond de jonge duiven ingekorfd bij m'n eigen vereniging te Limmen voor de vlucht vanuit Quievráin. De meeste hokken zijn al aardig leeg als je zo de inkorf aantallen bekijkt, maar we zullen het ermee moeten doen. Hier en daar begint bij velen langzaamaan de seizoens-moeheid al aardig naar boven te komen en zien ze middels de eerste rui 'n aanleiding om de duivensport alvast op 'n laag pitje te gaan zetten. Ik denk niet dat de aankomende rui de echte aanleiding is voor de terugloop van de aantallen in gekorfde duiven. De veelvoud aan vluchten en je niet zelf de dicipline op kunnen leggen om hier keuzes in te maken wat of je gaat vliegen noopt velen om al redelijk vroeg de handdoek in de ring te gooien waardoor je de laatste vluchten tegen 'n handje vol duiven zal gaan vliegen. Zal zeker in het nog korte bestaan van de duivensport een punt gaan worden om die exeptionele aantallen van vluchten drastisch te gaan verminderen wil dit voor de meeste liefhebbers nog leuk blijven om te blijven doen.

Woensdag 31 juli 2019: Prima vluchtje vanmorgen vanuit Zevenhuizen waar de duiven met Kring-1 werden gelost om 8 uur. Goed weer dus snel alles maar in gereedheid gebracht voor de aankomst van de duiven. Klok op training gezet en de drinkbakken met vers water op de hokken gezet, beetje licht voer in de bakken en dan maar wachten. Rond 08.45.16 rollen er zes duiven over de antenne, waarvan 2 oude en 4 jonge duiven deel uit maakte. Daarna 'n lucht met duiven die eigenlijk uit alle hoeken op het hok vielen. Op 51 voor negen zijn er al 34 duiven geconstateerd waaronder ik diverse laatjes ontdekte dus dat ging wel goed. Laatste duif van 63 Zevenhuizengangers valt even voor half tien op de klep maar m'n klok geeft hierna 64 aan. Even terug kijkend op de klok constateer ik dat er nog 'n jong extra is gearriveerd als vermiste van afgelopen jonge duivenvlucht vanuit Lennik. Al met al 'n prima verlopen opleervluchtje gisteren wat ook wel weer lekker is voor duif en verzorger. Waren hierdoor toch in goeie stemming dus meteen de fietsen op de auto geladen en vertrokkken naar Wieringerwerf (vdValk) om van daar uit 'n tourtje te maken via het Robbenoordbos-Den Oever-Hyppo-Westerland en rond het Amstelmeer weer terug naar Wieringerwerf. Prachtig rondje en ook nog onzettend veel (post)duiven gezien op de pas geoogste akkers in de Wieringermeer. Blijkbaar is hier vreten zat te vinden maar ik was eigenlijk het meest verbaasd over de grote aantallen duiven (zeker groepen van 50-150 stuks) die we er zagen. Naar mijn mening waren het koppels duiven die toch meest bestonden uit verdwaalde of doorgeschoten jonge duiven die daar in het Noordelijke waarschijnlijk zijn vastlopen en in de polder hun (tijdelijke) plekje even gevonden hebben. Waarschijnlijk is dit ook wel een van de redenen dat ik afgelopen dagen ook gewoon 3 jonge duiven van twee en drie weken geleden heb thuis gekregen. 

Maandag 29 juli 2019: Prima weekend achter de rug en gaan er deze week weer "fris " tegenaan, we starten vanavond al met het inkorven voor de 1e Natour opleervlucht vanuit Zevenhuizen op zo'n 59 km voor mij. Temperaturen gelukkig al weer aardig gezakt al zitten we nog op 'n mooie zomerse waarden van rond de 23-25 graden wat beduiden aangenamer is dan de afgelopen week. Vanavond blijven alléén de kwekers thuis, de rest oude vliegers - vroege jongen en nog wat late jongen in totaal 63 stuks gaan allemaal mee naar Zevenhuizen. Alleen de late jongen 8 stuks hebben nog géén container ervaring, de rest allemaal wel dus het moet duiven regenen morgen ochtend lijkt me. Beetje Zuid-Oost in de wind morgenochtend maar dat zullen ze zeker nog wel 'n keer tegen komen in hun gemiddeld kort duiven leven. We gaan het zien morgen.........  

Zaterdag 27 juli 2019: Nogmaals 'n prima beslissing van NPO om de alle afdelingen qua vluchten van zowel Jongen als de Oude duiven over het gehele land af te gelasten ivm. de extreme temperaturen op zowel de inkorfdag als de dag van lossing. Dus even 'n apart weekendje zo zonder de duivenvluchten, maar er is gelukkig (wat niet altijd door iederen wordt onderschreven) nog veel méér dan alléén maar duiven. We hadden trouwens ook nog 'n leuk feestje (50-jarig huwelijk) in het verschiet op de zaterdagavond dus we zullen ons totaal niet gaan vervelen in die twee dagen. De verzorging van de duiven gaat echter gewoon door dus zo helemaal zonder is het nu ook weer niet.   

Donderdag 25 juli 2019: Slap maar nog niet uitgedroogd liggen/zitten we erbij in de kamer, gelukkig kunnen we ons prima vermaken doormiddel van het dagelijks volgen van de Tour de France. Maar dat is dan ook de minst mogelijke inspanning die we verrichten deze dagen, onhollandse temperaturen en dan zijn er evengoed nog die denken dat je met duiven moet gaan vliegen. Gelukkig heeft de Afdelings LC vandaag het hele wijze besluit genomen om het komend weekend géén vluchten te moeten organiseren in het belang van de duiven. 

Dinsdag 23 juli 2019: Tot vanmorgen toe helemaal niets meer nagekomen van m'n 5 jonge duiven dus zal ik verder moeten met nog 22 M/V jonge duiven de aankomende weken. Maar qua weer gaat het voor de duiven 't zeker niet worden aankomend weekend, zowel de zaterdag als de zondag géén weer om duiven te vervoeren laat staan jonge duiven in één keer te lossen. Dus ga ik me bij voorhand alvast afmelden bij de vereniging omdat ik niets....!!!! ga inkorven aankomend weekend. Verder heb ik vandaag alles maar 'n beetje en dan ook nog op 'n héél lag pitje gedaan rond de duiven, vroeg er uit zodat de duiven in het (koelere) weer 's-morgens nog 'n beetje op de vleugels willen. De vroegte ais niet alleen goed voor de duiven maar de gemiddelde melker voelt zich ook wat energieker op dat tijdstip van de dag wanneer het wat koeler is.  

Zondag 21 juli 2019: Vandaag zijn de jonge duiven mooi op tijd (07.45uur) gelost vanuit Lennik op 'n 195 km voor mijn coördinaat met 'n matig westelijk windje, dus kan 'n mooi vluchtje gaan worden. Nog 27 jonge duiven overgebleven waar het spel nog mee gespeeld kan worden, laatste weken toch al (te) véél jonge duiven ingeleverd met als oorzaak ? (wist ik het maar) Maar goed hier kunnen we er nog lang over gaan praten, maar iedereen heeft 'n mening en weet hoe of het moet en waardoor het komt maar.... óók ! ! ! ! niemand weet of heeft dé oplossing voor dit steeds nijpender wordend probleem. Je start met de eerste opleer op 10 juni met exact 50 prima opgeleerde en gezonde jonge duiven. Je bent zes weken verder en de teller staat gewoon op nog 27 inzetbare duiven, wat er nog aan opgehaalde of nog herstellende jonge duiven zit valt eigenlijk te verwaarlozen dus..... gewoon de helft al weg van de jongen. Opgave of meldingen van je jonge duiven is eigenlijk ook nihiel in verhouding met de jongen die je gewoon elke vlucht wel weer kwijt bent. Een half jaar lang er achteraan gelopen en ....dan durf ik nog wel van mezelf te zeggen dat ik ze alle aandacht heb gegeven die maar nodig is om je jongen duiven gezond én klaar... aan de start te krijgen. Maar wederom tasten we in het duister en ben je achteraf nog blij dat je 'n paar (laatjes) extra heb gekweekt, zodat die evt. nog kunnen dienen als de broodnodige aanvulling op je vliegploeg voor het volgend seizoen. Maar weer even terug naar de jonge duiven-vlucht vanuit Lennik, er zat duidelijk niet de snit op als de afgelopen week. Ik klok m'n eerste drie duiven op zeven over 10 uur wat duidelijk te laat is om weer in de kop van de vereniging mee te kunnen draaien. Het uiteindelijke resultaat is wederom 5 duiven verspeeld die vanmiddag om twee uur nog niet waren gearriveerd op het hok wat dan toch weer balen is. Alles nog laten controleren afgelopen week met alleen maar positieve geluiden van de dierenarts en dan toch weer 'n zeperd van vijf duiven. Maar goed wat doe je er op zo'n moment aan ....helemaal niets, toch maar weer blijven hopen op nog wat jongen vanavond of morgenochtend vroeg. Ook Blois hadden we nog op het programma staan vandaag, 15 duiven in cours bestaande uit 13 duivinnen en twee weduwnaars. Prachtig duiven weer met 'n goed gevulde tafel met wachters, dus ze kunnen komen....Meldingen uit de voorhand gaven snelheden van ruim boven de 1300 mtr in Gouda dus vanaf half drie moesten er duiven gaan vallen in Noord-Holland. Eerste melding NH komt vanuit Alsmeer van de Comb. Van Vliet/Mastrigt die met 'n snelheid van 1310 mtr gevallen is. Dan is het wachten op 'n mooie vroege duif, tijd vliegt om op zo'n moment en vooral als je dan ook nog 'n paar van die enthousiaste wachters op de achterplaats heb zitten. Melding Zaanstreek-Noord..... Sjoerd Bierlee pakt 'n duif op 14.42.38 uur, we praten hier nog even over en plots uit de goeie hoek valt 'n duivin op de voliëre en loopt vlot de spoetnik binnen 14.46.22 uur staat op de klok en is goed voor 'n 3e plek in het NIC Zaanstreek-Noord te Wormerveer. Via Compuclub-live zie ik dat ik uiteindelijk zo rond de tiende plaats in de afdeling zou kunnen eindigen. Even voor half zes kan de klep dicht en zijn alle Blois-gangers weer keurig gearriveerd op het hok. Dik tevreden over m'n oude duiven op deze mooie gezeliige dag duivensport met toch wel 'n héél klein bijsmaakje nl. dat ik wéééér wat jonge duiven mis op het hok tot vandaag.    

Zaterdag 20 juli 2019: Een rustige zaterdag zonder aankomsten van duiven, Dagfond uitgesteld naar morgen en tevens prima besluit van LC om de jonge duiven niet gisteravond maar vanavond in te gaan korven. De oude duiven krijgen het wel voor de kiezen dit jaar qua overstaan, drie nachten mand dus de weduwnaars krijgen van mij alweer 'n minnetje qua aankomst verwachting. Dus zullen de duivinnen de prijzen moeten gaan pakken op de zondag nadat we eerst de aankomst van de jonge duiven nog krijgen vanuit Lennik op 'n 195 km voor m'n duiven. Er kon dan ook vanmorgen rustig koffie worden gedronken zonder dat er 'n mogelijkheid was dat er duiven zouden aankomen. Alles dus dit weekend naar de zondag waar de weersverwachting beduidend beter zal gaan worden volgens de weermannen (vrouwen)

Donderdag 18 juli 2019: Bezig duiven dagje vandaag gehad, jongen + late laatste maal 'n lappie gegeven naar Vijfhuizen en de Dagfond duivinnen d'r dagelijkse training laten doen. Normaal zou ik ook de weduwnaars spelen op de dagfond maar daar heb ik vandaag toch maar de meeste van ingehouden om er volgend jaar zeker weer mee te kunnen vliegen zonder dat ze al opgebrand zijn. Ik heb vanwege het Herpes-virus van vorig seizoen onder m'n vliegduiven nog slechts één oude duivin op m'n hok zitten, dus verder alléén maar jaarlingen doffers waar ik al 'n kleine selectie op heb toegepast. Alle Weduwnaars hebben minimaal 2 maar de meerderheid heeft er al 3 dagfond vluchten van 500 tot 700 km achter de vleugels wat niet de gemakkelijkste waren en dan zit je niet weer te wachten op wederom 'n loei zware vlucht. Dan schuif ik ze liever door naar het volgend jaar en zit vanaf heden het vluchtseizoen er voor de Weduwnaars op dit jaar. Dus vanavond heb ik maar 2 weduwnaars en 13 duivinnen ingekorfd in Zaanstreek-Noord voor de vlucht vanuit Blois wat 'n afstand van 600 km betekend voor mijn duiven. Naar mijn gevoel zaten duiven er uitstekend bij en waren ze qua gevoel prima hersteld van de sloop-vlucht vanuit Argenton. De voorspelling van diverse weerstations zijn over het algemeen 'n zwakke zuid-westelijke wind dus zal géén taaie worden zoals het er nu uitziet.  

Dinsdag 16 juli 2019: De schade die ik heb opgelopen in het afgelopen weekend met de jonge duiven vanuit Duffel, maakt dat de teller tot op de dag van vandaag toch nog steeds op zes jongen die er zijn verspeeld. Altijd weer jammer dat je verliezen lijdt op zulke belabberde vluchten als afgelopen zaterdag 13 juli. Maar goed gedane zaken nemen geen keer dus hier moet je ook mee om kunnen gaan. In de duivensport die toch veelal bestaat uit incasseren en de euforie van 'n mooie uitslag in het weekend duurt dan ook meestal nooit langer dan 'n weekje en dan kan alles zomaar weer héél anders zijn. Vanmorgen was het niet het juiste weer om de jongen + late jongen nog even 'n lappie te gaan geven, hopelijk wordt het nog beter en dan gaan ze alsnog even de mand in naar Vijfhuizen. Heb alwel de jongen eruit gehad en heb ze rond twaalf uur in de manden gestoken om bij aangekondigde weersverbetering direct weg te kunnen rijden. Werd evengoed alwel 3 uur in de namiddag voordat ik het ritje aan kon gaan, het knapte perfect op vanuit het noord-westen en met 'n wisselnde bewolking heb ik ze weer gelost in Vijfhuizen. Mooi vluchtje met ook nog 3 stuks goed herstellende brekebenen alvast maar meegenomen die op de natour toch d'r vluchtjes nog moeten gaan maken.   

Zondag 14 juli 2019: Het was natuurlijk afgelopen week allang de vraag wat gaan we doen.....??? Vrijdag of de Zaterdagavond inkorven van de jonge duiven, de Zaterdag was al niet veel soeps in de morgen werd er voorspeld maar de Zondag was óók niet veel beter. Maar.... na goed doordacht én wijs.... beraad werd er besloten dat er zaterdag zou worden gevlogen (punt) Nu dan stel je je daar maar weer op in maar.....het draaide zoals al verwacht werd toch weer uit op uitstel en nog eens uitstel. En daar krijg ik nou juist met de jonge duiven altijd de kriebels van, mijn insteek is eigenlijk probeer nou met de jongen om zoveel mogelijk in de morgen (in ieder geval vóór 11/12 uur) te kunnen lossen. Dan krijgen de jongen bij misvliegen of door wat voor oorzaak ook de gehele middag de tijd om op dezelfde dag weer thuis te kunnen komen. Nou uitstel dus tot wel 14.05 uur in de middag dat het signaal werd afgegeven dat ze gelost waren...... met 'n goed vertrek (dit heb ik weleens meer gelezen) Op tijd op m'n wachtpost plekkie achter de tafel gesetteld, kwart over vier/half vijf zouden er duiven kunnen zijn. Weinig tot géén duiven nog gezien toen 'n blauw duivinnetje als 'n steen van achter het huis op de voliëre viel, géén getreuzel maar vlot naar binnen gelopen en 16.14.14 uur aangetik op de klok. Dacht meteen dit kan géén slechte tijd zijn..... wat al al snel zichtbaar bleek van de gemeldde tijden vanuit omgeving en vereniging. Na vijf minuten viel m'n tweede en volgde er meerdere duiven achter elkaar op het hok. Maar na 8 jonge duiven te hebben geklokt viel de aankomst helemaal stil en dan weet je het al, weer 'n klote vlucht te verteren met als uiteindelijk resultaat dat ik er nog 10 van de 35 miste gisteravond met uitslaan. Gaat weer (te)veel duiven kosten op deze manier en dat hoor je dan ook wel met uitslaan van de klok, iedereen zijn verhaal maar als puntje bij paaltje komt zijn er gewoon weer teveel jonge duiven weg. Vanmorgen(zondag) gelukkig nog vier bruikbare jongen terug gekomen maar blijven er gewoon nog steeds zes teveel. Alles vandaag maar weer in bad gegeven en dan gaan we gewoon maar weer poetsen en oplappen om de mand(en) toch weer gevuld te kunnen krijgen as. donderdag (Blois???) en vrijdag Lennik, we zullen het zien........  

Vrijdag 12 juli 2019: Gisteren de duiven in eerste instantie tussen de buien door alleen los gehad om de deur, later in de middag brak toch wel aardig het zonnetje zo af en toe door. Dus besloot ik om ze toch nog even 'n lappie te gaan geven richting Vijfhuizen. Het was inmiddels al half zes in de middag dus werd het tijd ook om te gaan rijden want de lucht werd er ook niet beter op. Ben uiteindelijk ook niet verder gereden dan de afslag Beverwijk (ZwarteMarkt) en heb de duiven daar op het recreatieterrein "De Buitenlanden " losgelaten. Het weer buiten het dorp was van dienaard dat ik het niet aandurfde om naar Vijfhuizen te rijden met de opkomende zeedamp luchten. Gelukkig was alles rap weer thuis gekomen zodat ik de jongen en m'n oude dagfond duivinnen vanavond heb kunnen inkorven bij m'n vereniging in Limmen. 35 jongen + 13 duivinnen gaan het vluchtje naar Duffel maken. Gaan het morgen weer zien wat ze er van gaan maken......

Woensdag 10 juli 2019: De knop betreffende de oude duiven is even weer helemaal om want we hebben aankomende zaterdag onze 3e Jonge Duiven-vlucht op het programma staan, welke voor mij de 2e officiële wedvlucht gaat worden. Gistermorgen (dinsdag) m'n jongen plus nog wat laatjes en oude duiven nog even 'n lappie laten maken vanuit Vijfhuizen, wat 'n prima vluchtje was en de duiven in één zoef naar huis vlogen. Voerbakken weer even wat bijvullen want de duivinnen moeten wel weer goed op gewicht komen want dan kunnen ze vrijdagavond ook nog wel even met de X-vlucht mee naar Duffel om de gang er wat in te houden.    

Maandag 8 juli 2019: DOORKLOKKEN...... Ja zeker....kregen gisteravond de melding dat we vandaaag maandag gewoon nog moeten doorklokken, prima weertje op de aankomstplaats gisteren maar blijkbaar héél veel ellende onderweg zodat het 'n vlucht lijkt te worden alla "Mulheim" van enkele jaren geleden. Ook toen op 'n ogenschijnlijk goed verlopende vlucht meer dan de helft van de dagfondduiven nooit op hun plek is aangekomen laat staan nog nagekomen. Ik zelf leverde er toen ook 12 stuks in van de 25 ingekorfde duiven wat betekende dat de dagfond erop zat en er 'n spijker in de klep kon. Vandaag zondag 7 juli blijkt wederom zo'n vlucht te gaan worden zowiezo met 'n ontzettend traag verloop in aankomsten. Je kon in de aanloop naar de aankomst op de voorhand al zien dat het 'n hele taaie of helemaal fout zou gaan. In Dirksland op een van de Zuid-Hollandse eilanden wordt de eerste duif in de Sector 2 gemeld om 17.07.45 uur op 603 km met 'n snelheid van 1102 mpm, dat is hemelsbreed klein 100 km van hier, dus kun...... je duiven verwachten rond tien over half zes. Maar alles wat er in NH viel waren géén duiven..... Martijn Kramer uit de Wormer pakt achteraf toch 'n superduif op 18.55.04 uur en dan blijft het overal heel stil met zo af en toe eens 'n melding van 'n duif. Regelmatig tijdens 'n vlucht wordt ik wel 'n gebeld door Gerrit Klooster uit Enkhuizen met de vraag...... weet je al wat. Op dat moment waren er nog géén duiven gevallen in Noord-Holland dus het gebruikelijke praatje van, 't wordt weer 'n taaie en zal wel 'n bord op schoot worden. Ik zelf was me eigen al ietwat te buiten gegaan middels het nuttigen van 'n flinke hoeveelheid (Kermis) oliebollen. Enkele minuten na dat Martijn zijn eerste duif pakte bel ik Gerrit en geef hem de tijd van Martijn Kramer even door. Dan hoor je hem, duivenman als hij is (zonder iets te zeggen) al meteen rekenen hoelang hij nog moet wachten, 'n gekkigheidje over het en wat te eten was eigenlijk ons laatste gesprek. Zit na klein uurtje wachten en had intussen ook m'n eerste duif gepakt op 19.43.18 uur nog even te gluren op Compu-live en zie tot m'n grote verbazing dat Gerrit Klooster met twee duiven in de top tien staan van de afdeling. Zonder te aarzelen bel ik hem onmiddelijk weer op en m'n eerste aanhef was......Hoor ik nou 'n Fanfare bij je voor de deur ????? waarop hij vraagt hoe dat zo ??? Man je sta op dit moment gewoon 4e en 5e in de toptien van de afdeling zeg ik, eigelijk geheel beduusd zegt hij, dat weet ik niet hoor..... ik weet wel dat ze 'n leuk aan de tijd waren.... maar we zaten nog wat te eten en plots zie ik er zó twee aankomen. Das toch gewoon top zeg ik nog en dan óók gewoon nog even je 1e en 2e getekende pakken, dus heb er nog verstand van ook. Dit zijn ook wel weer de leuke dingen van de sport maar soms óók van het onvoorspelbare in onze sport en daarom blijft het ook altijd weer mooi als je dan 'n opgetogen liefhebber aan de lijn heb. Proficiat Gerrit het is je van harte gegund en natuurlijk ook de felicitaties naar je vrouw Gon dé grote kracht achter de duivenman Gerrit Klooster. Vanavond om acht uur moet ik uitslaan in Wormerveer met achteraf toch nog wel 'n redelijk goed gevulde klok, de stand van Argenton is om even voor vijf uur vanmiddag  16 thuis van de 20. Kan natuurlijk altijd beter maar kan er ook wel mee leven op dit moment. Gelukkig hier en daar nog aardig wat oude duiven van Argenton nagekomen wat ik vanmiddag zo hoorde, ik zelf sta op dit moment van schrijven op 19 van de 20 thuis, dus niks zeggen en deze vlucht maar snel vergeten en weer proberen te werken aan de volgende vlucht(en).....

Zaterdag 6 juli 2019: Alleen de jongen en de nog oude duiven voor Roosendaal hebben vanmorgen de vrijheid gekregen, de dagfond is uitgesteld naar de zondag dus het wordt weer 'n weekend van veel kijken en.. wachten. Géén tijd voor de koffieronde in Akersloot vanmorgen maar we hebben gelukkig ook zelf nog zo'n pot om tijdig 'n bakkie te kunnen schenken. Kwart voor acht gelost dus weinig tijd om over na te denken wanneer of ze komen want ze moeten er gewoon zijn zo rond negen uur. En even vóór negen flatst er een uit het niets 'n duif op het dak van het duivenhok maar in eerste instantie géén enkele millimeter beweging in te krijgen. Er valt 'n tweede duif en deze duikt onmiddelijk op de klep en deze jonge doffer tikt 09.01.08 uur aan op de klok. Wederom na enkele lange minuten valt er 'n duif die ook direct de klep opzoekt, maar nu meteen wordt opgevolgd door de eerste aankomer maar dan is het al wel 09.05.27 als hij is geconstateerd. "Duivensport" zeggen we dan en gaan snel maar weer verder want nu komen er regelmatig duiven op het hok. Mooie en vlot lopende vlucht vanuit Roosendaal waarop ik met uitslaan (11.00 uur) reeds 34 van de 36 duiven in de klok heb zitten. Tevreden over het verloop van de officiële 2e jonge duivenvlucht en hoopvol voor de dag van morgen wat ondanks de héél vroeg genomen beslissing tot uitstel van vandaag maar gezien de veranderde omstandigheden van het weer toch wel 'n goede beslissing lijkt geweest van de Lossings Commissie. Gaan we morgen allemaal zien of dat het klopt ......!!!!!???? Stand: jonge duiven op dit moment 34/35 dus nog één te gaan.

Donderdag 4 juli 2019: M'n jonge duiven trainen de laatste dagen weer uitstekend om de deur zodat ik vanmorgen eerste m'n 14 stuks dagfond duivinnen eruit heb gelaten en nadat deze na 'n half uurtje weer in beeld kwamen heb ik de jongen eruit gelaten. Die koppel + de duivinnen hebben nog wel 'n uur in de lucht geweest alvorens ze weer naar beneden kwamen. Mooie training zo even nog voordat de duivinnen vanavond de mand ingaan naar Argenton op 'n kleine 700 km.

Dinsdag 2 juli 2019: Prachtig mooi weertje om 07.30 uur vanmorgen en zeker voor de jonge duiven, 'n half bewolkt Hollands luchtje met 'n zwak tot matig noordwestelijk windje, dus gewoon vanmorgen 'ns écht duivenweer en van mij mogen ze dan ook komen de jonge duiven. De klok staat op scherp stand " invliegduiven " om het aantal aangekomen duiven gemakkelijk te kunnen controleren, kleppen open en vers drinkwater met wat elektrolyten erin aan de spoetnik. Verse kop thee en nog 'n witte kadet van 't weekend, kussens in de stoel en.... met de benen op tafel. Wat is er nou mooier dan op deze manier en vooral met dit type weer je duiven te kunnen opwachten, natuurlijk nog géén duif gezien maar op zo'n moment dan geniet je al met volle teugen. Ik krijg 'n melding binnen dat de jongen van Kring 4 om 08.10 uur zijn gelost. Vandaag dus alles echt per Kring gelost, kan dus allemaal wel blijkt maar weer. Tim de Goede via de watsapp gevraagd om even 'n melding naar me te doen wannaar hij zijn eerste duiven krijgt, onmiddelijk retour dat hij er al 4 heeft en even later de melding van ze komen héél best af. Goed geluid om te horen en 'n fractie later valt er 'n donkere jonge doffer op het dak. Zichtbaar schichtig blijft hij strak en midden op de antenne zitten, géén probleem want hij is zo wel gepiept en ik probeer hem tot de orde te roepen, dit was al niet meer nodig want er vielen er 14 in één keer op de voliëre. Op exact 09.00.13 uur staat de donkere vermeld op de module, weer 'n lucht met duiven en ze komen dan ook uit alle hoeken, plots komt er 'n grote groep jonge duiven overvliegen. Zo te zien van 'n persoon uit de voorhand die volgens mij enkel en alléén maar aan z'n eigen toko denkt als hij zelf géén duiven heeft ingemand. Eigenlijk is het toch in de duivenwereld 'n ongeschreven wet dat je tijdens 'n africhting of wedvlucht het fatsoen moet hebben om jouw duiven niet of in ieder geval wat later eruit te doen. Maarja het zal wel niet dieper zitten bij die persoon denk ik dan maar, m'n duiven komen gerust wel naar beneden hoor, dat is niet het probleem maar de beleving is gewoon even prettiger kijken dan dat er steeds 'n koppel overgaat van links naar rechts. Maar verder.... de jongen komen vanmorgen gewoon heel goed af van deze opleer wat ze na 'n paar missers de laatste weken voor het vertrouwen ook wel konden gebruiken. Stand om half tien 36 thuis van de 37 duiven dus prima vluchtje vandaag en kan ze met vertrouwen as. vrijdagavond weer in gaan inkorven naar .......????????. Laatste zat vanavond met 'n lichte verwonding aan de hals in de voliëre dus toch nog 100% thuis van de opleer van gisteren.

Maandag 1 juli 2019: Zoals al verwacht kwamen de jonge duiven gisteren prima naar huis van hun lappie vanuit Vijfhuizen. Prachtig mooi weertje zondagmorgen toen ik ze er rond 10 uur per mand heb gelost. Vanmorgen ook alles er weer uit gehad en kan alleen maar constateren dat ze naar mijn idee volledig zijn hersteld, dit gezien de manier hoe ze vliegen en de tijdsduur en...... vooral het luisteren. Vanavond naar Wormerveer gereden en 37 jongen ingemand voor de extra ingelaste opleer vanuit Zevenhuizen. De drie jongen waar ik m'n twijfels al over had hebben de deadline niet gehaald en krijgen nog 'n kans op de natour als ze zich tenminste goed blijven herstellen de komende weken.

Zaterdag 29 juni 2019: Wederom géén duiven mee op de vlucht dit weekend dus maar als verlengstuk van de koffieronde even de duiven wachten bij de Comb. Kerssens-Krom. Zoals al verwacht werd het weer géén gemakkelijke vlucht voor de Oude Duiven en ze kwamen dan ook slecht af bij de Combinatie. De extra opleer voor de jonge duiven is definitief vastgesteld op as. maandagavond inkorven en dinsdag los, dus voor mij 'n welkome instap naar hopelijk de echte jonge duivenvluchten de komende weken. Ik zal er nog 'n kleine veertig in kunnen korven want enkele jongen (3) die ik heb opgehaald blijken me nog veel te schraal aan het lijf. Het vliegt nog wel even mee maar zijn wel de eerste die het hok ook weer opzoeken, ik zal nog even wat geduld opbrengen maar heb er al duidelijk m'n twijfels over. Morgen zondag dus 'n beetje op tijd in de ochtend breng ik m'n jongen nog 'n keer naar Vijfhuizen voor hun laatste lappie voor Maandag naar Zevenhuizen waar ze dan wel klaar voor moeten zijn. Behoorlijk koeler weertje wat ze opgeven met 'n noord-noord-westen windje dus het zicht zal dan zeker goed zijn. We gaan het maar weer afwachten hoe of ze gaan komen.

Donderdag 27 juni 2019: Gisteren woensdagmorgen en 's-avonds en ook vanmorgen (ondanks de afgelasting voor de jongen komend weekend) de jongen eruit gehad en dat gaat allemaal wel weer prima, gisteren wat minder maar vanmorgen hingen ze toch alweer bijna 'n uurtje in de lucht en waren ze verschillende malen uit het zicht verdwenen. Dit wordt weer 'n heel rustig weekendje wat de duiven betreft want de Mid-fond laat ik ook lopen, had gehoopt dat met 'n ingelaste extra opleer er ook oude duiven konden worden ingezet maar dat blijkt niet zo te zijn. Dus heb de duiven meteen afgevoerd voor vandaag want we hebben deze dag ook nog afspraak lopen om bij m'n dochter in Zeeland dit om ons jongste kleinkind op te halen zodat zijn vader, moeder en oudste kleinkind zich vrij konden bewegen richten het driedaags " CONCERT AT SEA " op de Brouwersdam die bij hun bijna om de hoek ligt van der eigen dorp Ellemeet. Nog wel 'n nachtje blijven slapen en zijn de volgende morgen met z'n allen gezellig nog even 'n bakkie wezen halen op een goed gevulde terrassen van het buurt(vakantie)dorp Renesse. Na de middag zijn we weer noordelijk vertrokken incl. kleinzoon Sem, want ja we hebben natuurlijk ook nog duiven en die hebben der dagelijkse verzorging nodig dagelijks, want ja m'n planning was toch dat ze (bij goed weer) gewoon weer zouden gaan op de 2e JD-vlucht welke niet door gaat. Bij thuiskomst de jongen gelijk de vrijheid gegeven voor 'n toertje, om ze daarna nog even in de manden te steken en 'n lappie te geven, niet zover maar even naar de Wijkermeerpolder om ze vanaf daar weer 'n beetje vertrouwen te geven vanuit de mand. Ze waren niet te berijden dus dat gaat wel weer goed komen zoals het er nu uitziet. Heb eigenlijk 'n beetje geluk dat de vlucht is afgelast waardoor ik ook wat meer ruimte krijg om ze weer te kunnen conditioneren.

Dinsdag 25 juni 2019: Vanmiddag toch wel behoorlijk nieuwsgierig naar de gezondheid m'n jonge duiven, we zijn net thuis gekomen van 'n drie-daagse breake met auto/fiets naar Harderwijk om daar te proberen wat verkoeling te gaan zoeken. Twee dagen in bos en op de dijken geprobeerd wat koelte te vinden wat ons redelijk lukte, echter niet wetend dat we de tweede dag rond Nuntspeet 'n aardige dosis aan haartjes van de eikenprocessierups hebben opgelopen. Aan de oevers van zoetwater heb je zomers ook wel eens van die kleine zwarte vliegjes die je ook soms behoorlijke jeuk veroorzaken, echter dat is meestal na 'n dag dan ook wel weer over. De haartjes van de processierups is echter wel wat anders want daar heb je na 'n week soms nog last van qua jeuk. De eikenbomen (indien besmet)zijn in die streek meestal gemerkt middels 'n rood/wit lint die met tekst is bedrukt, maar als je aan komt fietsen en er is behoorlijk wat wind dan ben al te laat om dit te kunnen ontwijken. Terug naar m'n duiven...... de Jonge Duiven....bij vertrek naar de Veluwe afgelopen zondag had ik al wel 'n goed gevoel bij de jonge duiven dat ze herstellende waren. Het lichte voertje in de voerbak en drinkbakken gevuld met 4 in 1 van vd Weert moesten de kuur eigenlijk afronden, vandaar dat ik toch nieuwsgierig was hoe of de stand was bij de jongen. Ik moet zeggen het zag er bij de eerste aanblik allemaal goed uit op het hok, ontlasting zo goed als allemaal weer ok. en het tierde weer op het hok. Jonge doffers probeerde zich al weer van de goeie kant te laten zien en vroegen alweer genoeg aandacht van de duivinnetjes. Alles direct maar weer even gecleand en de water bakken weer even verschoond en niets meer toegevoegd aan medicijnen. De jongen waren er eigelijk al 'n goeie week niet meer buiten geweest dus dat gingen we eerst maar weer eens even proberen, klein half uurtje is wat ze hebben gevlogen en toen kwam de gehele koppel alweer naar beneden. Na binnekomst wat eigenlijk ook al redelijk vlot verliep heb ik ze voorzien van wederom 'n licht voertje. 'S-avonds nog even gecontroleerd of er nog nerveus was gekotst of dat er nog dunne ontlasting was te zien, maar geen van beide werd aangetroffen dus ga ik de komende dagen ze langzaam aan weer wat conditioneren, wat wel allemaal krap zal worden met het oog op het weekend. 

Zondag 23 juni 2019: Gisterochtend (zaterdag) vanuit het koffierondje de jonge duiven opgewacht bij de Comb. Kerssens-Krom wat zoals enigzins te verwachten was 'n hele lastige zou worden voor de jonge duiven. Gelijk met de jonge gingen óók de oude duiven in één algehele lossing los wat in eerste instantie al vragen is om problemen met 'n lossing van ruim 20.000 duiven. Voor de oude duiven is géén probleem maar voor de jongen en dan de eerste maal met zo'n massale lossing is eigenlijk gewoon vragen om moeilijkheden en gewoon gekkenwerk, wat dan ook wel weer uit kwam in de grote aantallen van de jonge duiven die niet meer bij de liefhebber op het hok thuis kwamen. Zoals ik schreef zat ik gisterochtend bij de Comb. Kerssens-Krom te kijken en dan zie je het eigenlijk al...... redelijk vlot komen de Oude Duiven als eerste thuis en krijg je de valse hoop dat er misschien nog 'n jong tussen zit maar daar was géén enkele spraken van. Wederom en al voor de 2e keer alwéér veel jonge duiven ingeleverd en dan gaat er bij de meeste liefhebbers de lol met de jongen er alweer snel af. Zelf moest ik door onder beschreven oorzaak de manden met jongen thuis laten, maar eigenlijk zit je dan op zo'n moment niet eens lekker te kijken bij iemand met de wetenschap dat bij jou alles gewoon op het hok zit. Dat er hierover in de toekomst eens 'n goed overleg moet komen dat lijkt me wel duidelijk en vooral de massale afdelingslossing zeker bij de jonge duiven zien te voorkomen. Al met al géén goeie voortekenen voor 'n vlotte dagfond-vlucht ook die dag. Later op de dag zou na wat info en rekenwerk al gauw vast komen te staan dat er rond kwart voor vijf de eerste Dagfond-duiven al konden vallen of misschien ook wel weer iets later. Maar gezien het toch wel extra warme zomerweer zouden ze zeker niet vroeger komen, maar mijn gedachte ging eerder uit naar tijden rond vijven. In de morgen niet je eigen duiven hoeven wachten dus alles is dan zo'n dag gericht op de aankomst van de Dagfond duiven, op Compu-live komen de eerste melding rond 16.40.38 uur binnen, zoals verwacht zullen de aankomsttijden niet meevallen gezien de snelheden die er op de voorhand gevlogen worden. Ik moet dan ook met enige medekijkers wachten tot 17.22.58 uur voor m'n eerste valt, wel m'n eerst getekende maar de tijd viel toch weer wat tegen. Betrekkelijk vlot komen er 'n tien duiven achteraan en met uitslaan mis ik nog slechts één duivin op haar plekje. Acht uur wordt er 's-avonds uitgeslagen bij Zaanstreek-Noord en dat duurde nog even dus besloot in overleg m'n klok even aftegeven bij Janus Kat in Westzaan, na hem eerst even hartelijk gefeliciteerd te hebben met zijn prachtige overwinning in de Afdeling, ben ik direct doorgereden naar Voorschoten om 'n gestrande jonge duif nr. 43 v/d 50 op te halen. Blijft altijd lastig indien er 'n duif van je strand bij 'n niet duivenliefhebber dus vandaar m'n ritje even naar Voorschoten. Snel het handje beenderen in 'n het mandje gedaan en de vinder/beller uitgelegd hoe " blij " ik wel niet was dat ik haar weer terug had en vooral dat het wel weer " goed " zou gaan komen met haar. Snel maar weer teruggereden en direct naar het clubgebouw van PV. Zaanstreek-Noord om m'n klok weer nog even op te halen. Janus Kat stond al klaar met de uitdraai van de klok en m'n module en zei hier heb je alles dan is dat vast afgehandeld. Janus en zoon Jannes waren natuurlijk in opperste stemming door hun prachtige afdeling overwinning op Issoudun. Niet veel later werd de uitslag en de Bloemen en prijzen uitgerijkt aan de winnaars en hun ereplaatsen. En eigenlijk voor ik er erg in had werd er door Voorzitter Gerard Dekker me na enige uitleg ook 'n bos bloemen in m'n handen gedrukt als zijnde de winnaar van de inkorvers van buiten de vereniging. Leuke "geste" van de vereniging waar ik totaal niet op had gerekend, maar wel een waar je mee thuis kan komen na zo'n lange "duivendag". 

Vrijdag 21 juni 2019: Hoe hangt de vlag erbij vanmorgen in de jonge duivenafdeling was de vraag, zo op het oog géén voer meer uitgekotst en bij 'n enkele nog wel wat slechte ontlasting te ontdekken. Verder zit alles er behoorlijk wat fiefer en scherper bij dan de vorige dagen, ik ga ze nog niet los laten want ben bang dat er dan toch nog 'n paar blijven hangen rond het hok. Eerst maar 'ns 'n lichter voertje klaarmaken om ze toch maar weer goed aan het vreten te krijgen, ik merkte trouwens tijdens het voer klaar maken al dat er toch net als anders er verscheidene jongen aan het gaas kwamen hangen. Dus de trek in wat eten komt bij de meeste alweer aardig op gang lijkt me zo, blijkbaar toch optijd ingegrepen om de colli snel de kop in te drukken. Ik ze geef 'n paar dagen de helft van de normale hoeveelheid voer en dat word met grote snelheid dan naar binnen gewerkt. Het lichtere voertje bestaat uit:  1/deel eivoermix (eerder omschreven) + 1/deel Mariman Superdieet + 1/deel Zuivering + 1/deel DHP Multimengsel wat ik meng en dan voorzien van 'n paar druppels pinda-olie. Dit krijgen m'n duiven Oud en Jong dagelijks als ('n licht ontbijtje) en dient ook dat als voor wat voor redenen dan ook, 'n medicijn moet worden toegevoegd ik dit gemakkelijk door deze samenstelling meng. Vanavond krijgen ze ook de helft van hun portie voorgeschoteld voorzien van 4 in 1 poeder over dit voer. Morgenochtend gaan we dan wel weer even kijken hoe de stand is met de ontlasting, maar ik zag vanavond al wat meer positieve dingen bij de jonge duiven. Géén inkorven dus vanavond maar ben wel om 8 uur nog even op de fiets gestapt en naar de club in Limmen gereden, nog even gezellig 'n tijdje zitten babbelen totdat de wagen rond tien uur aan kwam rijden. Duiven erin en het weekend kan weer beginnen......afwachten hoe alles zich weer zal ontwikkelen. Vooral benieuwd hoe het weer zich zal gaan houden gezien toch noch wel aardig wat twijfels hier en daar. Hopelijk wel alles 'n beetje redelijk op tijd los en dan gaan we zien wat het brengen zal. De mijne (vlucht-dagfond) zal zeker 'n uurtje of negen vliegen gaan worden met deze kopwind vanuit het Noord-Oosten maar... we gaan het wel weer zien......                                             

Donderdag 20 juni 2019: Vanmorgen van bed af gelijk even het duivenhok ingedoken bij de jonge duiven, ik ontdekte gistermiddag nadat de koppel (inmiddels 41 stuks) na 'n kort trainingsrondje al snel op het dak vielen en er onmiddelijk verschillende jongen hun kroppen leeg gooiden op het pannendak. Foute boel dacht ik onmiddelijk, die hebben 'n extreem stressvol vluchtje gehad en dan slaat het adeno-colli syndroom soms onmiddelijk toe. Niet dat ik alle duiven ervan verdacht maar als het éénmaal is opgestoken in de koppel dan is 'n besmetting over alle jongen snel verspreid, alleen al de chaos op het dak dat er 'n paar beginnen te kotsen, de nog "schone " duiven vlogen dan ook als gekken op het uitgekotste zaad en dat was dan ook snel verdwenen met alle gevolgen van dien. Meteen de waterbakken maar voorzien van de 4 in 1 Mix van Drs. de Weerd en het voer in de bakken onmiddelijk vervangen door 'n lichte variant voorzien van eveneens 4 in 1 poeder er overheen gestrooid. Direct óók heel slecht binnen te krijgen dus conclusie was meteen wel duidelijk..... dit wordt zo het er nu uit ziet, niet vliegen met de jonge duiven aankomende weekend. Vandaar de vroege controle vanmorgen om nog even te checken of het juist was wat ik vermoedde. Eerste aanblik was de zitschappen bedekt met waterige slappe/zwarte ontlasting en hier en daar ook voorzien van uitgekotst voer dus klaar.... .....Voorzitter Gerhard Tromp gebeld van de Vereniging met de afmelding voor de Jonge Duiven vlucht van aankomende zaterdag. Vanavond moet ik nog wel even naar PV. Zaanstreek-Noord om daar de 15 duivinnen en 5 weduwnaars in te korven voor de 3e Dagfondvlucht naar Issoudun op zo'n 650 km volgens mijn coördinaat. Ook wel weer nieuwsgierig wat die duiven me gaan brengen as. zaterdagmiddag. Géén jonge duiven, géén Vitesse zaterdag dus volledige concentratie op aankomst in de middag van de Oude Duiven, we gaan het zien wat het me zal brengen....... 

Woensdag 19 juni 2019: De dag vanmorgen nieuwsgierig begonnen wát er eventueel vanmorgen vroeg nog bij is gekomen en misschien in de loop van de ochtend nog bijkomt. Gestart vanmorgen met 35/50 op de teller en tot negen uur in de morgen is er niets bij gekomen, maar even voor twaalven waren er toch weer 4 stuks vrij fris op het hok bijgekomen. 's-Middags nog 2 er achteraan en na vier uuur niets meer gezien vandaag. Het is nog wel balen natuurlijk over het verloop van de opleer maar achteraf voor mij persoonlijk ben ik toch nog wel tevreden en kunnen we nog wel even verder met de jongen.  

Dinsdag 18 juni 2019: Gisteravond (maandag) de 50 stuks jonge duiven ingekorfd bij PV. Zaanstreek-Noord te Wormerveer. Vooraf had ik al het het aantal duiven opgegeven bij de vereniging zodat ik bij aankomst eigenlijk direct al de duiven kon overzetten in de gereed staande manden. Onder het genot van 'n kop koffie en één biertje nog even gezellig zitten babbelen met verschillende melkers daar aanwezig. Behoorlijk wat jonge duiven werden daar ingezet voor wederom 'n opleervlucht welke door de afgelasting van de vorige week was tussengevoegd. (hier zit ook weer 'n verhaal aanvast). De voorspelde weersverwachting zag er goed uit dus met enig optimisme werd er naar de volgende morgen gekeken. De duiven zouden volgens de site van de Afdeling per Kring apart worden gelost dus met belangstelling de lossingtijden gevolgd, ik ging er al van uit dat de jongen tijdig in de morgen zouden los komen met het oog op de ophande zijnde weersverandering in de loop van de dag. M'n eerste verbazing was al dat de Kring 1+3 tesamen op de zelfde tijd 8.00 u. werden gelost, tien over acht ging Kring 2 alléén eruit en 10 minuten later werden (tegen de afspraak in ALV) zowel Kring 4 als Kring 5 tesamen gelost. In eerste instantie heb je meteen al de smoor in want op deze manier maken de bestuurders van de Afdeling er nog wel even 'n "zootje" van. En nou wel hoor..... het werd me 'n klote-vlucht van het eerste soort. Je korf 50 gezonde jongen in de mand en 's-avond met veel spul en moeite had ik er gelukkig nog 35 thuis op het hok. Regionaal en Provinciaal daarentegen gewoon 'n drama onder de inkorvers van de "enige" opleer van de afdeling. De gemiddelde verliezen variéren van 40 tot 50% van de jongen bij de liefhebbers geeft wel aan dat er hier iets heel erg fout is gegaan, rekening krijgt de afdeling trouwens zelf gepresenteerd doormiddel van het drastisch verminderde aantal inkorvers door hun verloren gegane jonge duiven. Ik geef niet alleen de gecombineerde lossingen de schuld maar zeker óók de LC betreffende het niet kunnen of willen lezen van de weerkaarten en voorspellingen voor deze ochtend. Maar goed, met de wetenschap dat we voor eigen verantwoording hebben ingekorfd kunnen we wel vaststellen dat er is zeker weer 'n kruisje achter komt bij het Bestuur middels het onkundig functioneren en nog steeds het nog in stand houden van het gevoerde wanbeleid in de Afdeling 6. Het opstappen van bijna het gehele afdelingsbestuur zie ik dan ook niet als 'n gemis, maar voor mij neigt het meer naar 'n verademing om verlost te worden van al enkele jaren " desastreus wanbeleid " op alle fronten.    

Zondag 16 juni 2019: Gisteren toch weer 'n lastig vluchtje voor de duiven, op de stoel achter het huis 'n betrekkelijk hele mooie ochtend met 'n mild zonnetje erbij. De duiven werden gezien de situatie op de thuisplek op 'n "mooie" redelijk vroege tijd gelost vanuit Pontoise op 'n afstand van 'n 424 km. Zowel Noord-Holland als Zuid-Holland waren die ochtend met hun duiven vertegenwoordigd in Pontoise. Zoals de regels onderling met afdelingen zijn afgesproken mag degene met de langste afstand als eerste de keus maken wanneer te gaan lossen. Diverse weersstations gaven die ochtend al aan dat Noord Frankrijk en 'n groot gedeelte van België te kampen zouden krijgen met hardnekkige motregen en laaghangende bewolking van 'n paar uur. Je hoeft echt géén "weerprofeet" te zijn om dit niet te kunnen lezen of begrijpen, maar dan komt het.........Noord-Holland .......eerste keus van lossingtijd !!!!!!!!!!! kiest er voor om wat voor reden dan ook ze er gewoon maar uit te gooien. Met de latere constatering dat Zuid-Holland gewoon gewacht heeft met lossen ivm. de slechte omstandigheden op de vlieglijn. Resultaat........Snelheid NH = 1357 mtr met 'n zéér slecht verloop en Snelheid ZH = 1685 mtr met 'n prima verloop wat 'n verschil maakt van ruim...300 mtr. Ik zal het nog niet over de verloren duiven hebben (waaronder véél goede oude duiven) maar dat hier sprake is van 'n echte mis-interpretatie van de omstandigheden die elke weeramateur of duivenliefhebben kan vinden blijkt hier wel uit. Oh ja,.......ik had zelf ook nog duiven mee op deze vlucht, met vijftien goed ingespeelde duivinnen in cours zag ik de verwachte snelheid van de duiven al heel snel terug lopen. Ingeschat dat ze 'n 80 km p.uur (± 1400 mpm) wel konden halen zouden de eerste duiven pas bij me arriveren op 13.44.42 uur wat 'n snelheid van 1230 mtr vertegenwoordigd.Heel slecht verloop met het gevolg dat het in de vereniging bijna 'n heel uur open stond alvorens de prijsduiven binnen waren. Met de jonge duiven werd het ook 'n flop vanuit Zevenhuizen, qua het weer niet te lossen, dus werd er besloten om de duiven terug te rijden naar de lokalen. Rond vijf uur zal de wagen arriveren op de parkeersplaats bij de vereniging en zijn alléén van onze vereniging (ruim 300 duiven) ter plekke gelost met 'n goed vertrek. Meteen maar 'n uitslag gemaakt in de vereniging van Pontoisse en met toch wel 'n nieuwsgierig gevoel naar huis gereden. Module in de klok gezet en zag onmiddelijk dat alle 50 ingekorfde jongen op het hok waren gearriveerd. Hopelijk hebben ze hier toch nog wat van geleerd maar 'n echt vluchtje geeft wat meer voldoening in dit geval. Maar wel 'n dag met 75 duiven onderweg welke kon worden afgesloten met tekst...... alles thuis, klep dicht. 

 

Vrijdag 14 juni 2019: Eerst nog de gedachte gehad om de jongen nog 'n extra lappie te geven vanmorgen maar ik haakte eigenlijk al snel af door de straffe wind die er stond met alle gevolgen vandien. Ik heb ze er vanuit het hok nog uit gehad vanmorgen nadat het rond 11.00 uur prachtig opklaarde vanuit het zuidwesten en dan vliegt de groep ook lang zat en zijn ze anderhalf uur aan het jakkeren en met tussenpozes zijn ze ook zomaar 'n half uur uit beeld verdwenen zijn. Die zijn er gewoon klaar voor dus met het voorspelde weer op de zaterdag wat gelijk zal zijn aan wat we vandaag(vrijdag) kregen voorgeschoteld, zo zou het zomaar 'n mooi vluchtje kunnen worden. Trouwens het is en blijft altijd wel weer spannend als je de koppel jonge duiven waar je 'n klein half jaartje al achteraan gelopen heb de eerste keer met de grote wagen meegeeft. Maar goed vijftig stuks jongen zijn vanavond ingemand in de wagen, ik heb in m'n jonge duiven wel het vertrouwen dat ze het moeten aankunnen, maar wat het weer betreft dat moet je het altijd maar weer afwachten hoe of zich dat in de zomerse maanden ontwikkeld. Morgenochtend zullen we meer weten.....

Donderdag 13 juni 2019: De jongen maar 'n lappie meer gegeven vandaag, wat ik eigenlijk nog wél van plan was vanmorgen. Maar het weer en vooral de toenemende wind heeft me doen besluiten dat ze vrijdagavond zo de mand in gaan. Na ze inmiddels 8 keer te hebben weg gebracht moeten ze volgens mij het wel eens weten waar ze moeten zijn. Ze geven natuurlijk niet de allerbeste weersvoorspellingen op voor de komende zaterdag, maar het is 'n betrekkelijk kort vluchtje van 'n kleine 60 km voor mijn duiven dus dat moet gaan lukken. Vanavond ga ik inkorven voor de 4e Midfondvlucht vanuit Pontoise met 'n afstand van plm. 425 km voor mijn coördinaat. Ik geef alléén m'n duivinnen mee vanavond met welke ik doorga op de midfond/Dagfond en dan gaan er morgenavond er nog 9 weduwnaars gelijk met de jonge duiven opleer mee naar Zevenhuizen op ± 60 km.  

Dinsdag 11 juni 2019: Gisteren maandag 2e Pinsterdag toch nog even de gelegenheid aangepakt om de jongen nog 'n keer naar Vijfhuizen te brengen. Bleek direct geen gemakkelijk lappie te wezen want op drie duiven na die afzonderlijk vrij snel weer thuis waren, kwam de rest ruim 'n uur later helemaal afgekachelt weer thuis maar bleven toen nog wel 'n uur lang rond vliegen. Maar ok alles toch wel weer op het hok dus dan zeg je eigenlijk maar niets. Dan komt vanmorgen.....ik weet niet wat er aan de hand was met m'n duiven maar ik gooi ze los om even voor half tien vanmorgen en ze hebben onafgebroken gevlogen met alle koppels duiven die maar in de buurt te vinden waren en kwamen toen pas rond half twee weer boven het hok vliegen. Met veel moeite kreeg er 'n 35-40 in het hok en de laatste ontdekte schichtig de spoetnik pas rond drie uur. Ik kan alleen hier maar over zeggen dat je tegen zo'n halve dag vliegen ze niet kan wegbrengen voor 'n lappie want die zijn zeker veel verder geweest. Maar goed het is misschien toch wel 'n goed teken want de conditie is in ieder geval wel goed dacht ik zo.... maar....afwachten maar weer... 

Zondag 9 juni 2019: Uitgesteld zijn gisteren de beide vluchten vanuit Duffel (waar ik niets op mee had) en Bourges zijn terug gekomen naar Fontenay sur Eure op 513 km voor mij. Zo als het er uitzag 'n mooie ochtend voor de duiven qua het weertje, gewoon weer eens 'n verademing als je zo'n dag als gisteren achter de rug heb. Tijdig kwam er 's-morgens al 'n melding van de Lossings-commissie dat de duiven resp. lang 7.00 uur en korte vlucht om 7.45 uur waren gelost. Dus even afwachten wat Duffel zou gaan doen en dan kan je wat gaan rekenen. Duffel ging ruim boven de 1600 mp/m dus eerste gedachte was dar rond twaalf uur er duiven konden wezen maar gelang de ochtend vorderden moest die tijd wel even worden bijgestelt gezien de snelheden in de andere afdelingen van vluchten met afstand. Eerste meldingen die ik zag op Compu-live die gingen al naar de 1366 mtr in Amsterdam dus moest er wel 'n duif gaan vallen rond kwart over een wilde in de top meedraaien. Ik moest echter wachten tot 12.31.43 uur alvorens m'n eerst duif op het hok viel, welke met regelmaat gevolgd werden door meerdere duiven. Op 12.56 had ik de helft van de 24 duiven in de klok zitten en met uitslaan 's-avonds miste ik er nog twee die tijdens het uitslaan toch erbij waren gekomen. Een vroege duif zat er niet aan vandaag, maar toch wel weer tevreden we gaan er gewoon weer voor de komende weken. Als we de eerste drie jonge duivenvluchten gehad hebben dan weten we daar ook weer meer van hoop ik.   

Vrijdag 7 juni 2019: Ik zelf ga vanavond géén duiven inkorven voor de Vitesse-vlucht vanuit Duffel 

Donderdag 6 juni 2019: Duivinnen en daarna de Weduwnaars er nog even uitgehad de laatste maal voor de inkorving vanavond. Zestien duivinnen en 8 Weduwnaars zullen vanavond de mand ingaan voor strijd op de 2e Dagfond vanuit Bourges met 'n afstand van 'n 625 km ongeveer, dus 'n aardig afstandje komende zaterdag. De jongen ook hun voorlaatste opleer vlucht gegeven naar Vijfhuizen vanmorgen. Prachtig duivenweer dus 'n zeer rappe aankomst voor dat ik pas thuis was, mand voor mand los maar ook de aankomst was mand voor mand volgens m'n wachter in de vorm van Trudy. Ik ga nog even kijken of ik nog 'n gaatje kan vinden qua het weer om ze nog één keer naar Vijfhuizen te brengen alvorens ze aankomende dinsdag hun eerste echte opleer met de wagen gaan doen vanuit Zevenhuizen (59km) Natuurlijk hebben we begin van de week ook de te verwachte perikelen rond het gezamelijke vervoer en lossen tesamen met de Afdeling 7 mee kunnen maken. Een escalatie die zeker niet uit zou blijven gezien de te verwachten weersomstandigheden voor de dag van lossing op zaterdag. Een afspraak gemaakt zonder enig overleg of onderbouwing en middels de ALV met 'n persoonlijke dreigement van opstappen indien het voorstel niet zou worden aangenomen tot gezamelijk vervoer en lossing met afdeling 7. Gelukkig was er toch nog 'n klein beetje weldenkend verstand dat het blijkbaar toch inzag dat 'n samenwerking met Afdeling 7 totaal niet te verdedigen is bij de leden. Hierdoor is wel 'n situatie onstaan in het Noordhollands duivenland dat het zéér moeilijk zal worden om 'n geheel nieuw bestuur neer te zetten zonder poppetjes die alleen maar met 'n " duimen achter de bretels " instelling figureren. Maar goed, we gaan het wel weer zien, het gonst alweer van de geruchten uit alle hoeken van de provincie maar we hebben gelukkig nog wat tijd om hier maar eens goed over na te gaan denken.

Woensdag 5 juni 2019: Gisteren dinsdag heb ik de jongen weer 'n lappie gegeven naar Overveen (haarlem-zuid) waar ze prima vertrokken en ik de koppel niet voor kon blijven zodat alles al weer thuis rondvloog op het moment dat ik aan kwam rijden. Ook vandaag (dinsdag) weer begonnen met de dagfond duiven meerdere keren per dag met 'n kleine hoevelheid voer wat extra voer te laten opnemen. Ik hoop ze in ieder geval middels dit systeem ze weer goed op gewicht te krijgen, niet dat ze zoveel hebben ingeleverd afgelopen vlucht want het ziet er allemaal nog perfect uit de duivinnen en doffers. Maar je moet ze natuurlijk gewoon aan het vreten houden zodat ze wat extra's naar binnen krijgen en dat gaat prima gezien de gedragingen van de duivinnen die elke vrijheid aanpakken om 'n vaste vriendin op te zoeken. Het is dan ook voeren, even erbij blijven en zo gauw er aanstalten wordt gemaakt voor contact dan gaan ze direct weer achter het rek worden opgesloten.  

Maandag 3 juni 2019: Het weekend zit er weer helemaal op, het was uiteenlopend van Zaterdag 'n aparte duivenvlucht tot en met de Zondag 'n mooie dag fietsen in de prachtige omgeving van Soest/Baarn. Laten ik dan maar eerst met de duiven gaan van Zaterdag beginnen, goed duivenweer op de losplaats Pt. St. Maxence dus ze werden mooi op tijd 7.30 uur gelost. 'S-morgens op de koffieronde al 'n beetje ingeschat hoe laat of de duiven zouden kunnen gaan komen, zo rond twaalf uur zou het moeten kunnen met de zuid-westen wind half achter de staart. M'n regelmatige extra wachter gaf me al 'n app van hoe laat komen ze..... rond twaalf uur gaf ik aan en kreeg eigenlijk direct al wat meldingen binnen van iets vóór twaalven. Ik had 8 jaarling Weduwnaars mee dus 'n verrassing is dan altijd mogelijk met deze wind en inderdaad op 6 over twaalf komt m'n eerste duif en stapt Wim van Hoolwerff net de poort bij me binnen. Duiven ??? vraagt hij... en ik wijs onmiddelijk in de lucht waar net 'n doffer die met 'n sierlijke draai boven het hok komt en gelijk op de klep valt, die is binnen zeg ik nummer één. Juist op tijd zeg ik nog tegen Wim met de gedachte dat er wel snel nog 'n paar aan zouden komen, echter we moesten toch 13 minuten wachten alvorens het 'n beetje begon te lopen qua aankomsten. Half uur na de eerste zijn er 11 van de 28 duiven thuis en weten we dat het direct géén makkelijke vlucht was, maar ruim voor het uitslaan om 14.00 uur kon de klep al dicht en waren alle 28 duiven weer op zijn of haar plek. Tijdens het uitslaan in Limmen bleek al snel dat 'n ieder nog wel 'n paar duiven misten van de vlucht. Uiteindelijk géén slecht resultaat met achtereenvolgend voor de tweede keer 'n eerste in de vereniging wat toch de burger weer 'n beetje moet extra geeft na 'n matig voorjaar te hebben gedraaid. Tevredenheid vooral dat alle ingekorfde duiven weer op tijd aan hun recuputatie konden beginnen want het zijn maar korte weekjes zo tussen het Midfond-Dagfond programma. Kijken wat het volgende week weer gaat brengen met 'n gezamelijk vervoer én lossing met afdeling 7 vanuit Bourges. Vanmorgen de geplande lapvlucht met de jongen maar gecanceld want ik kon niet gek worden van het weer vanmorgen, dus die gaan er morgen wel weer in de manden.

Zondagmorgen op tijd de duiven gedaan en de fietsen op de drager gezet voor 'n autoritje naar het Gooi om daar de omgeving van Soest/Baarn er eens met de fiets te gaan bekijken. Aan de rand van Amersfoort de auto op en " veilige plek " geparkeerd en daar 'n heerlijk dagje rond gereden met natuurlijk de nodige stops om de inwendige mens op pijl te houden.    

Vrijdag 31 mei 2019: Rustige dag vandaag qua de duiven 28 stuks ingekorfd op de Midfond naar Pt. St. Maxence dus betrekkelijk gemakkelijk werk en rust op de hokken. Heb geen oude duiven uit te laten dus de concentratie maar even op de jongen. Heb ze we wederom 'n lappie gegeven naar Vijfhuizen waar ze bij m'n thuiskomst nog niet waren gearriveerd. Tijdens het manden uitladen hoor ik 'n koppel over scheren en ja hoor daar waren ze weer. Dit nog niets gedacht te hebben komt er vanuit het zuiden wederom 'n koppel van 'n vijftig jongen aan knallen en ketsen bijna in z'n geheel op de mijne. Veel gerammel en de hele groep van plm. 100 duiven neemt direct daarna de sprint op naar het noorden....incl. de mijne nou dat heeft bijna anderhalf uur geduurd voordat er weer 'n koppel verscheen boven m'n hok. Die hebben even 'n pittige training achter de rug wat ook wel bleek toen ze met z'n allen de blauwe drinkbakken aan de spoetnik even leeg slurpten. Dorts en nog 'ns dorst....dus alles snel het hok binnen gestormd, zo te zien zo'n beetje alles wel weer in het hok zo voor het oog. Later op de dag bleek er toch nog eentje wat later te zijn gearriveerd wan die zat om zes uur 's-avonds op de voliëre goed uitgewoond. Vandaag vrijdag was wel 'n drukke jonge duiven opleer dag als je de lucht 'n beetje in de gaten hield, een en al enkelde duiven van noord naar zuid en van west naar oost hun plekje weer aan het zoeken waren. Steeds grote en kleinere koppels die in hoog tempo over het dorp scheerden, zo te zien wordt het eerdaags zeker de tijd dat het weer gaat gebeuren met het jonge duivenspel.   

Woensdag 29 mei 2019: Ritueel van de gemiddelde ochtend is eerst alle duiven (Duivinnen-Doffers-Jongen) er eerste even uit te gooien en die hun dagelijkse training te laten doen. Dat kost gemiddeld dan ook wel 'n uurtje of drie en dan gaan ik rustig aan de jongen in de manden zetten om ze zoals vanmorgen weer 'n lap te gaan geven voor de eerste maal naar Vijfhuizen op plm. 20 kilometer in rechte lijn. Afgelopen maandag zijn toch wel behoorlijk aan de kletter geweest want ik heb er vier bij die er al twee dagen niet uit te krijgen zijn, deze hebben allemaal wat opgelopen aan vleugels of poten en deze zijn dan ook niet van plan de lucht in te gaan. Dus die blijven maar even zitten en gaan ook maar niet mee de mand in vandaag, dat komt wel weer goed door ze 'n paar dagen rust te geven. Dus uiteindelijk 46 stuks in de manden en na de middag vertrokken richting Vijfhuizen wat ondanks de drukte toch nog wel vlot aanreed. Betrekkelijk tussen de uitgebloeide bollenvelden heb ik de manden weer stuk (25d) voor stuk (25d) losgelaten en direct omkeer gemaakt naar huis. Nog géén duiven toen ik aan kwam rijden dus eerste de manden er maar uitgehaald en 'n plekje in de schuur gegeven. Ik rij de auto van schuur weer even naar voren en zie net nog 'n koppel duiven voor m'n huis omdraaien.....en qua het geluid dook alles gelijk op de voliëre........ kijk die zijn er ook weer thuis..... tellen doen we wel weer bij het in de mand doen maar ziet er op het oog goed uit qua aantal. Jonge duiven doen het tot dit moment uitstekend, vliegen goed...., luisteren goed...., en....vreten ook héél goed. Ik voer ze wel licht maar voldoende en dan op die manier dat ze toch 'n beetje hongerig blijven en ik zorg vooral hiermee ook dat ze ook goed op gewicht blijven de jonge duiven, want als ze goed moeten blijven trainen zal je ze ook goed moeten kunnen laten eten want anders is het trainen ook heel snel over.

Maandag 27 mei 2019: Na gisteren de wekelijkse bad-rustdag gehad te hebben gingen vliegduiven er vanmorgen weer lekker uit, het bleef allemaal uitstekend vliegen en dat kweekt alweer wat moed voor de aankomende vlucht. Als laatste gingen de jongen er ook nog uit alvorens ik ze in de opleermanden gaan doen voor 'n vluchtje naar Haarlem-Noord. Rond twaalf uur vertrokken naar Velserbroek richting parkeerterrein bij de KIA-garage aldaar. Mand voor mand weer de duiven losgelaten en richting huis gereden, daar ruim 'n uur géén duiven gezien tot ze 'n klein kwartiertje later over het hok knalde richting de het Noorden. Ongeveer 'n half uur niets gezien tot ze plots als gekken uit de hemel kwamen vallen waarvan er verschillende duiven met de bekken open naar lucht zaten te happen. Die waren dus blijkbaar echt even aan het karren geweest richting het Noorden, na 'n roeppie alles direct weer in het hok en even wat licht voer gegeven. Buiten gekomen ontdekte ik er toch nog weer een liggend op de voliëre, óh jeetje weer een aan brokken dacht ik gelijk. Echter nadat ik vanuit de voliëre hem middels 'n stokje in beweging kon krijgen liep hij eigen direct op plank naar binnen. Viel gelukkig allemaal erg mee..... gehele onderkant buik van veren ontdaan met 'n flinke bloeduitstorting maar zo te zien géén open wond maar wel pimpelpaars. Deze zal het zeker de komende tijd wel wat rustig aan gaan doen voordat hij weer op volle toeren aansluit bij de koppel. Woensdag bij goed weer gaan ze wederom 'n ritje maken, deze tour hebben ze in iedergeval weer gehad en hopelijk óók héél véél geleerd.     

Zondag 26 mei 2019: " één zwaluw geeft nog géén zomer " zo luidt toch het spreekwoord...?  en zo ga ik het ook analyseren 'n redelijk mooie uitslag op de eerste Dagfond-vlucht van gisteren vanuit Fontenay sur Euro. Na toch al verschillende weken te twijfelen aan de gezondheid en maar vooral aan de vorm van m'n duiven kan ik na gisteren met enige tevredenheid toch zeggen dat het geloof in m'n duiven weer helemaal terug is. Niet dat na deze ene goed lopende vlucht het lek helemaal boven zal zijn, maar voor mijn gevoel is dit al beduidende beter en weet ik zeker dat er nog wel wat meer in opwaardse lijn in zit, tenmeinste als we dan ook langzaam aan naar wat aangenamer zomerweer gaan de aankomende weken. 'S-morgens was ik er trouwens helemaal niet gerust op qua afloop van de dagfond aangezien de Vitesse vlucht vanuit Lennik op 195 km nu niet direct erg vlotjes verliep. Ik had zelf op V21 Lennik nog twaalf duiven mee gegeven die eigenlijk alleen maar mee waren om wat extra ritme op te doen en dan ook met de hoop dat het géén moeilijke vlucht zou gaan worden. M'n eerste duif van deze korte vlucht valt nog redelijk droog op het hok maar de rest en met zelfs uiteindelijk ook nog 'n achterblijver waren ze allemaal zichtbaar in één of meerdere buien terecht gekomen die ochtend. Ik had al 'n bericht middels 'n melding op m'n smartphone binnengekregen en die duidelijk aangaf dat er rond 10.15 uur verschillende buien tot ontwikkeling zouden komen boven het midden en westen van Nederland. Nou die hebben de meeste duiven van ons dan ook wel gehad of ze zijn er om heen gevlogen. Ik kreeg er eigenlijk drie achter elkaar en daarna was het gewoon 'n kwartier helemaal stil en zag je ook géén duif gaan. Allemaal géén goeie voortekenen voor de middagvlucht welke ik middels snelheden uit andere afdelingen had ingeschat van rond de 1200 mtr dus ongeveer 14.30 uur zouden er duiven moeten kunnen zijn. Op het moment van rond 14.00 uur was het redelijk tot goed weer om de duiven op te wchten dus tijdig m'n zetel ingenomen om toch maar niets te moeten missen van de aankomst van de eerste duif. De spanning liep toch wel behoorlijk op bij me nadat ik wat tijden uit omgeving had vernomen toen plots van achter m'n huis, dus verkeerde hoek...." het noordoosten " 'n duif op de voliëre viel en eigenlijk onmiddelijk middels de spoetnik in naar binnen dook. De tijd 14.46.47 die ik direct moest worden doorgemeld via de vereniging aan compuclub had ik meteen al snel gedaan, eerste melder op de vereninging dus de tijd was niet direct verkeerd. Daarna met kwamen met kleine tussenpozes de duiven redelijk tot goed af waar ik dan ook erg blij mee was dit terugdenkend aan vorig jaar toen m'n duiven als kranten naar beneden kwamen op de eerst Dagfond van het seizoen. En wat later zou blijken was..... dat er 'n Herpes onder m'n duiven zat welke langzaan aan tot de slechte conditie zou leiden. Alle 19 duivinnen en zes doffers weer keurig op het hok en we kunnen langzaam aan weer gaan bouwen voor de volgende Dagfondvlucht. De module met uitslaan op de vereniging achter gelaten zodat de technische man van de club de chipringen voor de jonge duiven komende week even kan gaan koppelen. 50 chipringen moeten er gedaan worden en dan kan ik mijn koppel jongen er eerdaags (na eerste opleer met de wagen) mee vlucht-klaar maken. Ik zou ze vanmorgen trouwens nog even weggebracht hebben maar het was er direct niet het beste weer voor en trouwens de " baas " had er eigenlijk óók gewoon géén zin in, dan gaan we morgen maar kijken voor 'n lossing het kanaal over.  

Vrijdag 24 mei 2019: Donderdagmorgen na dat de vliegduiven eruit waren geweest zijn ook de jonge duiven er nog ruim 'n uur uit geweest alvorens ik ze naar beneden had en in de manden kon doen voor wederom 'n opleervluchtje nu via de A9 richting de Wijkertunnel tegenover de afrit naar de Zwarte Markt in Beverwijk. Daar 'n plekje gezocht op de parkeerplaats van de Recreatiegebied De Buitenlanden in de polder. Het was inmiddels alweer even na het middaguur dus dan kon dit nog net even voor het middag broodje gebeuren. Wederom de manden stuk voor stuk met 'n ruime tussenpoze losgelaten en kon ze op deze nog korte afstand natuurlijk niet berijden dus duiven waren alweer gearriveerd toen ik thuis aan kwam. 'S-avonds de duiven voor de eerste Dagfond vlucht van het seizoen wezen inkorven in de vereniging. Heb 19 duivinnen en 6 Wedunaars uitgezocht die het moeten gaan doen a.s. zaterdag vanuit Fontenay sur Eure op 'n 513 km voor mij. Vanavond (vrijdag) gaan de overige vliegduiven 11 Weduwnaars en 1 duivin totaal 12 stuks dus nog weer even mee naar Lennik op 'n 193 km afstand voor m'n duiven. Kijken wat het morgen gaat gaat brengen op de langere afstanden en gelukkig (tijdelijk) wat beter weer op de vlucht.

Woensdag 22 mei 2019: Goed weertje vanmorgen dus de oude hun tour laten maken en daarna de jongen eruit die ook nog ruim 'n uur bleven vliegen. Ondertussen de manden alvast in de auto gezet, koffie gedronken met de wekelijkse passant Kees de Wildt om daarna de inmiddels thuisgekomen jongen meteen in de manden te doen voor hun lapvluchtje vanaf parkeerplaats achter slot Assumburg tegenover bedrijventerrein de "Trompet". Was inmiddels om twaalf uur al wel dik bewolkt geworden, dus maar even gewacht met het wegbrengen tot de lucht weer wat zou gaan oplichten vanuit het westen. Beetje bewolking vind ik geen probleem als er maar wat lichte plekken in zitten, liever dan 'n knal heldere blauwe lucht voor de jongen. Uiteindelijk vertrokken en de duiven mand voor mand gelost met 'n tussenpoze zodat de eerste mand uit het zicht was verdwenen en daarna ging de tweede mand er achteraan. Even kort (héél kort) nakijken en dan direct weer naar huis waar bij aankomst de eerste groep al op het hok zat en de tweede mand nog in het rond draaide, dus we kunnen langzaam aan wat verder gaan lossen met de jongen duiven. Morgen maar weer de mand in na de dagelijkse training richting de Zwarte Markt. 

Dinsdag 21 mei 2019: Nog steeds optredend als vertegenwoordigend Secretaris ben ik vanmorgen samen met Voorzitter Wim Rodenburg namens de vereniging de lang verwachte akte van afstand wezen ondertekenen bij de Notaris Lautenbach in Heemskerk. Bijna 'n half jaar na de toezegging vond de Gemeentelijke Macht het na 'n eenzijdige lang slepende zaak het uiteindelijk tijd voor de overdracht van het " Recht van Opstal " waardoor het gebruik van de grond weer terug gaat naar de Gemeente Uitgeest. Na de uitschrijving bij de K.v.K. is er nog de financiele afwikkelingen naar(Gemeente)/opzegging van de bank en gaat officieel het doek definitief vallen voor de Postduivenvereniging " Vliegende Vleugels " te Uitgeest.  Bijna afgehandeld waar we vanaf september 2018 bezig mee zijn geweest. Even wat anders... we hebben nog steeds waardeloos zootje weer, dik bewolkt dus weinig tot géén gelegenheid om de jonge duiven af te richten vandaag. Alles gewoon vanaf het hok eruit geweest en dan hebben ze zelf de keuze waar ze heen of naar toe gaan,  misschien is het morgen wat beter ..... dan kunnen we tenminste aan de gang. 

Zondag 19 mei 2019: De 2e Midfond vlucht zit er weer op en wederom kunnen de wonden gelikt worden, achteraf hadden we redelijk tot goed weer op het moment dat de duiven moesten afkomen. Geluk was wel dat de wind rond het middaguur wat naar de noord-westelijke richting kromp, hierdoor werd de toch wel wat broeierige lucht wat gekoeld en was het voor de duiven gemakkelijker om naar huis te kunnen komen. Wind natuurlijk niet zo goed uit deze richting voor de westkant van de provincie, maar da weten we al jaren en dat is ook gewoon duivensport. Voor de duiven dus géén slechte of moeilijke vlucht voor mij als liefhebber wederom 'n teleurstelling dat er gisteren géén duiven aan de kop konden meedoen op de vlucht vanuit Morlincourt. De duiven wel gewoon binnen de 'n driekwartier alle 37 stuks wederom op het hok dus de vraag blijft spelen wat dan wél loos is. Eerste gedachte was dan ook dat ik maandagochtend naar Nanne Wolff zou rijden om ze te laten onderzoeken. Weekend de tijd om er nog eens even over na te gaan denken wat wijsheid is in dit geval. Qua temperatuur daar kunnen we ook niet op gaan wachten want vandaag valt het ook weer vies tegen, ik zal wel zien wat ik gaan doen.   

Vrijdag 17 mei 2019: Nadat vanmorgen de jongen hun trainingtour hadden gemaakt heb ik ze onmiddelijk met 'n klein beetje snoepzaad binnen geroepen en even later alles weer in de manden gestoken voor hun eerste africhtingvluchtje vanaf de parkeerplaats bij de sporthal aan de rand van het dorp. Mand (25) voor mand (25) gingen de jonge duiven los en zijn nadat ze vanmorgen al ruim 'n uur in de lucht zijn geweest, nu ook weer 'n klein uurtje er overheen geknalt. Zag ze alleen nog gaan toen ik weer thuis kwam, maar daarna heb ik ze drie kwartier niet meer gezien. Qua conditie en gezondheid zit het op dit moment wel goed bij de jonge duiven anders zou het in de koppel niet zo goed vliegen. De eerste opleer zit er alweer op en zo gaan we het langzaam aan opbouwen in de komende weken, want ja..... voor je er erg in heb is het zo maar weer inkorven voor de eerste en enige opleer jonge duiven op Dinsdagavond 11 juni naar het Zuidhollandse Zevenhuizen op kleine 60 kilometer.  

Woensdag 15 mei 2019: Vandaag precies 71 jaren geleden mocht ik het aardse levenslicht aanschouwen dus tijd voor 'n feestelijk stemming op deze dag. Tijdig m'n duiven los voor hun dagelijkse training en verder kijken we wel of de jongen er vandaag ook nog even uit kunnen. Verder niet zoveel te melden alles gaat zo z'n gangetje en morgenavond gaan we weer inkorven voor de 2e Midfond-vlucht naar Morlincourt op 'n 350 km. 

Maandag 13 mei 2019: Nadat gisteren alle duiven 'n rust/bad-dag hebben gehad is het vandaag weer eruit voor de training van zowel duivinnen als weduwnaars. En als je dan de koppels meer dan 'n uur ziet gaan, dan knalt het er overheen alsof je de opperste top-vorm op je hok heb. Jongen erna er uitgedaan en dat vliegt ook gewoondik 'n uur zonder vlag of andere hulpmiddelen. Vanmiddag eerst maar eens 'n tijdje ouderwets op m'n knieen om de steeg weer eens knap te krijgen qua vuil e.d. azijnspuit er overheen en dan is dat ook weer 'n half jaartje netjes. Half zeven vanavond nog even bij dierenarts Hans de Jong in Akersloot acht stuks laatjes 'n combi-prik te geven omdat deze nog wel erg jong waren dat de eerste en tweede ronde plus de vliegduiven allemaal in maart zijn gedaan. Bij thuiskomst gaan de oudere jongen wederom voor 'n nachtje in de mand in de schuur en die gaan nog één keer de lossing in de steeg meemaken. 

Zondag 12 mei 2019: Wederom 'n slechte uitslag gisteren met de duiven, ik had eigenlijk wel 'n beetje de verwachting dat de omslag bij m'n duiven er zou wezen gisteren maar het viel ontzettend tegen de tijden van m'n eerste duiven. Buiten het tijdstip van aankomst komen m'n duiven gewoon prima af en vertonen ook totaal geen afgevlogen of vermoeid zijnde verschijnselen wanneer ze op de klep komen. Er zijn erbij die er nog gewoon 'n paar rondje aan vastplakken alvorens ze naar beneden komen. Strak in het pak, mooi rond, krijtwit de doppen, goed gepoederd tussen de veren, géén dikke oortjes en dan ook in de week trainen als gekken. Ra,ra, waarom dan géén vroege duiven, vraag je je dan weer af. Het enige wat ik kan bedenken en al meer dan eens ondersteund door de dierenarts is ...... totaal géén vorm onder je duiven. Oorzaak ??? waarschijnlijk toch te koud op m'n hok in deze periode van het jaar. Maar goed ik zal het ermee moeten doen voorlopig, a.s. donderdag gaat alles M/V gewoon weer mee naar Morlincourt en dan maar hopen dat de voorspelde temperatuur gemiddelde snel wat omhoog gaat. Vandaag wel even 'n Koudijs rookbom geplaats bij zowel de weduwnaars als de duivinnen, maar minimale temperatuur om resultaat te hebben met de rookbom wordt ook al omschreven als minimaal 15 graden celcius en daar kom ik zeker niet aan dus.... afwachten maar.... je probeerd wel eens wat om een en ander uit te sluiten.   

Vrijdag 10 mei 2019: Donderdagmorgen eerste werk de jonge duiven die 'n nachtje mand hebben gehad in de schuur los telaten in de steeg, dat ze daar toch wel 'n beetje stress van oplopen bleek wel uit het feit dat ze meer dan anderhalf uur in de lucht verbleven alvorens ze weer naar beneden kwamen. Volgende week gaan we langzaam aan starten met de jongen te gaan africhten. Vandaag vrijdag de oude duiven er nog even uit gehad en me toen volledig ingezet om de tuin middels enkele planten en wat jaargoed, weer even 'n zomerse aanblik te geven. Altijd wel weer even 'n klusje maar is altijd wel 'n dankbaar klusje want je ziet het onder je handen opknappen. Gisteravond de duiven weer even in gekorfd oor de eerste Midfond vlucht vanuit Perónne wat voor mij 'n 314 km is. Berichten vanuit Perónne zijn dat ze wel eens niet vroeg gelost zullen gaan worden. Rond 12/13 uur voorspellen ze daar de eerste opklaringen terwijl het op de vlieglijn al veel vroeger goed zal wezen. Verwachting van 'n straffe Noordelijke wind met 'n kracht van gemiddeld 4 bft kan dus 'n pittig vluchtje worden morgenmiddag. Heb zelf 18 weduwnaars en 19 duivinnen meegegeven dus qua aantal hebben we wat te kijken morgen met hopelijk wat duiven mooi op tijd.

Woensdag 8 mei 2019: Gisteren (dinsdagochtend) m'n 18 weduwnaars nog even 'n lappie gegeven van 'n goeie 40 km naar Warmond, de mannen moeten natuurlijk nog wel even 'n beetje op gang gehouden worden want die zijn afgelopen weekend niet met de wagen meegeweest naar Quievráin. Duivinnen na der dagelijkse tour even in het weduwnaarshok  binnen gelaten zodat bij thuiskomst de mannen verwelkomd kunnen worden door de vrouwen. Was bij vertrek even over tienen niet het allermooiste weer maar gelukkig onderweg werd het eigelijk al beter en daar aangekomen op de losplaats even voorbij Warmond op 'n heel rustig plekje, was het inmiddels toch nog redelijk tot goed duivenweer. Zittend met de achterklep open heb ik heb ze rustig met tussenpozen van 'n paar minuten steeds per twee duiven gelijk losgelaten en waren ze allen steeds snel uit het zicht verdwenen. Het bereiden qua sneldheid is geen optie op dit tijdstip van de dag dus rustig aan m'n ritje gemaakt naar huis terug waar de aantal op de klok nog op 0 stuks stond, dus nog niets gearriveerd ik loop vervolgens weer naar buiten en de eerste valt meteen op de klep en gelijk door naar binnen. 5/6 minuten later draait met 'n grote boog het hele peloton over het hok en vallen vlot achter elkaar in de spoetnik. Zeventien stuks.....dus de rest blijkbaar elkaar toch opgezocht en in groep naar huis gekomen. Die moeten er maar klaar voor zijn om in te korven op de 1e Midfond-vlucht De eerste duif '18-779 toch maar even opgeschreven en dan vrijdag maar even kijken hoe of hij er dan bij zit qua vorm. Bedoeling is trouwens dat vanzelfsprekend ook de duivinnen mee de mand in gaan. Ook gisteravond heb ik m'n jongen (52 stuks) na 'n lichte voersessie (zonder water op het hok) allemaal in de mand gezet voor 'n nachtje mand met natuurlijk water aan de manden. Dit is de tweede maal dat ik dat al doe met 'n lossing 's-morgens gewoon in de steeg. De jongen waren de met de tweede maal in de mand zetten al heel snel wat rustiger nadat ik ze de mand had gedaan, de volgende keer gaan ik ze wel 'n stukje wegbrengen eerste maar naar de rand van het dorp om 'n beginnetje te maken met de opleer.   

Maandag 6 mei 2019: Rustig aan en niet te vroeg begonnen vanmorgen want het weer blijft al dagen lang veel te koud en nat. Hokken dan maar met de duiven er nog in schoongemaakt, dit is trouwens helemaal niet verkeerd zo af en toe te doen. Het werkt natuurlijk allemaal makkelijker maar op het moment dat je wat voer in de bak gooit concentreren de duiven zich toch helemaal op de voerbak en kan je de bakken ook gemakkelijk weer schoon maken. Ik doe dit eigen ook wel regelmatig want het is gewoon ook veel beter om 'n goede band met je duiven te verkrijgen en houden, want na dit 'n paar keer gedaan te hebben zie je al snel dat ze er bijna géén erg meer in hebben dat je op het hok aanwezig bent en worden je duiven ook gewoon tammer en rustiger in de omgang. Om elf uur de duivinnen er uit gegooid en die trokken er al weer lekker aan zag ik wel, zelfs de laatkomer van zondagmorgen ging ook zonder treuzeling met de koppel naar buiten. Terwijl duivinnen vliegen gaan we eerst maar even aan de koffie waarna ik de " genaaide " even zal pakken om met hulp de hechtingen er maar uit te halen. Gewoon supermooi alles weer genezen en de wond is ook prima dicht en droog gebleven, eigenlijk gewoon extreem hoe of zo'n wond bij die jonge duig geneest. Op de kale plek aan het begin van de wond beginnen de veerstoppels alweer goed door te komen. Meeste hechtingen eruit gekregen maar 'n enkelde zijn nog gewoon moeilijk weer terug te vinden, die zullen we later wel terug gaan vinden als de korstjes op de wond er vanaf zullen vallen en er wat meer zicht in komt. Ook nog even 'n afspraak gemaakt met dierenarts de Jong uit Heiloo/Akersloot voor 'n combi Para/Pokken-enting bij nog wat laatjes, de grootste groep heb ik al rond 15 maart gelijk met de oude duiven laten enten kort na het afzetten van deze jongen. De meeste van deze jongen vliegen ook al 'n tijdje uit met de oudere jongen want ze waren op dat moment nog wel even te jong om al 'n prikkie te krijgen.   

Zaterdag 4 mei 2019: Ondanks alle negatieve berichten omtrent het weer starten we vanmorgen toch met 'n half bewolkte lucht met hier en daar 'n buitje in het verschiet. Kort gezegd totaal géén slecht vliegweer voor de duiven, ja het wachten zal wel met 'n dikke jas aan moeten gebeuren maar als het goed is gaan de aankomsten ons wel verwarmen. Zo vanmorgen naar Akersloot rijdend (auto), kon je wel voelen dat er 'n stevige en strakke noordwesten wind blaast waardoor de duiven naar huis er behoorlijk aan moeten gaan trekken om 'n knappe tijd neer te kunnen zetten. In de voorbereiding voor komende vlucht van de duivinnen (ik heb alléén de 20 vrouwen mee) heb ik de laatste dagen al voldoende extra vette zaden verstrekt zodat ze door de te leveren inspanning hopelijk niet zullen terug lopen qua gewicht en inhoud. Dit is eigenlijk ook de reden dat ik de keuze heb gemaakt om al m'n weduwnaars (jaarlingen) thuis te houden dit weekend. Deze gaan na 'n midweeks lappie van 'n 40 km aankomende vrijdag weer mee op de 1e midfond-vlucht. 'N aparte melding van lostijd van de oude duiven vanuit Quievrain, nl. om 10.05 uur werden de duiven gelost met de vermelding van 'n goed vertrek ditmaal. Zeker is dat ze 'n prima zicht zullen hebben op het moment dat de lucht open trekt en helder wordt, dus afwachten maar hoe of ze gaan komen. Ik had vandaag weer m'n vaste wachter als de vluchten 'n beetje der lengte en inhoud gaan krijgen. Gezamenlijk met Wim van Hoolwerff, zelf in het verleden 'n verdienstelijk overnachtspeler waren we tijdig gesetteld om de eerste duiven te zien komen. Snelheid rond de 1200 mtr moest tot de mogelijkheden gaan horen dus vol verwachting onze plek ingenomen. Eerste melding vanuit Haarlem gaf al aan dat de 1200 mtr de te kloppen tijd zou moeten gaan worden echter we moesten eigenlijk (te) lang wachten alvorens m'n eerste duiven op de klep vielen. Tijd van aankomst (13.47 uur) van de eerste duif viel eigenlijk best 'n beetje tegen, de enige positieve kant aan deze vlucht was wel dat ze goed en regelmatig afkwamen. Om 14.02 uur waren er 19 van de 20 duivinnen in de klok geconstateerd dus eigenlijk (nog) totaal geen klagen over de conditie van de duiven, alleen de " forme " is het tweede maar daar heb je niet altijd de hand in om dat te bewerkstelligen. Maar goed daar gaan we de komende weken aan proberen te werken voordat de echte " mooie vluchten " gaan komen. Hopelijk de komende weken 'n beetje aangenamere temperaturen voor zowel liefhebber als de duiven. Zondagmorgen de laatste duif gehavend op het hok aangetroffen, wederom duif met 'n schaafwond en kleine snede naast het borstbeen (zal zeker gaan herstellen). Is waarschijnlijk de oorzaak van de krachtige kopwind waardoor duiven zeer laag bij de grond en over de huizen scheren gemakkelijk iets op kunnen lopen. Vorige week nog m'n eerste en deze week m'n laatste.... dit zijn allemaal van die perikelen in de duivensport om vooral met zo'n kopwind kun je óók  " goeie "  duiven verspelen of zwaar gewond wel of niet thuis krijgen.

Donderdag 2 mei 2019: Wat gaan we krijgen dit weekend, over zowel het weer als de losplaats is er eigenlijk nog niet echt iets bekend. Noordwesten wind met winterse buien en temperatuur onder de 10 graden wordt voorspeld. België (volgens PIPA nieuws) gaat al uitstellen naar de Zondag voor het komende weekend dus ook daar en dus onderweg géén al te best duivenweer te verwachten komende Zaterdag. Nu  10.00 uur staat er op de website van de afdeling dat we wederom als afgelopen weekend naar Quievráin zullen gaan met de oude duiven. Alléén de 20 duivinnen gaan morgenavond de mand want wil m'n jaarling weduwnaars niet nu al verknallen met de huidige berichten. De " genaaide " houdt z'n eigen voortreffelijk, gewoon met de groep mee de lucht in en alle dagen wat langer in de groep blijven vliegen. En dit ondanks dat alle hechtingen er nog inzitten welke ik er in het weekend wel eens uit gaan halen. Compuclub heeft in opdracht van de afdeling mij weer als vanzelf sprekend in Kring 3 ingelezen ipv. Kring 1, zie zo alles weer op z'n pootjes en we gaan komend weekend weer verder.

Dinsdag 30 april 2019: Met de jonge duif gaat het gewoon perfect, volgende morgen natuurlijk eerst even gekeken naar dat jong maar deze stond alweer recht op in de kooi en had zijn voerbakje al leeg gegeten. Hem even in de hand genomen en geconstateerd dat de wond rondom al mooi droog was en géén vochtplekken liet zien. Ivm. de stijve spieren die er zeker zijn of gaan komen heb ik hem toch maar wat meer de ruimte gegeven in 'n groter hok met de schuif open zodat hij eventueel in de voliëre zou kunnen komen. En dat duurde eigenlijk al niet eens lang want met 'n half uurtje zag ik hem alweer door de ren scharrelen, weer omhoog naar de schuif zal misschien nogwel wat problemen geven maar hij zit gelukkig niet stil in 'n hoekje dus heb ik wel goede hoop dat hij goed hersteld. Dagelijkse ritueel (vliegen-schoonmaken-binnenhalen-voederen) met de oude duiven weer gedaan en vanmiddag gaan de jongen er weer uit. De ooievaar zat alweer in het jonge duivenhok, dus vanmiddag de jongen er uit en zonder ook maar één aarzeling ging de gewonde ooievaar er gewoon achteraan. Buiten gekomen draaide hij 'n drie rondjes om het huis en kwam toen weer snel op de spoetnik zitten, vind dit toch super knap van zo'n duif om het gewoon al te proberen om mee te gaan. Met 21 hechtpunten onder aan je lijf, wat zeker hier en daar behoorlijk zal trekken en toch wel gevoelig zal zijn. We gaan het wel bekijken hoe of hij zich verder gaat ontwikkelen.

Zondagmiddag 28 april 2019: Droog maar verder nog 'n redelijk weertje dus toch maar even de jonge duiven eruit nog gedaan. Als gekken vertrokken de jongen vanuit het hok en ben zelf eigenlijk gewoon weer snel bij de TV neergestreken want de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik was aan de laatste 40 kom bezig. Tussentijds af en toe even naar buiten om de kijken of ze al weer wat in beeld waren gekomen. Heb de finisch nog even gezien en ben toen meteen naar buiten gegaan, ze waren al 'n klein uutje los maar hoog in de lucht was het koppel al wel in beeld, het stoof nog van links naar rechts over het dorp dus de voerbakken alvast maar even gevuld. Duiven waren al wat lager gekomen en gierde om de huizen....... plots..... 'n flinke rammel gevolgd door 'n met veel herri op de grond vallend iets. Ik kon wel trasseren dat het in m'n steeg was dat geluid en keek snel door de poort wat er aan de hand zou zijn. Met nog wat draden aan elkaar lag daar m'n windmeter in de steeg geheel aan gruzelementen, zo die is klaar zei ik zo nog naar achteren lopend. Daar trof ik op de spoetnik en versufde jonge duif aan die er flink aan toe was zo te zien. Géén gebroken poten zach ik opgelucht maar hem uit de spoetnik te hebben gepakt zag ik voldoende, zijn gehele huid aan de linkerkant van het borstbeen was compleet vanaf de krop er vanaf geschoven en hing nu op 'n prop voor zijn poten. Wat moet ik hier me aan gaat dan door je kop, zonde van dat beest (heeft nog géén kans gehad) dus ooit in m'n buitengewone dienstplicht periode de opleiding E.H.I.O. gedaan (Eerste Hulp In Oorlogstijd). De kromme naald en draad (hengelsnoer) gepakt en mijn vrouw Trudy voor het blok gezet, zo vasthouden en.. vasthouden.... dan ga ik hem zo wel dicht proberen te naaien. Zo gezegt zo gedaan, moet zeggen het ging eigenlijk prima, niet dat ik sta te trappelen voor zo'n klusje maar doordat dit alleen de huid is die er is afgeschoven is het best te doen. Ik had in het verleden wel eens 'n klein wondje of scheurtje dicht genaaid met 'n paar steekjes maar dit was toch wel even iets anders. Nou denk je direct die duif zal er wel erg veel last van hebben met dat naaien, maar eigenlijk heeft hij geen kik gegeven tijdens het hechten. De wond in de vorm van 'n halve ronding van zo'n 10-12 cm lengte en breedte, was wat er los was getrokken van z'n borstkas en zat nog aan eenzijde vast tegen de poten. Op het moment dat je het ziet denk je hoe moet dat weer goed komen ???, maar als het dan gehecht is valt het toch wel weer mee zoals het er uitzit. Hier en daar zal nog wel 'n weerborstel of strikje overblijven van 'n dekveertje wat verkeerd zit door de hechtingen. Maar goed....het zit zo goed als allemaal weer op zijn plek, de schoonste duif van de tentoonstelling zal hij nooit meer worden maar ik (we) hebben ons best gedaan. Heb de duif voor de nacht 'n rustig plekje geven en we gaan morgen wel kijken hoe of hij er onder vandaan is gekomen. 

Zondag 28 april 2019: Twee rommelige dagen achter de rug wat betreft de duiven, gisteren draaien er op 12.25 drie duiven héél hoog boven je hok en ondanks alle inspanning dan niet willen zakken. Een gedachte had ik dan ook onmiddelijk...... dat los wapperende klote zeil natuurlijk. Op aangeven naar m'n buurman werden de bouwactieviteiten tijdelijk even stilgelegd en na enige aarzeling kwamen de duiven een voor een maar schigtig naar beneden. Drie duiven binnen de minuut op 12.30 uur dus vijf minuten verspeeld vandaag, excuses van de buurman, aanvaard (zoon duivenmelker) en met de mededeling om het de volgende keer even te melden wanneer de duiven zo ongeveer afkomen. De rest van de duiven kwamen met deze wind en 'n wapperend zeil eigenlijk allemaal trusselend en zeer traag naar beneden. En om dan alles op zo'n dag nog even wat op te vrolijken zie ik ook nog 'n weduwnaar aankomen zeilen met 'n gestrekt hangende poot richting het hok, niks blauw zeil of iets dergelijks, gewoon direct op de voliëre zo dicht mogelijk bij de klep. Ik zag al meteen dat die kan niet eens meer lopen, hij wist al fladderend toch nog in de spoetnik te komen (vallen) waar ik hem simpel uit vandaan kon pakken. Kompleet geplukt als 'n kale kip was de onderbuik en daar onder bungelend hingen er bij nader inzien twéé geheel verbrijzelde poten met 'n kapotte maar nog steeds werkende chipring. Hier was geen redden meer aan, diep in de buik waren de poten compleet verbrijzeld en niet meer te redden. 'N mooie licht grijze ooievaar, weduwnaar van 2017 die ik op de aankomende langere vluchten zeker bij m'n favorieten had staan. Jammer maar dit is ook de duivensport en spijtig dat ik hem toch al vroegtijdig z'n plekje moeten geven.  

Zaterdag 27 april 2019: Vandaag zo goed als zeker 'n waaivlucht voor de boeg, hoop op 'n tijdige lossing want veel ruimte is er niet vandaag. Géén lossing verwacht vóór 10.00 uur dus ik kan nog rustig op de koffie naar Akersloot. Gaan we de honderd kilometer snelheid halen vandaag was natuurlijk een van de onderwerpen vanmorgen. Wind vanuit het zuidwesten en oplopend in de dag dus  de 1800 meters zijn eigelijk de minimale snelheden om nog in de uitslag te geraken. Duiven moeten scherp en goed georienteerd zijn om deze snelheden aan te kunnen. Dit zijn óók altijd van die vluchten met 'n verhoogt risico op brokkenmakers onder de duiven. Koffie op en de duiven zijn 10.15 uur los dus gaan we langzaam aan voorbereiden op de vlucht........ Thuis gekomen en word ik tijdens het uitstappen al geconfronteerd met 'n wapperende geluid van 'n fel blauw gekleurd dekzeil op het in aanbouw zijnde dakkapel bij de buren,  oei..... dacht ik onmiddelijk als dat maar goed gaat komen vandaag. Ben nooit zo lastig wat betreft de aankomst van de duiven, direct van de vlucht hebben de duiven meestal zo'n focus naar het hok dat bijna alle veranderingen in omgeving geheel niet worden opgemerkt. Maar we gaan het gewoon zien na de middag......

Donderdag 25 april 2019: Gisterochtend 'n beetje op tijd de duiven weer allemaal der rondje laten maken, de jongen beginnen er al leuk aan te trekken in de koppel. De klep open en alles rammelt er als gekken uit naar buiten. Zigzaggend over het dorp en dan als dwaze weer over het hok heen komen, dat duurt zo'n ruim 'n half uurtje lang met dan ook nog wat vliegend speelwerk rond het hok. Zeker is wel dat de jongen eerdaags wel gaan wegtrekken zoals ze zich nu al aan laten zien. Ook nog even de laatste vier speenklare jongen van het kweekhok afgehaald welke nog zijn gekweekt voor Gerrit Klooster 'n bevriende duivenmelker uit Enkhuizen. 'S-middags zijn we (Trudy en ik) naar Enkhuizen gereden en bij aankomst zaten Gerrit en z'n vrouw Gon al op hun achterstraat op ons te wachten. Altijd wel weer even gezellig om over ons achter ons liggende actieve leven in de visserijwereld waar we beide Gerrit (koper en verweker van vis) en ik als (verkoper visserijmatrialen) deel van uit maakten, middels 'n leuk gesprek onze gedachte nog weer eens over te laten gaan. We kennen elkaar zo rond de veertig jaar en hebben in het wereldje van handel/visserij heel wat aanknoppingpunten voor 'n goed gesprek. En dan natuurlijk ook de gezamelijke uitoefening van de duivensport waar we ons ei wel in kwijt kunnen, dus gewoon 'n leuk sosiaal middagje over van alles wat.

Dinsdag 23 april 2019: Vanmorgen eerst de dagelijk controlerende blik in de voliëre geworpen waar de jonge duiven in zitten, in zo'n koppel met ongeveer nog 50 jongen is het meestal even rustig opserveren en ze zo allemaal even langs te lopen qua beeld. Vanmorgen toch 'n jong ontdekt met 'n behoorlijk nat oog aan een kant, het eerste werk is dan ook onmiddelijk de jonge duif eruit te halen en hem 'ns even goed nader bekijken en later apart te zetten. Zo te zien was het alleen wat extra nattigheid maar géén evt. vliesje te herkennen, wel wat extra rood op de rand als zijn ooglid waarschijnlijk 'n soort beschadiging opgelopen tijdens 'n gevecht en dat is dan ook waar ik ook met de behandeling voor ga. Voorraadig heb ik nog 'n flesje van Versele Laga de zgn. Forma drops (Black-drops) welke ik wel meerdere malen met succes gebruikt heb bij 'n opgelopen schade door elkaar in het oog gepikt te hebben. Druppel erin gedaan en deze zakte al redelijk snel weg in het oog dus hopelijk wel op tijd genoeg voor 'n goede behandeling. Apart opgesloten in 'n kooi zodat hij ongestoord kan herstellen de komende dagen, dagelijks 'n drupje in het oog welke na ongeveer drie dagen langzaam aan zal moeten gaan herstellen en het oog ook weer normaal droog zal worden.

Zondag 21 april 2019: Hele matig vluchtje gehad gisteren vanuit Lennik, de duiven gingen al op 'n redelijk tijd los gisterochtend. Om half negen maar volgens de social media starten ze niet direct met 'n vlot vertrek heb ik wel begrepen. Ik weet dat we daar natuurlijk allemaal last van kunnen hebben maar het zegt soms wel weer iets meer over de aankomst van de duiven en hoe of ze qua verloop zullen gaan vallen. Ik krijg de eerste drie duiven rond 11 uur boven het hok te draaien en er lopen 'n 18 tal duivinnen redelijk vlot achter elkaar over de antenne. Ik hoor al snel wat tijden en moet constateren dat ik niet mee doe en eigenlijk 'n goeie tien minuten te laat draai tegenover de eerste duiven in de omgeving. Rond twaalf uur is de stand 35 van de 39 duiven en mis ik totaal nog, één duivin en vier doffers. Dat m'n doffers minder snel zouden wezen dan m'n 20 duivinnen was al wel te verwachten, want met 'n 16 nog enigzins onervaren weduwnaars in de mand kan en moet je natuurlijk ook nog niets verwachten. Maar goed einde dag mis ik uiteindelijk nog één weduwnaar welke vanmorgen in de spoetnik rustig op me zat te wachten en totaal géén slechte of afgevlogen indruk op me maakte. Gelijk deze morgen ze het wekelijkse ritueel nl. allemaal nog even 'n heerlijk bad verschaft zodat de eventuele aanwezig opgelopen stress er weer vanaf kon worden gespoeld. Zie zo.... duiven gedaan en duivenweekend is afgerond, volgende week weer 'n vlucht en dan kan alles weer anders zijn. De fietsen naar buiten klaar gezet en we zijn met het prachtig mooi weer vertrokken met als de voorlopige bestemming " De Egmonden ", daarna zal de dag brengen wat we gaan tegenkomen dus altijd weer 'n verrassing.

 

Vrijdag 19 april 2019: Vandaag alles er nog even uit gehad en net als je zo'n dag 'n beetje haast heb dan mis zo'n dag natuurlijk gewoon 'n duivin met het binnenlopen. Ik zet de klok altijd aan dus de controle is er onmiddelijk hoeveeel en wie of er niet is,  waar zit dat kreng nu weer....de '18-774 niet te zien maar ook niet met de koppel mee naar binnen gelopen.  Dan eerst maar even aan de koffie voordat ik de weduwnaars eruit doe, het blijft overgens altijd heel lastig als er 'n duivin op zo'n moment niet is. Je weduwnaars lopen indien 'n  vermiste duivin gelijk mee komt met de doffers ook niet direct naar binnen want het is dan meestal wel feest op het dak. Na de koffie nog niets terug gezien van de duivin dus..... weduwnaars er toch maar uit, dan zal duivin er wel snel tussen zitten en gelukkig bleek dat ook te zijn. Ze bleven gelukkig niet te lang om de bewuste duivin draaien maar liepen eigenlijk vlot het hok weer in na hun trainingsvlucht. Alles toch weer 'n beetje op tijd klaar zodat we nog wat andere dingen konden doen die middag. Om acht uur vanavond de duiven nog even inkorven voor de vlucht vanuit 'n nieuw losstation in België genaamd Lennik op 'n afstand van goed 195 km voor mij. Er gaan 19 Weduwnaars (2e keer met de wagen) en 20 duivinnen de mand in vanavond dus morgen zullen we hopelijk véél duiven kunnen zien vallen van de vlucht maar op tijd is nog de vraag. 

Woensdag 17 april 2019: Gisteren (dinsdag) vliegduiven nog even 'n lappie gegeven naar Vijfhuizen. Oude recept duivinnen een voor een los en dan na ongeveer'n kwartier de weduwnaars er " en groupe " achteraan. Prima lappie en ze hadden blijkbaar haast want bij thuiskomst géén duif te zien rond het hok, maar bij inspectie van de klok welke ik altijd aanzet deze stond al keurig op 39 stuks, dus alles weer snel thuis. Tien á vijftien minuten laat ik ze dan bij elkaar wat aan rommelen op de weduwnaars-afdeling waarna ik de duivinnen er weer vanaf pak en terug plaats op de duivinnen-afdeling. Vandaag woensdag 'n rituelendagje alles laten vliegen en de hokken even cleanen, verder maar afwachten naar welke losplaats we gaan inkorven het aankomende weekend. Zo als het er nu uitziet hebben we komend weekend wederom 'n vlucht met noordoostelijke wind en 'n 20km/u kopwind tegen. Lijkt me 'n mooie gelegenheid om de weduwnaars na 'n weekje thuis weer wat wedstrijdritme te laten opdoen, dus alle 39 stuks M/V gaan weer mee de mand in.

Maandag 15 april 2019: Wederom 'n straffe oostenwind vanmorgen en de temperatuur nog niet veel hoger opgelopen, toch het dagelijkse ritueel maar weer uitgevoerd met de vliegduiven de er weer lekkers overheen rammelde. Gelijk na binnenkomst van de weduwnaars de jongen er maar eens vroeger op de dag eruit gelaten dan anders, deze krijgen ook al de smaak te pakken gaan nu direct en lekker en vlot na openen van de klep als hele groep meteen de lucht in. Het was gelukkig niet helemaal knal helder want dan kan het ook wel eens fout gaan, als je van lossingstijd laat in de middag naar los in de ochtend over ga. Maar helemaal géén problemen..... 'n klein half uurtje bleven ze in de gehele groep hoog boven het dorp draaien alvorens er weer 'n paar naar beneden kwamen. Ik heb vanmiddag om drie uur de jongen er weer uitgelaten en wederom ging alles onmiddelijk de lucht weer in. Het binnen roepen gaat eigenlijk ook al heel goed dus middels komende tijd wat lichter te gaan voeren zal ik ze langzaam aan zover zien te krijgen dat ze gaan wegtrekken eerdaags. 

Zondag 14 april 2019: Resume van gisteren: Goeie vlucht achter de rug met de duiven allemaal vlot weer naar huis en dit was eigenlijk de bedoeling, maar ook wel nodig want na het uitslaan zo rond drie uur in de middag werden we bij het verlaten van het clubgebouw wel even verrast door 'n dikke vette hagelbui. De Comb. Van Rijkom - Sentveld uit Castricum pakte de eerste plaats in de vereniging waar ik zelf begon met 'n 9e plaats in de uitslag. Waar veelal voor en door 'n ieder voor wordt gevreesd, blijkt maar weer eens vandaag dat de duiven er in het geheel niet onder lijden van 'n vluchtje met behoorlijk koude kopwind onderweg. Dat kan natuurlijk ook wel als je duiven gezond en in goeie conditie zijn dan kan je na zo'n vlucht er hoegenaamd niets aan merken dan alleen dat ze wel trek hebben in 'n bakje goed voer bij thuiskomst. Had wel 's-morgens ruim op tijd vóór de thuiskomst m'n infraroodplaten 'n paar graadje hoger gezet dan de buitentemperatuur. Al met al dik tevreden dag om de 20 ingekorfde duivinnen binnen half uur thuis te hebben en vooral ook met de wetenschap dat alles vanavond met die koude nachten weer rustig in hun eigen hok zit. 

Zaterdag 13 april 2019: Gisteravond de oude duiven ingekorfd voor de 1e Vitesse-vlucht naar het Belgische Duffel. 20 stuks duivinnen zijn in prima conditie de mand in gegaan, aantal ingebrachte duiven voor die vlucht in de vereniging bedroeg 236 stuks. Dus even goed nog 'n mooi koppeltje duiven van 14 deelnemers vanuit Limmen. Duiven staan als het goed is op de losplaats in Duffel en gaan om 10 uur los volgens de eerste berichten op de website van de afdeling. Tijd genoeg om nog even op de koffie te gaan in Akersloot, op de heen weg 'n straf windje tegen (in de auto) en de temperatuur nog rond de 4 graden. Zie trouwens ook de bewolking vanuit het noordoosten al aankomen dus de wind zal nog wel wat meer aan wakkeren. Gezellig koffierondje gehad en en iedereen weet weer hoe of hij het moet doen en vooral........niet moet doen. De definitieve melding dat de duiven los zijn gegaan om 10.00 uur dus we hebben ruim de tijd om nog even wat hokken te cleanen alvorens ze er kunnen zijn zo rond tien over twaalf????

Donderdag 11 april 2019: Gisteren rond de middag m'n duivinnen (20 stuks) nog even 'n lappie gegeven naar Haarlem op het parkeerterrein van de DEKA-tuin aan de Westelijke Randweg. Ik had al tot de middag gewacht want de temperatuur was om tien uur nog maar 7 graden ondanks volop zon met 'n strakke blauwe lucht. Het werd om half één wel wat beter maar het schommelde zo rond de 10-11 graden. Toch maar ingeladen en na bij de weduwnaars-afdeling de kleppen open te hebben gedaan ben ik vertrokken naar Haarlem. Mand open en terug gereden naar Uitgeest. Géén duif gezien rijdend op de terug weg en bij thuiskomst via de schuur direct de klok bekeken, alle twintig duivinnen hadden blijkbaar haast want alles stond binnen de minuut geconstateerd op de klok. En aan het geluid in het weduwnaarshok begrijp ik wel dat ze haast hadden want blijkbaar gaan ze het spelletje door krijgen dat bij thuiskomst de mannen zitten te wachten. 'N kort maar mooi en snel vluchtje waarmee we het vertrouwen hopelijk weer wat hebben verhoogd voor de aankomende vlucht(en). De vliegduiven niet vanmorgen maar door temperatuur en andere verplichtingen er vanmiddag maar uitgelaten en die hebben (vooral de duivinnen) 'n pittig lange tour gemaakt. Zaten eerst in 'n andere koppel maar na plm. half uur kwamen mijn ploegje (20 stuks) als kogels over het hok, daarna bijna 'n uur geen duif meer gezien dus er maar van uitgaande dat de vrouwen er nog maar even voor zijn gegaan 'n klein uurtje langer. Alleen maar 'n goed teken en bewijs dat ze er wel goed bij zitten qua gezondheid, mooie positieve vooruitzichten voor de 1e officiéle wedvlucht komende zaterdag vanuit Duffel met 'n afstand voor mij van rond de 160 km. De wind krijgen ze op kop a.s. zaterdag vanuit het Noord-Oosten 3/4 bft, dus kan zomaar 'n pittige vlucht worden van rond de 1200 mtr of nog even wat minder. Qua temperatuur van het weer natuurlijk 'n groot verschil bij vorig voorjaar, toen toch ook wel de wind vanuit de Oostelijke kant maar het scheelde wel 5 tot 10 graden bij nu. Gedachte was algemeen van het zal wel weer zo'n redelijk warm jaar worden maar dat hebben we inmiddels al aardig anders meegemaakt in temperatuur en de windkracht. Maar goed we zijn eigenlijk nog maar net begonnen en over 'n week kunnen we zomaar heel anders praten want we weten het..... er is niets veranderlijker dan........ het weer !!!!!! 

Dinsdag 9 april 2019: De dagelijkse rituelen op het hok weer gedaan en gelijk vanmiddag even de jonge duiven gesext en geteld. Alle jongen stuk voor stuk even in de hand genomen en even goed bekeken en daarna naar kennis en intuïtie de letter M of V toegekend in de Compustam. Druk op de knop en het officiéle aantal 23 mannen en 30 vrouwen rolde eruit, totaal 53 stuks en is nog 'n mooi aantal met tot nog toe (afkloppen) weinig verlies met het uitwennen. Zeker zullen er qua geslacht nog wel wat veranderingen plaatsvinden maar dat hou ik gedurende de komende tijd en met het opleren wel in de gaten. Dit wil altijd graag weten voordat ik de jongen ga scheiden en op de deur gaan spelen en moet het zogoed mogelijk op papier staan wie wat is. Er blijven altijd nog wel 'n paar twijfelaars over die zich lang als man lang weten te verstoppen, maar daar hebben we nog even de tijd voor om die eruit te kunnen pikken. Had eerst nog de gedachte om de duivinnen vandaag nog even 'n lappie te geven, maar of ik het nu zelf te koud vond of dat ik het deed voor de duiven, ik besloot toch maar om het morgen te gaan doen.  

Maandag 8 april 2019: Nog steeds hebben we 'n mooi weertje vanmorgen dus de vliegduiven kunnen gelijk de spieren weer even los maken met 'n tourtje om de deur. Eigenlijk gewoon niets te merken aan de duiven dat ze twee nachten mand en 'n kort vluchtje achter de rug hebben. Ze zitten nog prima strak in de veren en ze glimmen gewoon tegen je op wat ook wel bleek toen ik ze er vanmorgen uit liet. Ze hadden er gewoon alweer zin in en bleven dan ook ruim 'n uur uit het zicht om bij terugkomst als gekken de spoetnik weer in te duiken. Weduwnaars gingen eigenlijk idem dito al waren die wel wat korter uitzicht maar bleven wel als echte weduwnaars lang rond het hok te klepperen. Zo die hebben der eerste test prima doorstaan en dan gaan we de duivinnen weer klaar stomen voor het komend weekend. De weduwnaars ga ik wat ingehouden spelen en ga deze waarschijnlijk dan ook om de week spelen tot de Mid-Dagfond zich aan gaat dienen. De jongen hen ik vandaag wederom de bezem even laten zien wat inhoud 'n lucht vol met duiven die alle kanten wegschieten om na 'n korte tijd te zamelen en in 'n wispelturige koppel gaan vliegen. Dit gaat eigenlijk alle dagen al beter zodat het niet lang meer zal duren dat ze zelf (zonder bezem) allemaal het luchtruim zullen gaan kiezen. 

Zondag 7 april 2019: Eerste werk in de ochtend om acht uur was het checken op de site van de Afdeling 6 (lossingsinfo) hoe of het zou gaan verlopen vanmorgen. Nog te mistig werd opgegeven 'n volgende update zou rond 10.00 uur gaan volgen. En even over tienen kregen we de update dat de duiven al gelost... waren om 10.00 uur. Snel de waterbakken ververst en 'n beetje strooigoed in de voerbakken gedaan. Wel 'n prachtig weertje vanmorgen dus het kon ook zomaar 'n mooi vluchtje worden om te wachten met 39 duiven in cours. Noordoostelijke wind dus de kust gaat gemiddeld vroegere duiven pakken dan de midden en oostkant van de afdeling. Vier á vijf minuten vóór elven zie ik vanuit het zuidwesten met hoge snelheid 'n groepje van 3 en 2 duiven m'n richting uitkomen, maar ik zag al snel dat ze het tempo erin hielden maar weet zeker dat het duiven van Gorichem waren dus attent blijven. Ik moest nog wachten tot één minuut over elven toen er wederom vanuit het zuidwesten vier duiven op mij afkwamen. Nu was er zeker één voor mij, die ging nl. vol in de remmen zo te zien, maar het bleken er toch uiteindelijk drie voor me te wezen die op de voliëre vielen en redelijk vlot naar binnen liepen. Met 'n regelmaat vielen er steeds duiven vanuit de zelfde hoek op het hok en ik had ik al snel ruim de helft van m'n duiven in de klok zitten. Mooi op tijd dacht ik gelijk, maar dan bedoel ik de reeds geplande rit naar Zeeland. Snel even contact gezocht met Henk Prigge of het mogelijk was dat ik m'n klok even bij hem aan kon brengen zodat hij hem mee kon nemen naar Limmen om uit te slaan. Dit was géén probleem voor Henk waar we in aanloop naar de snelweg gelijk even de klok hebben aangebracht. Snel door in de rit om zonder noemenswaardige vertragingen rond twee uur in Ellemeet (Schouwen-Duiveland) te arriveren. 'S-middags kreeg ik al snel 'n app van Henk met de uitslag van de vereniging en 's-avonds bij thuiskomst lag de module + 'n uislag keurig in de brievenbus. Prima geregeld op deze manier en mooi opgelost zodat wij nog even naar Zeeland konden gaan. Henk hartelijk dank en je weet het...... ben altijd bereid voor 'n wederdienst. Natuurlijk wel even gekeken of de laatste vier duiven die nog niet waren gearriveerd ook der plekje weer hadden gevonden en jawel hoor alle 39 weer op het hok. Morgenochtend gaan ik wel even kijken hoe of alles erbij zit na zo'n 2 nachten mand achter de rug te hebben.

Zaterdag 6 april 2019: Gisteravond voor de eerste keer dit jaar bij mijn nieuwe club 1329 DE GOUDEN WIEKEN in Limmen wezen inkorven voor de eerste en enige opleer van de oude  duiven dit vanuit Gorichem. Realexter kan het eigenlijk niet, want ik kan nu in alle rust m'n duiven pakken daar het inkorven pas start rond 20.00 uur, dit gezien dat de wagen zo rond half elf 's-avonds pas arriveerd om ze op te halen. Gisteren 'n korte bevestigende vergadering vooraf aan het inkorven om de puntjes nog even op de i te zetten qua uitvoering en invulling van het nieuwe vluchtseizoen. Geen noemenswaardige opstakels dan ook voor mij, nog even de vraag van waar gaan worden ingelezen door de Compuclub gezien mijn overgang naar 'n andere vereniging. Het is mij geheel om het even waar ik zal gaan worden ingelezen, maar verwacht bij lossing van Kring 1 en 3 van dezelfde losplaats dat ik dan weer gewoon in Kring 3 zal worden in gelezen. Het ziet er vanmorgen niet al te best uit voor de lossing van de duiven, wat ook de constatering is op de koffieronde in Akersloot. Gedachte is van uitstel op het oog van weersverbetering maar dan toch uiteindelijk het bericht van afstel en uitstel naar de Zondag. Overmacht.....En ja ...dat komt dan natuurlijk weer niet goed uit zoals gewoonlijk, de afspraak gemaakt dat we op zondagmorgen tijdig naar m'n dochter in Zeeland zouden vertrekken kunnen we denk wel vergeten. Een hoop heb ik nog !!! 'n vroege lossing plus 'n kort vluchtje geeft ons nog 'n beetje de ruimte om de afspraak toch nog na te kunnen komen. Nog maar even afwachten wat het gaat worden, fraaie start van het seizoen en dan met de opleer al twee nachten mand !!!!!. Ik hoop niet dat dit 'n voorbode is van 'n moeilijk seizoen qua het weer, maar goed vorig jaar zijn we natuurlijk rijkelijk verwend geweest. Morgen maar zien wat de weergoeden voor ons goed gezind zijn voor 'n vroege lossing. 

Donderdag 4 april 2019: Wederom vanmorgen even de bezem onder de jonge duiven door gehaald, groot gedeelte gaat direct bij uitlaten al op de wieken maar 'n enkele van de eerste ronde blijven nog rustig tussen de jongen van de 2e ronde zitten. Dus daar gaan we 'n beetje aan werken de komende dagen, ik wil géén geslenter meer op het dak..... maar ze zijn in de lucht of in het hok, is mijn gedachte tenminste. Alles komt er wel direct uit als ik de spoetnik open zet, dus er komt nu al wel meer leven in zo te zien. Alles eerst maar even de lucht in zien te krijgen dan creéren we vanzelf ook wat meer tijd om aan de oude duiven te gaan besteden want dat gaat ook weer beginnen. Vanavond ben ik van plan om nog even naar de jaarvergadering van de Fondclub te gaan in het verenigings gebouw van Zaanstreek-Noord te Wormerveer. Geen indrukwekkende vergadering lijkt me volgens de agenda want vele items worden ingevuld door de fondclub zoals ze het vorige seizoen ook waren vastgelegd. Dat vind ik prima want afgelopen jaar was het de keren dat ik in Zaanstreek-Noord ingekorfd heb altijd prima geregeld bij de Fondclub. Maar goed het is ook altijd wel weer even leuk zo vlak voor de start van het nieuwe seizoen een ieder weer eens even te spreken.

Dinsdag 2 april 2019: Op m'n kweekafdeling vanmorgen eerst maar eens wat stenen eieren opgeruimd bij de koppels waarvan géén jongen meer gekweekt worden dit jaar. De broedbakken schoongemaakt en gelijk afgesloten. Ik laat ze voor de rust zolang mogelijk op de stenen eieren zitten maar na 3-3½ week hebben ze het toch wel bekeken en lopen ze er vanaf. Je krijg natuurlijk weer 'n paar weken gejakker van de doffers achter de duivinnen, maar als de laaatste jongen klaar zijn dan gaan ik starten met 'n schraal voertje (50/50 kweek/rust) voor te zetten wat ze langzaam aan wel weer in de ruststand gaat brengen. Het was even ander weertje vanmorgen maar de duiven konden er toch weer normaal uit om der tourtje te doen. Na de middag met de eerste bui had ik de jongen eruit gelaten waar ze dan ook gretig van profiteerde. Is altijd wel link als ze nat op de voliër liggen want het is voor de roofvogel dan 'n koud kunstje om er eentje tussen uit te pikken. Maar gelukkig is (zij) de laatste dagen uit beeld gebleven, waarschijnlijk wordt het in het veld al wat gemakkelijker om 'n muis te kunnen pakken.

Maandag 1 april 2019: Zou vanmorgen de oude duiven op tijd nog even 'n lapje geven maar temperatuur vond ik nog 'n beetje laag met ook 'n stevig oostelijk windje, dus ga ik maar wachten tot na de middag wanneer temperatuur wel wat zal zijn opgelopen. Dus duiven zo rond twaalf uur in de manden gedaan en wederom naar Vijfhuizen gereden. Duivinnen er uit en tien minuten later de weduwnaars eruit gegooid, benieuwd naar huis terug gereden waar ik vlak voor het dorp de koppel weduwnaars het dorp in zag schieten. Dus die hadden de juiste weg zeker genomen zo te zien en bij thuiskomst waren er al 32 geconstateerd en liepen er nog zeven op de voliëre achter elkaar te jagen en draaien. Prima verlopen ditmaal de mini-opleer van de oude duiven, ze zijn naar mijn idee klaar voor de eerste tour van aanstaande vrijdagavond inkorven naar Zevenbergschenhoek. Vanavond nog even 10 extra ringetjes opgehaald bij de ringencommissaris van m'n club. Ik heb bij nader inzien nog 'n paar koppels aangehouden welke (super) jonge duiven ik ga ringen als aardigheidje voor 'n paar bevriende duivenliefhebbers wat altijd weer leuk is om te doen. Op de terugweg vanuit Limmen nog even 'n bezoekje gebracht aan Tim de Goede die bij zijn hok bezig was. Tim was nog druk bezig de latere jongen van hem binnen te krijgen voor het donker, hij had die dag ook al 'n bezoekje gehad van de roofvogel tussen de jongen, dus daar heerste ook al 'n beetje paniek tussen zijn duiven.

 Zondag 31 maart 2019: Vanmorgen maar weer meteen het ritme opgepakt zijnde de Zondag als de vaste wekelijkse bad-dag voor alle duiven te maken. Zowel oud al jong gaan allemaal de voliëre in en krijgen gedurende 15 minuten middels 'n tijdklok de douche-nevel over zich heen. In 'n mum van tijd ligt alles op de roosters met de vleugels omhoog om maar zoveel mogelijk nattigheid te kunnen benutten. In de tussentijd maak ik de hokken even schoon en vul de voerbakken met 'n mixvoertje waar ze normaal ook dagelijks 'n kleine hoeveelheid van krijgen. Als de duiven zo goed als opgedroogd zijn dan haal ik de weduwnaars en de duivinnen weer in hun hok en worden de vrouwen weer achter het schuifrek opgesloten. De jongen en kwekers krijgen ook der voertje en daar blijft de opening naar de voliëre gewoon open staan waardoor ze altijd de gelegenheid hebben 'n keuze te maken van binnen zijn of naar buiten te gaan. Vandaag gaan er géén van de oude duiven los, alleen de jongen die gaan wel in de namiddag er even uit en zo maken we er 'n rustig dagje van. Even 'n rondje Alkmaar gedaan maar daar viel het niet erg mee met de temperatuur, smerig windje door de straten en 'n terrasje pakken trok ons in 't geheel nog niet. Dus besloten we dan ook om maar niet zo lang te blijven zodat we rond twee uur alweer thuis waren en daar was het achter in het zonnetje en uit de wind prima vertoeven. Jonge duiven er nog even uit gelaten en toen was het langzamerhand tijd om even 'n hapje te eten bij m'n zoon in het Grand Cafe bij Bob's Party & Events. Daar trof ik Cees Niesten Sr. die vermelde dat het duifje dat vorige week van me bij hem was binnengelopen wederom in z'n hok zat. Had je hem niet gemist zei hij nog, maar eerlijk gezegd ga ik niet alle dagen tellen of alles er is na het uitlaten. Ik hou hem wel en ga er wel mee vliegen zei hij tegen me. Is prima hoor, maar geef dan even op welk nummer het is dan krijg je het eigendomsbewijs wel. Het heeft veelal ook weinig zin om zo'n duifje weer op te halen en om dan 'n paar dagen later weer bij hem te zitten. Van die heen en weer jongen daar heb ik het helemaal niet op, want je kunt ze meestal nooit meer vertrouwen en Cees had volgens zijn zeggen wel oog op dat jong, dus gewoon gaan laten.

Vrijdag 29 maart 2019: Als eerste alle vliegduiven er nog even uit gehad vanmorgen, daarna gingen ze bij thuiskomst allemaal (doffers+duivinnen) weer in 'n reismand voor 'n lappie naar Vijfhuizen van zo'n goeie 20 km. Even de duiven wat aanscherpen voordat ze de eerste maal in de mand met de wagen gaan. Dat duurde even voor ze er weer waren, 11.00 los gegooid en rond twee uur in de middag kwamen de laatste twee weduwnaars aan zakken. Ze hebben zeker nog 'n beetje moeite gehad om de juiste richting te vinden, maar goed alles was weer thuis en dan zien we komende maandag wel weer hoe of het dan gaat. Ik gooi de duivinnen altijd eerst los en na goed tien minuten gaan de weduwnaars er achter aan. De broedbakken reeds op half open gezet en alléén de klep voor de weduwnaars open gezet zodat de duivinnen in het weduwnaarshok binnen kunnen/moeten lopen. Daarna (bij normale lapvlucht) vinden de weduwnaars bij thuiskomst de duivin in de bak en mogen ze nog 'n uurtje bij elkaar blijven om de band weer even aan te halen voor het weduwnaars-spelletje. Dit ga ik in het weekend nog eenmaal doen en dan moeten ze er klaar voor zijn om de eerste en enige oefenvlucht mee te gaan met de wagen. Om de deur vliegen de oude duiven al prima en dat zonder ook maar enig hulpmiddel van 'n vlag of iets dergelijks. Ik geef ze al 'n weekje 'n ietwat schraler voertje en dan zie je ook al snel de snit er opkomen, voldoende om met op de eerste vluchten ingekorfd te kunnen worden. 

Woensdag 27 maart 2019: M'n  " vriend " gisteren en vandaag weer gezien, maar m'n jaarling weduwnaar die heb ik helemaal niet meer gezien, dus het wordt er zeker met eentje minder vliegen. Nou is dat opzich niet zo'n probleem eentje minder, maar je geeft zo'n doffer in de herfst de kans omdat hij zich 7 van de 9 maal goed in de prijzen heeft gevlogen en dan wordt hij opgevreten door m'n  " vriend "  nadeel is dat je zijn vaste duivin nu vrij heb zitten wat ook altijd weer lastig is. Maar goed er kan dus 'n streep doorheen op de vlieglijst. Heb ook bij de jonge duiven er nog 'n jong uit moeten pakken die zich niet in staande kon houden in het milieu op het hok. Ik selecteer daar dan ook heel scherp op doormiddel van 'n regelmatige observatie met hieraan verbonden dat als er ook maar enige twijfel is, er direct word ingegrepen door de duif te verwijderen. 

Maandag 25 maart 2019: Niet het lekkerste weertje vandaag, gisteren was het gewoon in het zonnetje al super zittend in het luwtje op " De Dijk " in Volendam. De oude duiven gaan er vandaag echter gewoon wel uit maar.... de jongen laat ik vandaag maar achter de klep zitten in de voliëre. Meteen 'n mooie gelegenheid om ze allemaal even 'n luizendruppel te gaan geven. Ik geef deze altijd onder iedere vleugel één druppel en ook één druppel op de stuit van de duif. Ik vind het altijd ook wel even prettig als je al de jongen nog weer eens in de hand krijg middels het druppelen. De vliegduiven heb ik trouwens al gedaan weeks na het afzetten van de jongen dus alles kan er zo nu weer 'n half jaartje tegen. Tweemaal jaarlijks (voor de vluchten en na de rui) en dan is dat altijd voldoende en vind je de in de gehele vluchtperiode dan ook geen enkele luis bij de duiven. Vanmorgen bij m'n weduwnaars miste ik er toch weer eentje die om wat voor redenen ook niet in de ploeg naar beneden kwam. Hele morgen en middag géén doffer meer gezien, ik vrees toch dat m'n " vriend " z'n slag heeft geslagen vanmorgen. Ik vertrouw het tenminste helemaal niet met hem want de jaarlijkse plaag van de sperwer zou zo maar weer kunnen, ik heb (haar) trouwens ook alweer 'n paar keer geconstateerd in m'n omgeving. Het geeft waarschijnlijk helemaal niets maar daarom als ik m'n jongen eruit heb blijf ik voor de veiligheid toch maar 'n beetje in de buurt of in iedergeval zoveel mogelijk buiten bij m'n hok. M'n weduwnaars hadden er vanmorgen wel zin in want ze kachelden ruim 'n uur in full speed over het hok. ( Of hij kan er natuurlijk ook al tussen gezeten hebben m'n " vriend " ). We wachten het wel weer af.....maar vandaag niets meer gezien van de doffer.

Vrijdag 22 maart 2019: Eerste werk vanmorgen de vliegers er weer uit te laten, deze beginnen al prima der tourtje te maken alle dagen. Het zal wel volgende week gaan worden maar dan gaan we de oude duiven toch de mand weer eens van binnen laten zien en ze 'n lappie te geven. De verduistering bij de jongen in gereedheid gebracht door de ramen en licht-pannen van binnenuit af te dekken met 'n plaat triplex welke al op maat boven in m'n hok lag en ik ze simpel tussen 'n paar haakse duimschroeven kan klemzetten. De tijdschakelaar weer even instellen op 08.00 uur licht aan in het hok en dan 11 uur later om 19.00 uur het licht weer uit in het hok. Dit blijft zo in werking t/m de langste dag (21 juni) cq.de kortste nacht, waarna ik ga beginnen met bijlichten van 6.00 's-morgens tot 22.00 uur 's-avonds. Zo ben je niet gebonden aan de verduisterings tijden en kan je gewoon je dagelijkse dingetjes doen zonder dat je steeds moet denken dat je op tijd weer thuis bent om de verduistering weer aan te moeten brengen. Vanmiddag dat de jongen eruit gingen ontdekte ik ook al enkele jongen van de het laatst bij gezette 2e ronde van de kwekers die naar buiten kwamen. Dus met 'n paar dagen zal alles wel de route naar buiten hebben gevonden. Ik krijg trouwens de jongen tot nu toe, nadat ze 'n plm. 1½uur rond gescharreld te hebben met 'n paar rammeltjes met de voerbus heel gemakkelijk en vlot weer binnen wat altijd wel prettig is want dan kan de klep gewoon dicht en zijn de jongen in goeie doen en voor m'n gevoel... levendig en gezond.  

Donderdag 21 maart 2019: Zowel gisteren als vandaag zijn de jongen er weer zo'n ander half uur per dag uit geweest. Een enkelde kiest al direct het luchtruim om ook weer heel snel op het hok terug te vallen met de bek open, maar de meesten doen alleen nog wat scharrelen op het hok, dit ook mede door de nog jongere 2e ronde jongen uit de kwekers die erbij zijn gezet. Maar zo te zien zal dit niet lang gaan duren want ze passen ze ondanks de 10 tot 14 dagen wat ze jonger zijn al heel snel aan. Gisteren ook de hoklijst en de entlijst alvast ingeleverd bij de vereniging dus wat dit betreft zijn we er al klaar voor. Zo kunnen ons helemaal concentreren op de aanloop naar het vliegseizoen 2019. De duivin die ik van m'n Urker duivenvriend Johannes Nentjes heb meegekregen is inmiddels al gekoppeld met 'n bewezen doffer die op het kweekhok zit afstammend van het oude soort. Gewoon maar even kijken of we hier nog iets speciaals uit kunnen krijgen. Uit zowel de doffer als de duivin zijn al zéér bruikbare jongen geboren dus dan lijkt me de moeite waard om het te proberen en zullen we gaan het zien.

Dinsdag 19 maart 2019:  Ziezo het ritje gistermiddag naar Urk is zonder problemen verlopen, even voor vijven arriveerden ik op Urk en het eerste waar ik weer eens aan toe was, was gelijk 'n bezoekje te brengen aan de " Beste Viszaak van Urk " nl. bij de fam. Baarssen. 'N bakje kibbeling van de kabeljauw graag.....Groot of klein ???? daar hoef ik niet lang over na te denken dus er kwam even later 'n flinke bak met kibbeling over de toonbank. Dit is altijd gewoon effe lekker smullen alsof ik nooit iets zou krijgen op dit niveau, maar het blijft altijd gewoon super lekker zo vers uit de pan. Daarna direct naar Johannes om zijn  vijf duiven af te leveren. Kreeg gelijk ook nog vier stuks jongen mee Voor Tim de Goede uit zijn kwekers van vier verschillende koppels  steeds één jong, dit om te proberen hem gelijk 'n goede start mee te kunnen geven. Zelf moest ik óók nog 'n jaarling duivin uitzoeken van het top-koppel (qua vererving)  van Johannes en Klaas waar zij de laatste jaren heel veel succes mee hebben gehad. Uiteindelijk koos ik 'n duivin uit hun koppel waarvan de duivin de '11-048 oorspronkelijk nog via de jaarlijkse duivenruil bij mezelf vandaan komt. Duivenvriend Johannes was dik tevreden met z'n duiven die ik voor hem mee had gebracht en ik met de mijne en tevens verrast met de prachtige duivin die ik meekreeg van hem. Dit zijn en blijven natuurlijk altijd de mooie dingen in de duivensport vooral als beide partijen elkaar iets gunnen over en weer. Zomers tijdens de vluchten altijd even 'n belangstellend belletje over en weer en  vooral met de jonge duivenvluchten, hoe of de jonge duiven zich ontwikkelen op 'n ander hok en.....'n andere liefhebber. Maar goed.... dat was dan dat...... maar vandaag hebben we hier D-Day.....!!!!! met de jongen duiven, nl. ze gaan....nee !!! ze moeten los vandaag, eigenlijk net als bij velen liefhebbers tekort of géén gelegenheid om ze er geregeld uit te laten. Maar zoals het er nu uitziet, geven ze voor morgen ook 'n perfect weertje om de klep van de jongen open te zetten. Ik doe dit meestal wat later op de dag 'smiddags ( rond 16.30 uur) dan kunnen ze voor mijn gevoel niet te ver weg raken, mochten ze de eerste keer het hok niet direct kunnen vinden. (maar daar gaan we maar niet van uit) Alle 30 jongen (1e ronde) eruit geweest vanmiddag en na de telling mis ik er één maar die is nu...18.30 uur nog wel in beeld dus er is nog kans op 100% thuis vanavond. Het vliegt op deze leeftijd al als 'n gek weg maar geluk is dat ze ook zomaar weer terug kunnen zijn. Het werd uiteindelijk 19.10 uur dat het laatste duivinnetje naar binnen viel, ik ben dik tevreden voor vandaag en morgen gaan we vol goede moed op herhaling.

Zonnetje is er, wind nog even liggen en de spoetnikken hangen er klaar voor

Zondag 17 maart 2019: Eindelijk vanmorgen...... het zonnetje schijnt zo af en toe en de wind is behoorlijk wat minder geworden. Er staat nog wel 'n vlagerig windje dus zal de jongen nog maar één dagje langer vast laten, die gaan er dan morgen met beter weer maar uit. Komt nu ook niet meer op 'n dagje meer of minder aan, ze hadden er eigenlijk de eerste week van maart al uit gemoeten maar dat zag ik de laatste weken niet zitten met die stormen om de deur. Wel vanmorgen de vliegers er nog uit gehad want ja.... de tijd begint langzaam aan toch te dringen om ze weer goed aan de start te brengen. Heb gisteren al m'n vliegduiven ivm. (andere vereniging) voorzien van nieuwe chipringen, oude eraf gehaald en de nieuwe (reeds gekoppeld bij vereniging) er weer omheen gedaan. Vanmorgen meteen de klok + constateringsplaten ook even getest middels 'n Unikon-tester, welke je even over 'n plaat heen haalt en direct zie je 'n registratienummer per plank gemeld worden op je module. Alles werkt tot dusver prima dus ook vanmorgen wederom na het loslaten van de duiven de klok maar weer even aangezet dit om de binnenkomst te testen. Alle uitgevlogen 39 duiven gemeld, dus dat is er allemaal klaar voor om zonder zorgen te kunnen starten. De chipringen die van de oude duiven afgekomen zijn worden in tzt. bij de vereniging opnieuw ingelezen tbv, de jonge duiven van dit jaar. Alleen de chipstekers daar heeft het NPO één jaar eerder dan afgesproken, 'n handige kapitaalsvernietiging doorgevoerd om maar géén ringen meer uit te geven waarvoor we deze chipstekers nog kunnen gebruiken, dus die zijn gewoon bedoeld voor de prullebak. Vanavond nog even contact gehad met Urk, maar het dorp schijnt vrij te wezen voor 'n bezoekje morgenmiddag.  

Vrijdag 15 maart 2019: Alle de duiven prima de eerste dagen van het prikkie goed doorgekomen, alléén de eerste dag had ik er 'n paar bij die zich wat suf gedroegen maar daar was de volgende morgen niets meer van te merken. Zowel vandaag als gisteren blijft het nog steeds pokke weer, dus de jongen blijven nog steeds maar in de rennen, de vliegduiven zowel doffers als duivinnen zijn er wel vandaag even 'n klein uurtje uit geweest, die hebben der prikkie zo te zien óók wel goed verwerkt inmiddels. Wat later in de middag komt Tim de Goede ook zijn 6 jongen nog even bij me ophalen, wat ook wel tijd werd dit omdat de jongen vrij regelmatig al uit de broedbak doken. Het blijft natuurlijk wel altijd link met 'n agressieve doffer die ze nog even mooi kan vernaggelen op de vloer, dus mooi optijd opgehaald prima zo. De meest broedbakken gelijk schoon gemaakt en de rust op het kweekhok keert zo weer terug, komende maandag is de planning om na de middag nog even naar Urk te rijden met vijf jongen om de jaarlijkse duivenruil meteen even rond te maken. Wel even afwachten of we het dorp in kunnen rijden met alle perikelen op dit ogenblik, vooraf 's-morgen eerst maar even 'n belletje plegen naar Johannes.  

Woensdag 13 maart 2019: Op tijd uit de veren want we gaan vandaag de vliegduiven (39) + jongen (56) laten enten door Dierenarts de Jong uit Heiloo/Akersloot. Totaal zullen het er zo'n 95 stuks oud en jong zijn, die allen worden voorzien van 'n éénmalige coctail-enting Paramyxo/Pokken. Even wat voorzorg maatregelen genomen om de enting vlot te kunnen laten verlopen. Ik zet altijd vooraf de oude duiven in 'n mand op het hok en nadat de duiven dan geënt zijn kunnen ze direct naar de buitenvoliëre worden losgelaten. Voor mij op deze manier het meest gemakkelijke want je heb géén gejaag of gefladder van je duiven tijdens het enten en kan je elke duif rustig uit de mand pakken en weer naar buiten doorschuiven. Bij de jonge duiven is nooit zo'n probleem want die duiken meestal met z'n allen op de grond in 'n hoek en zijn dan gemakkelijk te pakken en ook direct door naar buiten in de ren. Klokslag tien uur stond er 'n vrouwelijk plaatsvervangende dierenarts al voor de deur en konden we eigenlijk gelijk beginnen. Het ging allemaal heel vlotjes en om 11 uur zaten we alweer aan de koffie en was de klus (95 duiven) geklaard. Géén duiven los na de enting dus duivenwerk zat er al vroeg op vandaag. Gistermorgen (dinsdag) ook nog even naar Badhoevedorp gereden om nog wat reeds eerder bestelde voer Clicque GR NR:816 Vanrobaeys op te halen, even 'n goed vliegvoertje waar niet veel aanvulling voor nodig is. De vaste hand of het maatblikje moet dan bepalend zijn hoeveel of er moet worden gevoerd om ze in juiste conditie te gaan krijgen. Vanmorgen vroeg de online nieuw bestelde ringentangetje per postdienst ontvangen. Bij m'n oude was de contra-veer totaal verroest en had de bek van de tang ook 'n andere vorm gekregen van de corrosie. Altijd wel even makkelijker om de chip er wat simpeler vanaf te krijgen. Oude duiven er gewoon ook nog even eruit geweest 'n dinsdag, halve storm maar daar kunnen de oude duiven wel tegen. De jongen nog steeds vast in de voliëre, hopelijk komen er wat betere dagen eind deze week, maar het ziet er nog niet rooskleurig uit voor ze. 

De kleppen maar 'n mooi kleurtje gegeven, waren er eigenlijk wel aan toe.

Maandag 11 maart 2019: Het blijft nog steeds gewoon één zooitje pokkenweer, géén weer in ieder geval om de jonge duiven er uit te kunnen laten, 'n buitje regen kan me niet schelen maar de eerste keer los met windkracht 7/8 plus stormvlagen is vragen om problemen lijkt mij, dus gewoon simpel dan blijven ze nog maar even in de voliëre vast zitten. De gazenkooi er standaard dagelijks maar weer op gezet en dan hebben ze genoeg gelegenheid om de de naaste omgeving te kunnen verkennen. De 26 stuks jongen bij de kwekers van de tweede ronde plus nog 6 jongen voor Tim de Goede komen ook al langzaam aan de rand van de broedbakken, dus deze zijn ook einde week er aan toe om te kunnen verspenen. En dan begint mijn kweek betreffende de jonge duiven al aardig op zijn einde te lopen, er komen er in het kader van de jaarlijkse uitwisseling nog 5 jonge duiven aan voor m'n duivenvriend Johannes Nentjes uit Urk, welke ik waarschijnlijk de begin komende week gaan wegbrengen en dan die voor mij bestemd zijn gelijk mee zal nemen.    

Alléén moet dan wél even de wind wat terug gaan in kracht 

Dertig prachtige jongen helemaal gereed om uit te vliegen 

Helemaal klaar om de stap te maken naar buiten 

Vrijdag 8 maart 2019: Vandaag hebben we de laatste groet gebracht aan Piet Groentjes bij zijn crematie vanmorgen in het crematorium te Driehuis. Onder 'n mooie belangstelling van Famielie, Vrienden en Kennissen hebben we afscheid genomen van 'n goed mens en groot " dierenliefhebber " en persoonlijk voor mij vooral de laatste 16 jaren 'n echte duivenvriend. Na meer dan 40 jaar bijna wekelijks contact met elkaar te hebben gehad, uiteenlopend van 'n bakkie koffie tot elkaars papagaaien/parkieten later duiven te verzorgen bij afwezigheid met welke reden dan ook, is er nu toch 'n einde gekomen aan 'n jaren lange vriendschap die we zeker in de komen tijd zeker zullen gaan missen.

1938                                        Piet Groentjes 'n echte " duivenliefhebber "                                        2019

Woensdag 6 maart 2019:

Even wat info omtrent het overlijden van Piet Groentjes......Voor 'n ieder die afscheid wil nemen dit kan a.s. donderdagavond van 19.00 tot 19.45 uur in het uitvaartcentrum "Barbara " , Niesvenstraat 12 , 1911VA  te Uitgeest. De crematieplechtigheid vindt plaats op vrijdag 8 maart om 11.30 uur in crematorium Westerveld, Duin en Kruidbergerweg 2-6 te Driehuis. Tijd van samenkomst 11.15 uur. 

Ja....... en we hebben ook nog duiven die of en toe hun aandacht vragen. De eerste ronde jongen komt 's-morgens na het openen van de schuif al uit zichzelf naar buiten in de voliëre. Er zitten al 'n paar dagen géén voedster duivinnen meer bij de jongen en zijn dus geheel zelfstandig qua eten en drinken. Nog 'n week in de voliëre en dan gaan we na het enten van volgende week woensdag de klep open zetten en mogen ze op verkenning gaan in de omgeving. 

Maandag 4 maart 2019: Gisteren 3 maart 'n verjaardagviering bij m'n dochter in Zeeland, m'n enige schoonzoon vierde zijn verjaardag dus 'n ritje naar het Zeeuwse Ellemeet. Het is altijd nog zo'n 150 km van deur tot deur dus goed 'n anderhalf uur in de auto alvorens we aan 'n koppie met 'n punt gebak zaten. Eerst even 'n gesprekje over van alles en nog wat, tot m'n dochter vroeg, hoe gaat het nu eigenlijk met Piet..... Er was natuurlijk al wel contact over geweest maar ze was toch nieuwsgierig hoe alles zich ontwikkelde de laatste dagen. Eigenlijk halverwege het gesprek dat we hierover hadden gaat mijn telefoon..... Ger Groentjes aan de lijn met de mededeling dat alle behandelingen per direct worden gestopt bij z'n vader, er was géén vooruitzicht meer op genezing. Nader bericht en informatie zouden we de komende dagen krijgen volgens Ger, maar ondanks de lage verwachtingen die we hadden, kwam het bericht toch wel even binnen op zo'n moment. We zijn nog 'n paar uurtjes gebleven maar het kwam toch steeds weer even naar boven dat bericht. Een goede terugreis gehad en na thuiskomst zoals gebruikelijk de duiven nog even gedaan.

Zaterdag 2 maart 2019: Vanmorgen op tijd uit de veren want bezoek aan Houten stond op het programma voor vandaag. De voerbakken bij de jongen en de kwekers weer even aangevuld zodat die de ochtend hun normale voedsel tot zich konden nemen. Even 'n broodje naar binnen gewerkt en dan op naar Akersloot om m'n medereiziger Frank Krom op te halen voor het ritje naar de Duivenbeurs in de Expo-hallen te Houten. Na 'n vlotte rit kwamen we om even voor negen uur aan bij de beurshal in Houten. Vele malen stonden er dan rijen voor de deur maar dit keer konden we eigenlijk zo doorlopen richting kassa. Binnengekomen hoorden we al snel dat de deuren reeds om half negen al geopend waren Dus vandaar deze keer 'n relaxte manier van aankomst wat wel prettig was. Al volop levendigheid op de vloer in de twee hallen maar toch eerst maar even de hoek opgezocht voor de koffie met de gevulde koek welk we ons goed lieten smaken. Daarna eerste rondje aangevangen en al snel wat bekenden uit de buurt gemeentes die ons pad kruisten even gesproken. Al snel werd de loop snelheid beduidend lager door het toenemende aantal bezoekers, wat ons niet deerde om de vele stands met 'n zoekende blik of gericht bezoek te vereren. Altijd leuk de door de uit het buitenland komende standhouders aangeboden artikelen eens nader te gaan bekijken. Nieuwe snufjes of oudere artikelen maar in 'n vernieuwd jasje gestoken gaan daar dan ook rap door de handen en wisselen soms snel van eigenaar. Twee pakjes broedbakkaartjes bij 'n Duitse stand en bij de ROPA stand voor m'n Urker duivenvriend nog twee flesjes Liquide 10% voor de darmflora meegenomen. Verder nog gekeken naar 'n goed tangetje om gemakkelijk de chipring van de poten te verwijderen maar kon er géén vinden die me aanstond. Verder nog even in de stand van Vanrobaeys 'n kijkje genomen, Peter Lasterie (nieuwe eigenaar Fanger) was op de stand aanwezig waar we 'n kleine rondleiding van hem kregen aangaande het aanbod van nieuwe soorten. Verder heeft Frank ook zijn dingetjes weten te bemachtigen en waren we langzaam aan na een uitgebreide ronde wel toe aan 'n kleine maag aanvulling in het restaurant. Na ons bordje te hebben gevuld konden we eigenlijk zo aanschuiven aan de tafel bij Tim de Goede en Gerrit Beentjes die hun plekje al hadden gevonden. Nadat Ron van Rijn en Gerri Lotterman ook waren aangeschoven werd de duivensport weer even haarfijn uiteengezet aan de tafels. Na nog 'n klein rondje over de beurs gemaakt te hebben kregen we allebei wel het gevoel van " ik heb het wel gezien " en zijn dan ook niet veel later richting de uitgang gegaan en de terugreis rond één uur weer aangevangen. Gezellige en leuke ochtend zo met z'n tweetjes en mooi op tijd thuis om de voerbakken weer aan te vullen. 

Eerste ronde jongen van 25 dagen oud

Eerste ronde jongen van 25 dagen oud

Vrijdag 1 maart 2019: Zie zo alle jongen van de eerste ronde zijn nu op het jonge duiven hok geplaatst, dus de rust is wedergekeerd bij de doffers (weduwnaars inmiddels) op de afdeling. Meteen de broedbakken weer super schoon (bleekwater) gemaakt dus die kunnen er voorlopig weer 'n tijdje tegen aan. Prachtig gezicht zo'n volle vloer met duiven in de afdeling voor de jongen. Bijna alles nog over de vloer maar 'n enkel probeert al 'n plekje hoger te bemachtigen, dat zal niet lang meer gaan duren lijkt me. Vandaag ook nog even wat schoonmaak dingetjes in de voliëre gedaan en de zitstokken alvast maar even gereinigd. Als de laatste jongen bij de kwekers van de tweede en laatste ronde zijn afgezet dan ga ik nog even met de hogedrukreiniger door de volières om alles voor het seizoen weer even spik en span te maken. Van Piet Groentjes nog steeds géén betere berichten ontvangen, hij is volgens de doctoren "stabiel " maar het zal nog wel 'n lange periode gaan duren zoals het er nu uit ziet. Morgenochtend op tijd uit de veren, duiven voeren en dan snel in de auto naar de Beurs in Houten, 'ns even kijken wat ze daar allemaal weer voor nieuws hebben. 

Woensdag 27 februari 2019: Wederom de start van de dag met het loslaten van de vliegduiven, duivinnen als eerste en die gaan al als duivels het hok uit later gevolgd door de doffers. Die doen het trouwens nog steeds rustig aan en hebben helemaal geen haast om op de wieken te gaan. Ik zal ze ook vast niet pressen want er is nog tijd genoeg om de gang erin te krijgen, ze mogen rustig in der eigen tempo aan de forme gaan werken. Eerst nog weer 10 stuks jongen bij de doffers weggehaald en bij de eerder af gespeende jongen gedaan. Vergaderstukken rollen aan alle kanten alweer binnen, welk ik met gematigde interesse heb door gelezen. Eigenlijk is het weer zoals al tientallen jaren 'n veelheid aan steeds terugkerende voorstellen en afwijzingen waar ik totaal geen energie meer in zal gaan steken. Mijn bedoeling voor de toekomst is om waar mogelijk in het seizoen 'n paar mooie uitslagen neer te zetten en m'n duiven totaal niet gaan forceren om 'n evt. kampioenschap of iets dergelijks binnen te halen. Ik zal ook zeker niet meer op alle, op het programma staande vluchten m'n duiven gaan inzetten maar zal wel m'n duiven gericht gaan klaar maken (invliegen) voor de 300-600 km vluchten voor zowel de oude als de jonge duiven, waarop ik dan ga proberen 'n dagsucces te behalen.

Maandag 25 februari 2019: Wat 'n prachtige ochtend weer van morgen, dan beginnen toch de voorjaars kriebels rap bij 'n mens op te komen. Start nog wat frisjes maar om tien uur hingen de duivinnen al in de lucht en maakten al 'n beduidend fittere indruk als de eerste dagen dat ze er uit waren. Bij de doffers heb ik er al 'n 12 tal vanaf gehaald, zijn de oudste qua leeftijd dus die konden al wel naar de jonge duiven afdeling. Er blijven er nog 18 bij de doffers zitten waarschijnlijk tot vrijdag/zaterdag net hoe het me 'n beetje uitkomt. Zijn mooie stevige jongen die volledig dicht onder de vleugels zijn en nog met 'n redelijke hoeveelheid voer in de krop dus die moeten het zeker gaan redden op der eigen. Nadat de duivinnen naar binnen waren, voor de eerste maal na de kweek de klep open gedaan bij de doffers die totaal geen aanstalten wilde maken om het hok te verlaten. Ik heb ze der eigen gangetje maar laten gaan met als resultaat dat na 'n klein half uurtje toch alles het hok had verlaten. Uiteindelijk 'n paar rondjes gevlogen en daarna al weer snel terug naar de jongen die er nog lagen te wachten. Ik vind het trouwens altijd wel weer lekker hoor, langzaam aan de jongen eraf en weer 'n beetje regel en rust op de hokken bij de vliegers. Heb er tussendoor vanmorgen ook nog even 'n afspraak gemaakt bij de Dierenarts Hans de Jong voor het enten van de vliegduiven plus de jongen op 13 Maart. Ik heb het maar even tijdig aangemeld zodat ze de benodigde entstof Combi-enting Paramixo/Pokken kunnen regelen voor de enting bij mij aan huis.

Zaterdag 23 februari 2019: Gestart vanmorgen met het wekelijkse koffierondje in Akersloot, hadden betrekkelijk klein koppeltje met de (bekende) afwezigheid van Piet Groentjes en óók Frank Krom die er 'n weekje tussenuit is naar de sneeuw. Natuurlijk alle verwondering over het zeldzame mooie weer van de laatste paar dagen en gelijk even de afspraak hard gemaakt voor het jaarlijks terugkerend evenement de Voorjaarsbeurs in Houten. Altijd wel weer even gezellig om met het vaste groeppie (alléén Piet Groentjes niet) even het sfeertje te gaan proeven en natuurlijk de geijkte vaste artikelen even aan te kopen. Bij mezelf draait dat altijd wel uit op 'n pakketje voorgedrukte broedbak-kaartjes en dan meestal nog 'n flink zakje knijpringetjes in kleur, verder ben ik géén koper van andere dingen tenzij ik wat interessants op m'n pad zou tegen komen. Veelal heb ik van de gebruikelijke dingen die je nodig heb om je duivensport te beoefenen, altijd wel 'n voorraadje of zijn op korte afstand te verkrijgen. Maar goed de planning is er dus om a.s. zaterdag naar Houten te gaan. Duivinnen weer even los gehad en die bleven al weer wat langer in de lucht hangen. Bij de doffers heb ik alle broedschotels (15) langs één kant op de grond (roosters) gezet met de jongen erin, zodat ze alléén nog op de vloer kunnen worden bijgevoerd door de doffers. Heb ook gelijk de broedbakken alvast even goed gereinigd en de deurtjes op half gezet zodat de bak ook gehalveerd is. Ze staan wel even raar te kijken naar al die broedschalen met jongen op de vloer, maar na 'n beetje voer in de bak gedaan te hebben, duurde het niet lang of er werden er al enkele bij gevoerd. Mooie hiervan is dan ook dat de jongen al heel snel over de vloer scharrelen en ook zelf de waterbak al gauw weten te vinden. Je moet natuurlijk wel alle broedschotels met jongen op de vloer zetten en géén broedbak open laten met nog 'n schotel met jongen erin want dan krijg je oorlog in de tent. Broedbakken half zetten en alles op de vloer geeft eigenlijk nooit problemen want ze zitten allemaal in het zelfde schuitje (zonder bak dus) en doffers sloven zich allemaal extra uit en pompen alle jongen prima vol.

Vrijdag 22 februari 2019: Vanmorgen de laatste jongen van de tweede ronde geringd, 6 stuks voor Tim de Goede en nog vijf stuks voor Johannes Nentjes in Urk. Alles heeft nu 'n ring om en mijn voorraadje ringen zijn nu ook alle 60 stuks opgebruikt. De duivinnen zitten apart en gedragen zich nog erg onrustig, ze proberen soms van alles om over m'n hoofd heen in het naast gelegen vlieghok te komen bij hun jongen. Gisteren met die regen hebben ze lekker der eerste voorjaars bad buiten gehad, waar ze dan ook dankbaar gebruik van maakten en zich lekker hebben opgefrist en opgepoetst. Na de schoonmaak en het ringen ben ik even naar Badhoevedorp gereden om nog wat voer op te halen voor de jonge garde die ik toch volgende week van de weduwnaars afhaal. Ik heb trouwens bij die jongen in de broedbakken gelijk nadat ik de duivinnen eraf gehaald heb, ze allen 'n bakje met voer ter beschikking gegeven welke ik dagelijks bijvul of ververs. Geleidelijk aan zie je dan ook de eerste jongen samen met de doffer al der eerste graantjes naar binnen werken, natuurlijk in 'n héél laag tempo nog, maar goed de snelheid in pikken komt gauw genoeg. Bij thuiskomst m'n duivinnen voor de eerste maal nog even los gehad, ze wilde er wél uit maar na 'n paar flinke rondjes kwam de eerste met de bek open al naar beneden. Zit ook nog veel drang in naar het hok want na even op het hok rond gescharreld te hebben liep alles alweer vlot na elkaar de spoetnik in om zo snel mogelijk het hok weer in te duiken. Maar goed die hebben der eerste tourtje gemaakt en dat zal langzaam verder moeten worden uitgebouwd. Ze zijn ook nog aardig op gewicht dus die kunnen ook nogwel 'n tijdje aan het schralere voer totdat ze wat langer op de wieken blijven. Vandaag heb ik Zoon Ger van Piet Groentjes nog even aan de lijn gehad, maar hij kon me nog géén betere berichten over Piet vertellen, hij wordt nog steeds in coma gehouden en er is eigenlijk nog géén noemenswaardige vooruitgang in zijn ziektebeeld te bespeuren, het zal moeilijk worden maar we zullen het nog steeds moeten afwachten en het beste er maar van hopen.

Woensdag 20 februari 2019: Waar ik al voor vreesde is geschied, Piet Groentje is gisteren naar de IC-afdeling in het ziekenhuis overgebracht. Zijn toestand werd van dienaard dat hij meer ondersteuning moest krijgen. Gisteravond kwam zijn zoon Ger het toch wel slechte bericht even bij ons melden. De toekomst is afwachten en nog eens afwachten hoe of hij hier allemaal op gaat reageren de komende dagen.  

Maandag 18 februari 2019: De eerste jongen van de tweede ronde bij de kwekers alweer geringd vandaag, zo gaat het wel weer hard op deze manier. Ik heb eigenlijk totaal géén uitval dus dan is 'n strengetje met 60 stuks ringen al snel weer op. Ik kom dan ook precies op 60 jonge duiven en daar gaan we het dan ook mee doen dit jaar. Er zullen er zeker géén 60 aan de start komen maar dat is het de gebruikelijke selectie die meestal ook nog zonder hulp wordt uitgevoerd voor je, gebeurt tijdens de opgroei en na uitvliegen rond het hok. De duivinnen van de vliegers ga ik er zeker morgen na de middag bij de doffers weghalen. Jongen zijn mooi opgegroeid en rond de 3 weken en heb nog géén eitje gezien bij deze duivinnen dus ik ben mooi op tijd voordat er eieren gaan komen. De doffers gaan de komende week ieder nog 'n weekje hun 2 jongen verder groot brengen, dan gaan de jongen er ook vanaf en lig ik goed op m'n geplande schema voor de vluchten. De weduwnaars worden 14 dagen voor de eerste wedvlucht nog wel weer even gekoppeld alvorens het seizoen kan gaan beginnen. Maar m'n echte seizoen gaat natuurlijk pas beginnen wanneer we de 250 kilometer afstand zijn gepasseerd en de wat langere afstanden in beeld gaan komen. Voor die tijd hebben we trouwens nog heel wat werk aan de winkel om alles goed op de rit te krijgen, met natuurlijk ook de nodige aandacht voor de jonge garde.

Toch dit jaar weer 'n speciaal kleurtje ertussen

Zaterdag 16 februari 2019: Koffie rondje naar Akersloot vanmorgen zonder Piet Groentjes op te hoeven halen, Piet is nl. gistermiddag met de ambulance opgenomen in het Rode Kruis ziekenhuis te Beverwijk. Algehele malaise met totaal géén lichamelijke energie meer deed de huisarts besluiten om Piet per direct te laten opnemen in het ziekenhuis voor onderzoek. Laten we voor Piet maar het beste er van hopen de komende dagen. Vanmiddag nog even Tim de Goede op hokbezoek gehad, Tim heeft zelf de (duiven) draad weer opgepakt met het bouwen van 'n mooi nieuw hok op 'n prachtige lokatie Noordelijk in Uitgeest. Van m'n tweede ronde bij de kwekers had ik nog 6 koppels met kleine jongen of aangepikte eieren liggen waarvan hij drie koppels heeft aangewezen om de jongen daarvan voor hem groot te brengen. Mooi dat Tim weer echt onder het duivenvolk is gekomen want dat heeft hij al bewezen de laatste jaren, " zonder eigen duiven kan hij eigenlijk ook niet " 

Donderdag 14 februari 2019: Vandaag tijdens de schoonmaak gelijk de kleuren van de jonge duiven even genoteerd, veel gebruikelijke kleuren van blauwe, blauwwitpennen, licht krassen en dit jaar zo te zien veel donkere zoniet zwarte krassen. Géén enkele ooievaar en slechts één vale rooie heb ik ontdekt, terwijl er bij verschillende koppelingen rood x blauw of blauw x rood zijn en ook nog enkel waarvan één van de twee ouders 'n ooievaar is. Kleur maakt me in principe niet veel uit maar het is toch alle jaren wel verschillend, maar vorig jaar wel véél ooievaars bij de jongen. Van de tweede ronde weten we echter nog niets maar dat kan gewoon heel anders zijn qua kleur. Het is wel 'ns leuk 'n apart kleurtje ertussen te hebben vooral ter herkenning van je koppel in de lucht. Heb bij 'n vast koppel waar ik al jaren steevast wel één of twee blauwe witkoppen uit kweek, dit jaar ook "gewoon" twee blauwe van liggen. Maar we weten het....... ze worden pas mooi als ze vroeg op de klep gaan komen en dan maakt de kleur eigenlijk helemaal niets meer uit. Vanmiddag nog even de laatste takken van de lei-peren in de voortuin verwijderd, eerder al had ik de onderste takken met 'n kleinere trap kunnen verwijderen. Echter nu moest ik de lange schuifladder in de A-stand zetten om de toppen ook weer kaal te kunnen halen. Altijd wel weer 'n lastig klusje waar je toch 'n beetje tegenop begin te zien, maar met 'n stralende mooie winterdag als vandaag krijg je toch de lente-kriebels om dat weer even te klaren zolang het nog gaat. De rest van de bomen en struiken ook weer even op de voorjaarsstand gezet en dan gaan we toch langzaam aan weer aan wat betere temperaturen denken (hopelijk). Trouwens bij mij achter was het vanmiddag in 't zonnetje héél goed vertoeven dus nog maar even geduld, we gaan de goede kant alweer op.

Dinsdag 12 februari 2019: De bakken met stront rollen deze dagen richting de kliko, maar wel prachtige mooie jongen liggen er in de broedschalen die de aandacht van de dagelijks geproduceerde rommel wat verdoezeld. Ik blijf het zeggen dat je er dagelijks weer van op kijkt wat er in zo'n 24-uur soms kan veranderden bij de jongen. De lichaamsbouw, de houding, de uitstraling en de kleuren is waar je je alle dagen weer over verbaasd. Bij het ene nest tref je twee rond volle jongen aan met 'n iets wat duffe uitstraling en zo tref je in de volgende bak twee agressief blazende en naar alles verwerend slaande vleugels. Al met al 'n dagelijkse kans op 'n verrassing bij het schoonhouden van de broedbakken. Doffers beginnen bij de vliegers al behoorlijk te drijven achter de duivinnen, dus proberen maar zoveel mogelijk ruimte geven om het verkeerd vliegen op deze manier toch zien te voorkomen. De hele dag hebben ze de mogelijkheid om in twee volières te kunnen komen wat ze voldoende ruimte en rust geeft maar dan vooral aan de duivinnen.

Zondag 10 februari 2019: Vanmorgen voordat morgenochtend de GTF-vuilbak wordt opgehaald, de broedbakken nog even grondig schoongemaakt. De jongen komen nu op 'n leeftijd dat ze al behoorlijk wat ontlasting kunnen produceren op 'n dag en dan kan je ook wel rekenen op 'n knappe emmer vol dagelijks. Als je dit dagelijks 'n beetje bij hou is dat ook geen probleem en blijft het allemaal netjes want ik heb 'n enorme hekel aan smerige jongen op smerige bakken. Maar goed alles weer netjes en gaan we weer 'n nieuwe week in waar je dagelijks wat meer kleur op de jongen duiven ziet gaan komen. 

Jongen groeien allemaal prima op, deze 1e ronde

Vrijdag 8 februari 2019: Vandaag twee dagen later dus als het klopt kunnen de laatste 12 jongen van de eerste ronde nu ook hun vaste voetring omgeschoven krijgen. De jongen groeien allemaal als kool de laatste dagen dus dat ringen zal geen probleem gaan geven bij die laatste. Aan het te verstrekken voer kan je al duidelijk zien dat de pap periode opzijn einde loopt, er gaat nu al bijna het dubbelde voer in als de vorige week en dan vergeten we natuurlijk ook niet de waterbak want die gaat ook hard leeg. De tijd vliegt trouwens alweer om als je er goed over na gaat denken, met 'n week of vier zijn de eerste ronde jongen al af gespeend en begint de voorbereiding alweer voor het vliegseizoen 2019. Vanavond ook nog even te condoleren geweest bij de familie Koper uit Heemskerk. Steef en Joke en Zoon Jan kennen wij heel goed vanuit de wielrennerij via de Berverwijkse Renners Club (BRC) waar ze beide net als wij, jarenlang actief en gedreven bezig mee waren. Maar ook via de duivensport kwam ik in het verleden nog wel eens in aanraking met Steef, vandaar niet anders dan onze plicht om afscheid te gaan nemen van Steef middels 'n condeleance.

Woensdag 6 februari 2019: De ringen er vanmorgen maar even bij gepakt en ga er vanuit dat er wel heel wat jongen geringd kunnen worden vandaag. Eerst de broedbak schoonmaken en dan gelijk even de controle of er jongen klaar voor zijn om 'n ring te gaan krijgen. Volgens m'n lijstje zijn er zes koppels van dezelfde startdatum dus die gaan eerst even bekeken worden. Zegt soms niets de datum want je heb er altijd wel 'n paar van de snel groeiers of grof van onderbouw qua poten, dus tijdig de bakken allemaal even nalopen. De eerste 18 ringen zijn alweer omgeschoven en gelijk daarna in Compustam ingevoerd, later nog even gecheckt aan de hand van 'n uitprintje van de jonge duivenlijst. Het omleggen van de eieren geeft altijd weer de dubbelde controle van het geen je gedaan heb zo'n dag. Ik maak eigenlijk bijna alle dagen 'n nieuw lijstje met de aantekeningen wat er die dag is gepasseerd en werk dit 's-avonds even uit in m'n computer. Het oude lijstje gaat ook nooit weg want ik steek hem direct op m'n klembord welke ik bij twijfel altijd nog weer even kan bekijken. Nog 'n paar dagen even checken of de ringen nog aanwezig zijn en dan staan die jongen vast in het duiven-bestand 2019. Vanmiddag nog even 'n vrachtje voliërezand opgehaald bij Van Someren, nu de jongen al behoorlijk over de rand van de schaal hun ontlasting beginnen te lozen is het prettig als je er rondom de broedschaal wat voliërezand strooit waardoor je het betrekkelijk makkelijk wegschraap en 'n droge vloer behoud in de broedbakken.

Maandag 4 februari 2019: Vanmorgen eerst alle kweekduivinnen ook maar 'n geel-pil opgestoken voor alle zekerheid, Vanmiddag even na het middaguur als de doffers op het nest zitten zijn die ook van 'n pilletjes voorzien. Gelijk vanmorgen de eieren geschouwd en bij alle 15 koppels wederom géén enkel onbevrucht ei aangetroffen dus qua bezetting zit dat al wel weer goed. Ik geef m'n duiven trouwens altijd de laatste maand voor het broedseizoen dagelijks 'n eetlepel tarwekiemolie door het voer (1-kg) gemengd wat naar mijn ervaring toch altijd zorgt voor goeie kweek resultaten wat betreft de vruchtbaarheid. Ook dit jaar weer géén onbezet ei kunnen ontdekken dus dat moet toch al genoeg zeggen lijkt mij. Of alles ook werkelijk op het schapje komt is weer even iets anders, daar komen soms hele andere dingen bij kijken die je zelf altijd niet in de hand kan hebben.

Vrijdag 1 februari 2019: Heb gisteren nog wel even 'n nieuwe stofmasker besteld welke vanmorgen al vroeg werd bezorgd door de pakketdienst GLS. Ik gebruikte met het schoonmaken onder de roosters altijd al 'n goeie mondkap welke ik via de zaak altijd wel kon bekomen. Echter " 'n zaak " heb ik niet meer dus zelf naar 'n oplossing gezocht en terecht gekomen op de site "Coolsafety " waar ze diverse soorten speciaal voor de duivensport aanbieden. De Moldex Standaard P3 kreeg van mij de voorkeur en deze met wat extra vervangbare stoffilters erbij besteld. Vanmorgen dus eerst meteen maar even 'n test gedaan, het is natuurlijk altijd wel even wennen maar ik moet zeggen het masker bevalt me prima. Je kunt gewoon goed door blijven doorademen zonder dat je bril beslaat of dat het benauwend aanvoelt. Ga hem zeker in de toekomst véél gebruiken, want het blijft toch 'n sluipmoordenaar die duivenstof, je hoort het zo hier en kijk maar eens in je eigen duivenomgeving. Gebruikte er in m'n Papagaaien en Parkieten tijdperk ook altijd al bescherming voor de stof die daar ook hevig los kwam als je geregeld de hokken schoon maakte. Even weer naar de duiven....Bij de overgelegen eieren van de Kwekers naar de Vliegers liggen op dit momen 30 jongen in de schalen, dus dit rondje is voor 100 % qua uitkomst gelukt. Nu maar 'ns kijken of we er de " Toppers " al uit kunnen gaan pikken met het ringen en in de opgroei periode, wat met de bijna dagelijkse veranderingen qua groei altijd wel de leukste tijd is in de kweek.   

Woensdag 30 januari 2019: De eerste jongen 2019 liggen in de broedschalen, bij 6 van de 15 koppels liggen er nu twee jongen dus we beginnen al te tellen. De kwekers (15 koppels) zitten nu ook allemaal weer op twee eieren en gaan dus voor de tweede ronde. Als alles loopt zoals het nu gaat dan krijg ik gelijk ruim voldoende jonge duiven op de schap om van de zomer mee te kunnen starten. Het zullen er totaal zo'n kleine zestig gaan worden wat zeker voldoende moet zijn, trouwens het worden er zeker niet meer.... want meer ringen heb ik ook niet genomen voor dit jaar. Alleen voor de (herstarter) Tim de Goede gaan we nogwel 'n derde rondje doen bij de kwekers, echter de koppels waar hij jongen uit wil hebben komt hij zelf nog even uitzoeken is de afspraak met hem. Vooral eerst ben ik dan voor m'n eigen gebruik klaar met de kweek en zullen enkel de uitgezochte koppels voor Tim nog 'n rondje gaan doen. Zo begin Maart ongeveer moeten de jongen bij de vliegers afgespeend zijn en heb ik 'n klein maandje om alles qua vliegers weer 'n beetje op de rit te krijgen. Duivinnen gaan er wel 'n week eerder vanaf om 'n tweede legsel te voorkomen wat alleen maar energie verspilling kan zijn.  

Maandag 28 januari 2019: Vanmorgen eerste werk de broedbakken even schoonmaken en gelijk bij de kwekers de stand van zaken opgenomen. Alle kwekers hebben hun eerste eieren (1 of al 2) voor de tweede ronde in de schalen liggen. Gelijk hier en daar wat nesten naar 'n normale proportie stro terug gebracht, bij sommige was er wel voor twee/drie nesten aan stro in de schalen opgestapelt wat wel 'n ietsje teveel van het goede was. Ik zorg dat ze altijd voldoende voorraad stro beschikbaar hebben omdat ze de route naar de broedbak goed kunnen aanleren. Bij de vliegers die de eerst gelegde eieren uitbroeden zullen vandaag of morgen de jongen 2019 al wel uitkomen, waarna binnen twee dagen de rest van de eerste ronde van de kwekers wel zal gaan volgen.                        

Zaterdag 26 januari 2019: Vanmorgen voor ik vertrok naar m'n vaste koffierondje in Akersloot eerst nog even het hok in gedoken om de stand van zaken bij de kwekers even te aanschouwen. Reeds zes van de vijftien koppels hebben gisterenavond het 1e ei alweer gelegd, dus ook hier komt het kweek-spel langzaam aan weer opgang. Mooi snel de eerste eieren en dan hebben we met het afzetten van de jongen ook géén grote verschillen. Gezellig koffierondje met allemaal wel weer 'n eigen verhaal varierend van lichamelijke kwaaltjes tot en met de kweek-perikelen op de hokken. Gewoon altijd even 'n uurtje (afhankelijk van het onderwerp) 'n praatje, wat zeker niet altijd over onze duiven hoeft te gaan. Zowel in de winter als de zomerperiode doen we dit inmiddels al vele jaren achtereen met plezier. 

Donderdag 24 januari 2019: Alles gaat zo z'n gangetje op het hok, gelukkig geen rare dingen bij de vliegers en doen ze het prima op de eieren van 'n ander, bij de kwekers zorg ik dat er tijdig voer en vers water voorradig is en vertoef daar niet te lang op die afdeling met al dat zenuwachtige gedoe nu bij die koppels. Morgen is het alweer 'n week gelden dat ik de eieren heb omgelegen dus na het komende weekend zullen ook de eerste eieren alweer uit gaan komen. Maar dan gaat het ook meteen alweer snel, de focus ligt dan helemaal op de eerste uitgekomen jongen bij de vliegers en voor je er erg in heb dan zitten de kwekers ook alweer op der 2e rondje eieren. Moet zeggen daar kijk ik ook alweer naar uit want dan komt er gelijk letterlijk en figuurlijk langzaam aan toch weer wat meer leven op de hokken. 

Dinsdag 22 januari 2019: 'n winters dagje vandaag maar ik geloof niet direct dat we 'n echte winter gaan krijgen zoals het er nu uitziet. Zelf zit ik er totaal ook niet op te wachten, met de huidige meerdaagse contróle bezoekjes aan het hok, is het prettiger vertoeven als de temperatuur wat hoge is. De duiven zullen er zeker géén last van hebben en trouwens met 'n beetje droog vriezend (paar graadjes onder nul) weer met 'n zonnetje kan ook helemaal geen kwaad. De kwekers die weer op eieren moeten komen hebben er ook geen last van want  die zijn inmiddels al in het ritme gekomen na het 1e legsel. Als je de eieren heb weg gehaald dan rammen ze ook meestal gelijk de hele broedschaal leeg van stro e.d., om die na 'n paar dagen gewoon weer op gaan bouwen tot 'n nieuw nest. Wel twee koppels bij de kwekers geconstateerd die nadat eieren waren weggehaald in 'n kort maar hevig gevecht hebben besloten van bak te gaan wisselen. Hopelijk gaan ze dit maar één keer doen en besluiten ze deze dan ook blijvend te behouden voor de komende maanden. Verder beginnen de vliegers al behoorlijk vast op de eieren te zitten wat ook al wat extra rust geeft, als dat ze bij elke gelegenheid der kop om de hoek van de bak steken zo gauw ze ook maar iets horen. Met 'n goeie week (rond 28 jan.) dan kunnen de eerste eieren alweer uitkomen dus dan gaat het wel weer wat drukker worden op het hok. 

Zomaar 'n paar plaatjes van broedende Jaarling doffers

Zondag 20 januari 2019: Vanmorgen de laatste eieren omgelegen naar de vliegers en het is ook de planning om morgen bij de vliegers 'n geel-pil van Nanne Wolff op te steken. Dit doe ik 's-morgens allereerst bij de duivinnen omdat die dan rustig op het nest zitten. Géén gerommel in het hok om elke keer 'n duif te moeten pakken, maar gewoon rustig van het nest af pakken, pilletje erin en weer terug op het nest. Op deze manier 'n fluitje werk en zo pak ik 's-middags ook de doffers die dan aan de beurt zijn om hun pilletje te ontvangen. Vanmiddag/avond hebben we nog 'n etentje (in De Rijp) met de vriendengroep van de eerste uren, dit ter gelegenheid van 'n feestelijke verjaardags mijlpaal van een van de vrouwen. Al meer dan 54 jaren hebben we 'n zeer goede band met deze vrienden en waarvan we dan ook hopen, dat we er nog lang gezamelijk en in gezondheid van kunnen genieten. 

Vrijdag 18 januari 2019: Eerste " werk " wat ik vandaag gaan doen is het overleggen van de eieren die er bij de kwekers liggen. Altijd even 'n serieus werkje wat je in rust moet gaan doen. Vooraf maak ik altijd even 'n schema (met 'n dubbel check) op papier om géén vergissingen te gaan maken, even duidelijk herkenbaar maken naar wie ???, de eieren gaan maar vooral belangrijk, van wie... of de eieren zijn..... !!!! Dus 'n beetje dubbelde boekhouding in deze is totaal géén overbodige luxe vooral omdat je ze dan met 'n gerust hart over kunt leggen. Van 13 koppels kwekers ga ik ze na de check of ze bezet zijn overgeleggen en met twee dagen gaan de laatste twee koppels hun nieuwe eieren krijgen. Het enige is de onrust die er na 'n paar uur alweer uitbreekt op het kweekhok. Eieren zijn 'n paar uur weg en de jacht is alweer begonnen van de doffers achter de duivinnen. Maar niet naar blijven kijken want op zo'n moment maak je het alleen maar erger daar de doffers op zulke momenten achter alles aan vliegen en de duivinnen totaal geen rust meer krijgen. Maar ja, dat weten we... duurt 'n weekje en dan komt de rust wel weer terug. 

Woensdag 16 januari 2019: Gisteravond was voor ons Trudy en ik eigenlijk de eerste officiele kennismaking met m'n nieuwe vereniging 1329 Gouden Wieken te Limmen. Middels de zgn. Nieuwjaarsreceptie was er ook de jaarlijkse uitreiking van de verenigingsprijzen met daaraan gekoppeld 'n heerlijk diner bij het Golfrestaurant in Heiloo.  Een uitstekende lokatie en 'n prima verzorgde avond in 'n gemakkelijk en ongedwongen sfeertje. Gesetteld tussen twee fondmannen in de personen van de heren Wim en Frans Glas was er totaal géén gebrek aan gesprekstof en zaten we voor we er eigenlijk erg in hadden al aan het toetje. Nog even wat na gesudderd te hebben en onder dankzegging van de prima verzorgde avond, de ringen 2019 meegenomen, werd het langzaam wel weer tijd om het pad in de slaan naar Uitgeest. Nog even terug naar de duiven.....bijna alle koppels (op twee na) zitten voorlopig rustig op hun twee eieren, wacht nog 'n paar dagen en dan ga ik komende vrijdag de (1e Ronde) de eieren van alle kwekers omleggen naar de vliegers en kunnen de kwekers voor de tweede maal opnieuw op eieren gaan komen. 

Zondag 13 januari 2019: Even 'n kleine impressie van gisteren 'n volle dag genieten in 'n andere sport en houderij nl. het "Friese paard " We spreken in de duivensport altijd over 'n virus wat je moet bezitten om duiven te gaan houden, gisteren 'n dag meegemaakt waarin je 'n drieduizend alleen maar uitzinnige toeschouwers ziet die op de  banken staan en in extase raken als ze de gitzwarte hengsten door de piste zien draven. Een evenement wat je moet hebben meegemaakt alvorens je 'n oordeel kunt uitspreken, ik ben in de gelukkige omstandigheden om 'n dochter te hebben waar haar hele leven al in het teken van het paard verloopt. In het begin wordt er als ouder zijnde af en toe de handrem er nog weleens opgehouden maar door de jaren heen wordt je langzamerhand toch ook enigzins besmet met de mooie kanten van deze hobby/vak. Vandaar dat ik eigenlijk met plezier naar dit soort evenementen mee ga, al is het alléén maar om het sfeertje er omheen maar weer eens even te proeven. Zodoende rolde we 's-morgens om kwart voor zeven getweën in het stikke donker het dorp uit richting Ljouwert, Friesland. Na aankomst eerst even 'n vers gezet kopje koffie tot ons genomen dit terwijl we de eerste glazen bier (8.15 uur) óók al voorbij zagen trekken. Klokslag half negen zaten we dan ook gesetteld tusen véél Friezen en direct voor ons vier zeer geinterreseerde jonge Catalanen,  alles klaar voor de start van de eerste serie oude hengsten die werd voorgelopen door de mannen in de witte pakken. Het blijft natuurlijk óók hier 'n jurybeslissing (twee man - één vrouw) die het uiteindelijke vonnis vellen over de voorgebrachte hengst, of deze dan wel of niet dóór mag gaan naar de finale ronde. Het afvallen of doorgaan brengt niet alleen emotionele of sportieve consequenties maar ook de financiële kant kom hiermee sterk onder druk, wat dan ook zomaar kan oplopen tot 'n 100.000 eurootjes verschil van waarde uiteindelijk. Als liefhebber/toeschouwer is het dan eigenlijk 'n soort testcase voor jezelf of je er óók nog 'n beetje kijk op heb/krijg, door je voorkeur onderling met elkaar uit te wisselen ontstaan er soms leuke discussies over 'n al of niet uitsluiting. Met 'n beetje interesse blijf je met dit systeem er zo'n dag dan ook altijd wel dicht bij betrokken waardoor de tijd dan ook omvliegt en je al snel rond vijf uur in de middag zit wanneer de finale wordt voorgebracht. En dan gaat het er natuurlijk pas echt om spannen, eigena(a)r(en)/verzorger(s) staan die periode dan ook stijf van de spanning en emoties, wat zich natuurlijk ook uit en doordringt tot de 3000 duizend toeschouwers die allemaal óók hun mening en voorkeur hebben. Maar net als met alle andere jury keuringen, de jury is en blijft altijd de baas en heeft het laatste woord wie de winnaar is. Mooie dag paarden beleving van het hoogste niveau in een warme ambiance met 'n zeer uiteenloppend publiek bestaande uit alle rangen en standen. (konden wel duivenliefhebbers wezen) Genoten hebbende van 'n hele mooie dag Paardenshows, reden we 13 uur later moe maar voldaan wederom in het stikke donker Uitgeest weer binnen. Heb eventjes uitgezakt van 'n hele dag de Jurre's-Alwin's-Tjalle's-Menne's-Jasper's-Nane's en de Epke's te hebben aangehoord, om toch nog even het hok in te gaan om te kijken naar de stand van zaken betreffende het aantal legsels bij de duiven. Bij 28 koppels van de 30 gezette (15 kwekers+ 15 Vliegers) ligt er op dit moment minimaal één ei dus dat gaat allemaal prima zo. Ik verwacht dat vanavond de laatste twee koppels ook hun eerste ei zullen produceren en dan gaat het helemaal perfect, binnen drie dagen alles op eieren dat kan eigenlijk niet beter, zeker is wel dat de duiven in blakende gezondheid waren toen er werd gestart met de kweek op 2 januari. 

 

JURRE 495 * WINNAAR VAN DE DERDE TITEL OP RIJ. 

Donderdag 10 januari 2019: Weinig activiteiten op de hokken de laatste dagen, rust geleidelijk aan weer terug want de duivinnen krijgen eigenlijk géén kans meer de broedbak te verlaten. Duiven hebben mooie droge mest alle dagen, dit door het ietwat schrale voer wat ze krijgen wat dan ook gemakkelijk er dagelijks uit te vegen is. Hier en daar wordt er ook nog dagelijks 'n strootje bij gestoken  wat dan ook bijna de enige activiteit nog is op de hokken. Af en toe zit er nog 'n afgezonderd koppel in de buitenvoliëre, waar ze rustig de laatste kunstjes kunnen afwerken voordat de eerste eieren worden afgezet. Zaterdag 'n dagje vroeg uit de veren voor 'n bezoek aan de Friese Hengstenkeuring in Leeuwarden. Menige jaren rij ik dan met m'n dochter die de avond ervoor al vanuit Zeeland bij ons komt slapen om dan 's-morgens rond 7 uur te kunnen vertrekken. Duivensport is 'n aparte wereld maar dat is de Friese paardenwereld ook zeker. In de duivenwereld gaat zo hier en daar aardig wat geld om, hier moet je echt wel over een grote achterzak beschikken, waar natuurlijk dan ook wat in moet zitten. Duivenhouders herkennen we gemiddeld ook uit duizenden wat in de paardensport eigenlijk gelijk is. Géén poespas van knappe pakken met stropdassen of iets dergelijks maar 'n herkenbaar kloffie en vooral niet te vergeten "de Klompen " Gezellig sfeertje op de tribunes waar ieder dan zijn eigen mening geeft over de gepresenteerde jonge hengsten wat dan af en toe tot pittige discussies kan leiden wat even later weer snel geblust is onder het genot van 'n Friese Berenburger.

Dinsdag 8 januari 2019: Zoals het op het ogenblik gaat op de hokken....., ben ik.. helemaal tevreden. Geen noemenswaardige knokpartijen dan het even afbijten bij het soms verkeerd aanvliegen onder druk van de doffer.  Eigenlijk verloopt het allemaal rustig en héél vredig, bij het even schoonmaken van de broedbakken blijft het koppel meestal rustig in de broedschaal liggen. Meestal 'n teken dat ze der plekje wel hebben aanvaard en zich op gaan maken voor de eerste eieren. Bij de kwekers heb ik nogwel wat meerjarige duivinnen maar bij de vliegers is zijn het allemaal jaarlingen. Ik neem aan dat daar (vliegers) nogwel wat tijdsverschil in legtijd van het 1e ei zal ontstaan, maar zo te zien alle dagen "klikt" het wel bij alle gezette koppels. We gaan het rustig afwachten, het weer is eigenlijk prima zo rond de 8-10 graden en de duiven lijken er geheel klaar voor te zijn. 

Helft open van de KwekersNest bijna klaar voor het 1e eiHelft open bij de Vliegers

Maandag 7 januari 2019: Tot nu toe loopt het op de hokken eigenlijk voorspoedig, twee koppels (duivinnen) die nog 'n beetje moeite hebben om der nieuwe bak gemakkelijk te vinden. Dit zijn twee oudere duivinnen die omgekoppeld zijn, dus die moeten nog even wennen aan hun nieuwe basis plek. De bakken van deze twee koppels zet ik 's-avonds als de andere zijn opgesloten open, zodat ze 's-morgens bij het ontsteken van het licht, nog ruim 'n uurtje extra de vrijheid hebben om hun plek wat beter te gaan vinden. Menig koppel begint al 'n mooi volbouwd nest te krijgen. Sommige koppels zijn trouwens wel heel erg enthousiast met bouwen dus die broedschalen worden regelmatig doorgeschoven naar de mindere of totaal géén bouwers welke prima worden aanvaard. Door de bakken twee maal daags om en om los te laten is het voeren en drinken ook gemakkelijk te regelen. Tweemaal daags het voer en waterbakken even bijvullen en géén gerommel met drink en voerbakjes in de broedbakken. Na het loslaten duiven direct op de voer en drinkbak en na 'n hele korte tijd beginnen onmiddelijk de mannen weer te drijven. Zelf er maar niet te lang bij blijven want dan zit je toch alleen maar te ergeren aan het verkeerd vliegen e.d. Ik maak me er op dit monent dan ook niet druk om, nog géén eieren en dan mogen ze gerust 'n paar keer goed verkeerd vliegen. Met 'n paar dagen gaan de duivinnen ook wel feller worden en dan is het snel over met 'n verkeerde bak te kiezen. Het grootste probleem is nog weleens dat oudere duivinnen het lang blijven proberen om de bak van het vorige huwlijk terug te veroveren. De evt. oudere doffers zet ik dan ook altijd weer in zijn oude bak terug om de problemen te voorkomen. Deze week ook de uitnodiging van m'n nieuwe vereninging in Limmen binnengekomen. Een etentje met tevens de uitreiking van verenigingsprijzen 2018 en het verstrekken van de ringen 2019,  we hebben dan mooi de gelegenheid tot 'n nadere kennismaking met alle clubleden inclusief de vrouwen.
 

'S-avonds worden ze altijd opgeslotenKoker van gaas  opgestopt met stroKwekers worden ook 'S-avonds opgesloten

Vrijdag 4 januari 2019: Druk bezig met het wisselend openzetten van de kweekbakken, gisteren de bakken kruislings open gezet en meteen maar snel weggelopen. Een explosie van duiven in de hokken dus daar kun je beter maar niet bij wezen. Eraan sturen werkt ook niet want waar de duivin ook naar toe vliegt, de doffer zal haar steeds direct blijven volgen en dat zijn niet altijd de juiste plaatsen waar ze moeten zijn. Maar goed vandaag alweer 'n dagje verder en dan gaat het ook gelijk weer wat beter, twee maal daags gaan de even nummers 'n twee uurtjes open. Ze hebben dan ruim de gelegenheid om eten en drinken tot zich te nemen en alvast wat stro aan te vliegen naar de bakken. Meestal doe ik dit zo'n drie tot vier dagen achtereen en dan zet ik alle bakken 's-avond in het donker open en kunnen ze er gelijk uit smorgens. Tevens gaat dan ook het buitenschuifje open naar de voliëre om zo wat meer ruimte en rust te creëren voor het gejakker van de doffers achter de duivinnen. Veel eten doen ze eigenlijk niet de eerste dagen, er staat voldoende maar de doffers gunnen hun zelf en de duivinnen eigenlijk geen moment om rustig te kunnen eten. Maar daar maak ik me geen zorgen over, zo gauw het eerste ei er is, dan komt de rust weer op het hok en komen ze wel weer aan der trekken qua voer. Vanmorgen nog even 'n kleine maar noodzakelijke ingreep gedaan, irritante doffer (gewoon super schuw) presteerde het om me voor de zoveelste keer bij inspectie van de broedbak gewoon in m'n bakkus te vliegen. En als ik ergens 'n hekel aan heb dan is het wel aan "schuwe duiven", ze verpesten je gehele hok qua rust dus één oplossing....... wegwezen. Hoe " goed " hij of zij dan ook mocht zijn of eventueel worden. Één schuwe tussen je duiven en de rust is snel van je hok verdwenen, vererven doet het blijkbaar ook nog want zijn vader onderging vorig jaar het zelfde lot. Ik heb nog 'n losse doffer zitten die later zou omkoppelen maar die is nu mooi alvast ingepast.

(Wk01) Woensdag 2 januari 2019:  Laat ik eerst beginnen met een ieder voor het nieuwe jaar, het allerbeste te wensen, vooral in gezondheid en door wat meer positieviteid uit te dragen naar de duivensport. De duiven van ons zijn over het algemeen al grijs dus laten we de stemming in de sport wat meer kleur geven. Vanmorgen na de koffie gestart met het koppelen van de duiven. Gisteravond de kweekdoffers en weduwnaars al opgesloten in der eigen bak dus was het werk (bak schoonmaken) 'n kweekduivin pakken en aan de geplande doffer toevoegen. Ruim twee weken geleden had ik ze al 'n dagje voorgekoppeld, dus duivin erbij en gelijk de volgende duivin gepakt enz.enz. Met de middag zat dan ook bijna alles opgesloten als koppels bij elkaar zonder ook maar een strubbeling of weigering van partner. Prima verlopen met 'n vredig geluid van de roepende doffers in de schalen. Vierkant gazen mandjes met prachtig mooi "Landstro" alvast in de hokken klaar gezet en de broedbakken voorzien van water en voer. Alle koppels nog eenmaal nagelopen voor de administratie en ze maar even de rust gegeven. Af en toe even 'n kijkje nemen de eerste dagen en dan gaan we weer uitkijken naar de eerste eieren. Vanavond rond 7 uur de eerste bakken van de oudere koppels alvast maar open gezet, zodat die der plekje kunnen gaan aanvliegen met het nestmatriaal. Morgenochtend weer 'n paar bakken open en zo gaan we dat uitbouwen totdat alles der eigen plek goed weet te vinden. Prima weertje vandaag zo tegen de 10 graden aan dus voor liefhebber en duiven 'n mooie start. Ik ben met de start van de kweek eigenlijk 'n dag of 10 eerder als in andere jaren, dit vanwege 'n bezoek met m'n dochter uit Zeeland aan de " Faderpaard 2019 " (Friese Hengstenkeuring) in Leeuwarden. Ook altijd 'n mooie dag en die gaan we natuurlijk niet missen, we hebben al zo weinig !!!!!! 

Donderdag 27 december 2018: Vandaag wat aanpassingen gedaan qua foto's en stamkaarten, enkele oudere duiven hebben plaats moeten maken voor wat jongere verkregen of aangekochte duiven waar ik voor de kweek wat meer vertrouwen in heb. Alle jaren stroomt er wel wat door echter dit jaar heb ik middels de Herpes op m'n hok onder de vliegduiven  weinig kunnen en willen  doorschuiven. Het blijft altijd afwachten wat de nieuwe generatie kwekers (vermeerderaars) je gaat brengen in de komende jaren. Maar stilstand is achteruitgang en vandaar toch weer wat vers bloed op het kweekhok erbij, oa. verkregen door twee stoppende leden (Wim Rodenburg (3) en Dirk de Bruin (1) ) We zullen zien wat het ons allemaal zal gaan brengen. 

Maandag 24 december 2018: Gisteren in de middag/avond de start van de Kerst viering met kinderen en kleinkinderen. Middels werkzaamheden Zoon (Horeca) en Dochter (andere familie verplichtingen) werd de Kerstmiddag en diner 'n paar dagen naar voren gehaald wat totaal niets heeft afgedaan aan de gezelligheid en avond die dag. Een jaarlijks terugkerende traditie waar we al tientallen jaren invulling aan geven en welke we dan ook van alle kanten koesteren. Een ieder die dit leest wens ik dan ook 'n hele mooi Kerstviering met familie en vrienden. Vanmiddag met het mooie weer de vliegers om en om er nog even uit gehad, tussentijds de kaartjes op de broedbakken vernieuwd en alvast de bekend zijnde gegevens ingevuld zodat ik de duiven aan de hand van de kaartjes direct in de goeie bakken kan doen.

Zaterdag 22 december 2018: Gisteravond de bak controle nog even uitgevoerd bij de kwekers en vliegers, gelukkig bij kwekers alle bakken bezet op nog op twee na bij de vliegers. Die laatste (jonge mannen) gaan die ook nog wel vinden en dan gaan we met nog 'n tien dagen te gaan weer gewoon beginnen met seizoen 2019. Koppeling zal waarschijnlijk weinig problemen gaan geven want 14 december heb ik alle koppels 'n dag en nacht lang, alvast voor-gekoppeld wat prima verliep.

Donderdag 20 december 2018: Gisteravond met gedempte zaklantaarn de broekbakken gesloten waar de duiven hun vaste plekje hebben gevonden. Vanmorgen de nummers van de aanwezige duiven in de bakken even opgetekend met als resultaat dat er nog 'n enkele géén vaste bak heeft veroverd. Nog 'n paar dagen wachten en dan vrijdagavond maar weer even checken of alles nog in dezelfde bakken zit in de nacht. Redelijk droog vandaag dus ook vliegdoffers en later de vliegduivinnen er nog even lekker uit gehad. Drie kwartiertjes vliegen en er dan gelijk en vlot weer naar binnen roepen, dus die blijven lekker in beweging op deze manier. Betrekkelijk onverwacht vanmorgen samen met Wim Rodenburg 'n afrondend onderhoud gehad met de Gemeente Uitgeest dit met betrekking tot de definitieve overname van het Verenigingsgebouw van onze opgeheven vereniging. Dit houdt in dat per 1 Januari 2019 wij officieel géén eigenaar meer zijn van het gebouw. 'n Prima ontwikkeling die 'n einde maakt aan vier maanden van onzekerheid hoe dit zou kunnen worden afgerond. Ook zijn we nu zover dat we de afmeldingen naar de Nutsbedrijven kunnen activeren met daar tegenover het feit dat we de eindafrekeningen tegemoet kunnen zien. Hierna komen we tot het punt dat de vereniging formeel is opgeheven.   

Dinsdag 18 december 2018: Na ruim drie maanden nog steeds géén definitief uitsluitsel omtrent de afwikkeling van het verenigingsgebouw, alles ligt nog steeds in handen van de Gemeente Uitgeest, waar we dan ook maar geduldig op wachten.  Even een heerlijke realaxte periode achter de rug, géén bestuurlijke beslommeringen meer aan m'n hoofd dus al 'n hele periode deel genomen aan het " normale " levenspatroon. De duivensport ben ik de laatste maanden eigenlijk op 'n heel laag pitje blijven volgen, tussentijds gewoon de dingetjes gedaan die bij de herfst en wintermanden horen aangaande m'n duiven. Allen van jong tot oud zijn uitstekend door de rui gekomen en op papier zijn ook de koppels alweer samen gesteld voor de komende kweek. Tussentijds nog even 'n bezoekje gebracht aan dierenarts Nanne Wolff te Wezep, waar ik heen ging met 8 duiven die volgens mij dan ook in prima conditie waren. Maar toch altijd maar even ter bevestiging naar Wezep. Alle duiven gezond op één na die heel licht het geel bij zich had, maar daar gaan we nog niets aan doen, dat komt wel weer als ze op de eieren zitten met de kweek. Ook nog hem nog even de vraag voorgelegd of het nut heeft om m'n duiven te enten tegen Herpes welke ik afgelopen zomer onder m'n oude duiven kreeg. Herpes..... er zijn méér dan vijftig varianten en dan zou je gaan enten tegen maximaal twee/drie varianten, volgens Nanne Wolff is dit dan ook gewoon nutteloos. Dus dat ga ik dan ook niet laten doen voor het seizoen. De broedbakken staan er allemaal weer spic en span bij en heb ze afgelopen week allemaal open gezet, zodat de doffers hun plekje waar ze al 'n paar maanden voor op 'n schap hebben gezeten definitief kunnen gaan verdedigen. Geheel buiten m'n gewoonte maar middels het redelijk mooie open winterweer gaan de vliegers er wekelijks zo'n drie keer uit. Roofvogels hoegenaamd (afkloppen) niet gezien deze herfst, dus nemen we de gok maar en hoop ik er zeker van weg te blijven. Vorige week ook nog even 'n bezoekje gebracht aan de Heren Frans en Hannie Fanger. Nou was ik direct géén vaste voer-koper bij hun voederhandel in Badhoevedorp, maar de keren dat ik er wél kwam of als ik ze hier of daar sprak dan was er altijd 'n goed kontakt. Ik dacht dan ook voordat ze hun toko gaan sluiten of verkopen wil ik zeker nog even de hand schudden, de familie heeft afgelopen tijd ook 'n zware periode achter de rug en beide heren stonden ook altijd voor iedereen klaar en waren dan ten alle tijden bereid je goed te helpen. Aardige bijkomstigheid was die middag dat de nieuwe eigenaar Peter Lasterie juist daar aanwezig was en vertelde dat hij het volledige assortiment voeders van Vanrobaeys uit België gaat verkopen. Dit is toevallig het merk wat ik eigenlijk al jaren zelf voor m'n duiven gebruik. Ik heb gelijk de voorraad maar weer even aangevuld voor het kweekseizoen dus daar hoef ik me voorlopig geen zorgen over te maken.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Woensdag 5 september 2018: Vandaag eerst maar eens 'n begin gemaakt met de papieren ontmanteling van de vereniging, had al 'n voorschotje genomen de laatste maanden door alvast 'n lijst te maken met de meeste punten van aandacht en uitvoering voor deze maand. Eerst nog in het begin van de week de wagen afgemeld voor de laatste Natour-vlucht, welke ik bij gebrek aan voldoende deelnemers moest gaan afzeggen. En dan is het nu nog gewoon 'n weekje eerder dat het klaar met de vereniging de Vliegende Vleugels. Gemengde gedachten en gevoelens die bij me opkomen nu je gewoon met het definitieve besluit aan het werk moet. Zelf vanaf 1955 als jeugdlid begonnen en in 1968 bedankt lid, hierna als herintreder in 2003 wederom aangesloten bij de vereniging, tot nu de opheffing in 2018. De Postduivenvereniging de Vliegende Vleugels was vanaf 28 augustus 1948 'n begrip in het dorp, bijna iedere Uitgeester heeft wel 'n familielid of kennis die ooit betrokken zijn geweest bij deze vereniging, die gehuisvest is geweest op diverse locaties in het dorp. Opgericht kort na de oorlog op 24 augustus 1948 in 'n tijd dat alles weer langzaam in ontwikkeling kwam en 'n ieder opzoek was naar gezelligheid en nieuwe ontwikkelingen, zo ook de duivensport in het dorp Uitgeest. Het bestuur van de na exact 70 jaar te hebben bestaan als vereniging, zal de komende maanden, alles in het werk stellen om de afwikkeling zo goed mogelijk zien te regelen, met natuurlijk hier en daar toch nog wel met wat haken en ogen. Maar goed die haken en ogen daar waren we als Bestuur dan ook alwel van op de hoogte.

Maandag 3 september 2018: Zo het seizoen zit er op voor mij en m'n duiven bij de inmiddels opgeheven vereniging, toch nog 'n mooie afsluiting met 'n prima verlopen vlucht. In de morgen de Natour vanuit Asse-Zelik waar ik nog wat duiven mee had die eigenlijk óók al klaar waren dit seizoen. Nog wel goed in de dekveren maar de meesten stonden toch al op zo'n 3 tot 4 oude pennen, dus totaal niets van te verwachten en alléén nog maar gespeeld om ze wat extra ervaring op te laten doen. Het merendeel van de ingekorfde duiven bestond uit gehavend teruggekeerde jongen van de eerste paar Jonge duivenvluchten, die waren hiervan wel prima hersteld en zijn dus gewoon met de Natour meegegaan, ook de overgebleven ingehouden oude duivinnen waar ik het "herpes-virus" onder had hebben de eerste vier Natour vluchten achter de rug. Gaan we gewoon afwachten of ze komende jaar het weer oppikken met hopelijk wat goeie resultaten op de vluchten. Daarna was het die dag wachten op vlucht waar ik eigenlijk allang naar uit had gezien en vooral naar toe heb gewerkt met de Jonge Duiven. Aan wachters had ik die middag géén gebrek want vier man druppelde tegen de verwachte aankomsttijd een voor een de poort binnen. Na wat aankomsttijden vanuit de voorhand gehoord te hebben nam de spanning toe op de achterstraat bij me, zelf heb je op zo'n moment toch wel wat extra spanning want je wilt de wachters dan óók wel wat voorschotelen. Gelukkig melden het eerste jonge duivinnetje zich snel door plots helemaal vanuit de verkeerde hoek op de voliëre te vallen, ze liep gelukkig vlot over de antenne dus de druk was er meteen vanaf. Ik was nog in de schuur de melding aan het maken naar de meldpost in Wormerveer toen ik al snel het geluid kreeg dat er al meerdere duiven aankwamen. Binnen 5 minuten rolden er 6 duiven over de spoetnick naar binnen, dus dat ging in het geheel niet verkeerd. Voordeel van dat je wat meer duiven inkorft zijn de soms de imponerende manieren hoe 'n duif zich van grote hoogte als 'n steen kan laten vallen. 'n Prachtige duivenmiddag en als je die dan ook nog met 'n gezellig groepje " kenners " kan beleven, is dat helemaal top. Na de eerste 6 duiven even 'n biertje erbij genomen en daarna nog volop kunnen genieten van de super afkomende jonge duiven. Bij vertrek naar het uitslaan (18.30 uur) waren ervan de 37 ingekorfde duiven, er al 31 duiven de klok gepasseerd dus dat ging helemaal niet verkeerd. Martijn Kramer pakt ze ook gewoon "super" met de eerste vier plaatsen bij Zaanstreek-Noord waar ik de vijfde plek van het N.I.C. mocht opeisen. 't Was 'n lange maar wel 'n hele mooie duivendag waar ik dan ook tevreden op terug kan kijken. We gaan eerst morgenmiddag nog even ontspannen op de Heemskerker Wielerronde, ook altijd wel weer even gezellig.

 

Donderdag 30 augustus 2018:  Vandaag de duiven redelijk vroeg in de ochtend toch nog even de toertje laten maken, vooraf heb ik ze allen nog even 'n rijkelijk menu aan vette zaden voorgeschoteld en daarna als eerste de jonge duivinnen eruit gelaten. Het hok weer even gekuist en bij buitenkomst nog geen duivinnetjes te gezien, dan de jonge weduwnaars ook het luchtruim maar gegeven. Duurde daarna ruim 'n uur voor het eerste koppeltjes naar beneden kwam. Ondertussen had ik net als wekelijks, de broedbakken met schotels inmiddels alweer open gezet zodat ze nog 'n klein dagje konden aanrommelen alvorens ze de mand in moesten. Het is natuurlijk lastig als je ze gelijk los doet maar het is wel 'n mooie inkijk naar je duiven hoe of ze er bijzitten, duurde dan ook tot na de middag alvorens de laatste duiven weer in de hokken zaten. Goed gevoel aan overgehouden dus met vertrouwen de duiven gaan inkorven 's-avonds bij Zaanstreek-Noord. 

Woensdag 29 augustus 2018: Het doek is gevallen voor de Postduivenvereniging de Vliegende Vleugels in Uitgeest en dat na exact 70 jaar te hebben bestaan.  Gisteravond in een berustende buitengewone ledenvergadering is met algemene stemmen, het besluit genomen om de stekker eruit te halen aan het einde van het vliegseizoen 2018. 

Zondag 26 augustus 2018:  Wederom 'n prima vlucht gehad dit weekend en dan ook nog wel op de zondag, uitstekend geregeld op deze manier en mag wat mij betreft in de toekomst meerdere keren naar worden gekeken. Nu praat ik wel als iemand die het werkproces al 'n tijdje heeft verlaten, maar voor wat de duiven betreft 'n prima keuze. Ik had op deze vlucht 41 jongen mee en nog 5 jaarling duivinnen die nog goed in de pennen zitten. Ook wat betreft de jongen, die staan bijna allemaal nog op 7/8 oude pennen, dus daar kunnen we nog wel even verder mee. Rustig koffierondje gistermorgen in Akersloot, niet op de wip voor de duiven dus 'n relaxt ochtendje en tijd genoeg voor wat andere dingen. Zondagmorgen alles gelijk in gereedheid gebracht voor de aankomst van de duiven. Strak heldere bovenlucht met de mooie witten stapelwolken ertussen, juist het weer dat de duiven de hogere luchtlagen gaan opzoeken en dan ondanks weinig wind voor het gevoel, bovenin toch nog hoge snelheden kunnen ontwikkelen. Eigenlijk de juiste gedachte vooraf maar ondanks dat, werd ik toch bijna aangenaam verrast door 'n duivin helemaal uit het niets op de voliëre flatste, drie over zegt m'n letter attent. Maar het ergste was dat ze direct als 'n standbeeld verstijft bleef staan met het koppie schuin omhoog. Alles proberen om haar attent te maken maar wat ik ook deed, er was géén beweging in te krijgen. Minimaal 1½ minuut later stort 'n jonge doffer ook op de voliëre direct naast het duivinnetje. Gelijk de staart omwijd en als 'n gek de jacht op het duivinnetje ingezet, eindigend op de spoetnick dus beide gepiept. Duivinnetje dat voor de derde keer met de wagen mee was en het blijkbaar nog niet erg begrijpt, honger hebben ze niet en nog te jong om iets te beteken voor 'n doffer. Maar goed dit is ook duivensport en verder voor de vlucht helemaal tevreden. 46 mee en 46 in de klok dan zijn ze wel in goeie doen. Komende donderdag de vlucht waar ik het jonge duivenspel eigenlijk voor doe, is de vlucht naar Fontenay sur Eure op ± 510 km. Ik zal moeten inkorven (± 35 stuks) bij Zaanstreek-Noord want bij onze vereniging zijn niet voldoende deelnemers voor deze vlucht. Vrijdagavond nog 'n stuk of tien met de Natour naar Asse-Zellik en dan zit mijn seizoen er weer op, ze (de jongen) moeten natuurlijk nog wel thuiskomen maar ik hoop aardig wat van deze jonge garde door te kunnen schuiven naar het vlieghok voor de Oude Duiven. Dit is ook wel nodig want na de Herpes perikelen onder m'n vliegduiven settelen er nog 8 oude vliegduiven op het hok en zullen er toch 'n goeie dertig jongen door sluizen naar het vlieghok. Dinsdag 'n belangrijke vergadering bij onze vereniging, het besluit, in principe al genomen door het voltallige bestuur om de vereniging na exact 70 jarig bestaan op te moeten heffen.   

Zondag 19 augustus 2018: Toch maar weer even voor de PC gaan zitten want er is wel weer iets positiefs te melden vanuit mijn duivenlandje. Gehoopt maar toch wel onverwacht gekomen, 'n leuk succesje met de Jonge Duiven dit weekend. Donderdagavond op de vereniging na Peronne wederom 37 jongen in gekorfd naar Morlincourt, ik moet zeggen blijf gelukkig aardig verschoont van grote verliezen bij m'n jonge duiven dit jaar. Na ze ruim veertien dagen geleden gescheiden te hebben, kwam er ook langzaam wat "forme" bij de jongen. Ze trainden de laatste weken afzonderlijk maar dan ook beduidend beter als in de beginfase. In die beginperiode ben je eigenlijk al tevreden als je ze allemaal weer 'n beetje op aantal thuis kan krijgen, maar dat (even afkloppen) ging eigenlijk best goed dit jaar. Zaterdag morgen werden de duiven weer lekker vroeg gelost, Piet Groentjes (voor zijn gezondheid zelf géén duiven meer) was die morgen bij me komen letten. Vroegste duiven in de CC haalde op Natour vanuit Roosendaal al 'n snelheid van 'n 1700 mtr., dus rond 11.00 moesten de eerste duiven kunnen vallen. Nog géén duif gezien voor elf uur, dus wachten maar. Niets op Compuclub-Live ook, dus bleef er hier hoop. Ook nog niets op de vereniging-app, loop vanuit m'n stoel richting de schuur en vanuit het Noordoosten valt er zo een Jonge Doffer op de voliëre en duikt eigenlijk vrij snel in de spoetnick. Heb ie gepiept roept Piet al vanaf z'n plekkie, voor de veiligheid toch even kijken op de klok in de schuur, ja hoor Piet, hij zit op 11.05.58 uur. Snel even de app van de vereniging bekeken (nog niets gemeld) en gelijk m'n tijd erop gezet. Loop uit de schuur en zie er weer vier achter elkaar vallen. Dit gaat leuk zeg ik en er verschijnen geen vroegere duiven op de app. Het regent enkele minuten achter elkaar duiven vanuit alle hoeken naar het hok. Gevoel komt al 'n beetje dat het wel eens 'n mooie tijd gaat worden in de omgeving. Comb. Geutskens Amsterdam blijkt voorlopig de eerste melding op Compu-live te zijn dus het wordt wachten wat er richting Den Helder nog gaat vallen. Blijkt achteraf géén vroegere duiven gevallen te zijn, alléén in de voorhand en dan ook nog aan de kust blijken nog vier duiven 'n hogere snelheid te halen. Maar goed hoor, ik ben dik tevreden hoe m'n duiven naar huis kwamen die morgen. Onderstaand de resultaten van die dag en die uit de regio, ook mooi weer eens 'n Teletekst vermelding dus dik tevreden. Ook 'n mooie opsteker voor de nog komende Jonge Duiven vlucht naar Fontenay, maar eerst gaan de meesten nog wel even 'n lappie maken naar Duffel op de Zondag. Windje in het gat dus dat moet kunnen.

EVEN 'N ZOMER-RECES DIT IVM. 'N HERPES ONDER M'N VLIEGDUIVEN

Maandag 27 mei 2018: Nou ik ben gewoon klaar, ik bedoel hiermee "het oude duiven seizoen 2018" wederom na vijf jaar 'n herpes op m'n hok bij m'n vliegduiven en dus volgens Nanne er gewoon maar 6-8 weken niet mee vliegen, want heeft totaal géén zin ze door te gaan spelen. Nou klaar dan maar, allang blij dat er niets bij m'n jongen te vinden was anders is het hele seizoen al over. Nu gaan ik me maar wat extra op de jonge garde storten in de hoop dat dit 'n beetje gaat lukken. Voorlopig ben ik wel even off-line want de inspiratie om wat te melden over je duiven zakt met deze gang van zaken ook tot het puntje nul...

Donderdag 24 mei 2018: Contact gehad van de week met Nanne Wolff en toch besloten om vanavond maar in te korven in Zaanstreek-Noord voor de 1e dagfond-vlucht. om toch maar wat behouden te spelen zijn er maar acht duivinnen en zes weduwnaars de mand in gegaan maar de uitslag gaf zaterdag totaal géén verbetering. Wel wederom alle duiven thuis maar diep in de uitslag terug te vinden. Ik ben er nu wel even klaar mee, want dit ga ik zo niet meer inkorven. Eerst maandag maar eens even op doktersbezoek.

Zaterdag 19 mei 2018:  Voor m'n gevoel zit het toch niet goed met m'n duiven zover ik er verstand van heb. Wederom en 'n je kunt wel zeggen  "gewoon en waardeloze vlucht " duiven komen prima thuis en mankeren zo op het oog niets, maar... gewoon veel te laat dus er zal komende week wel iets moeten gebeuren. Één van de 31 duiven in de prijzen dat zegt genoeg dus even pas op de plaats en kijken wat we hier mee aan moeten.

Donderdag 17 mei 2018: De steeglossing met de jonge duiven verliep helemaal in "style", prima weertje en 'n zeer goed vertrek wat ze bekroonde met 'n extra lange tour die ochtend. Klaar dus om ze de komende weken rustig aan te gaan opleren. Vanavond inkorven voor de tweede Midfond vanuit Pnt. St. Maxence op de aankomende zaterdag. De fondmannen lieten vanavond verstek gaan in de vereniging dus nog maar 126 duiven in cours.

Woensdag 16 mei 2018: Na gisteren m'n 70e verjaardag gevierd te hebben vanmorgen alweer op tijd vertrokken naar Marken. Ik had Elbert Uithuisje nog twee jongen toe gezegd en heb die maar even naar het mooi gelegen oude eiland Marken gebracht. Leuk ritje over wegen die ik in het verleden bijna wekelijks bereed om m'n klanten te bezoeken, dus gesneden koek en dan ook nog met redelijk goed weer, dit doe ik dan ook met plezier zo'n ochtend. De koffie was al klaar dat ik om half tien arriveerden dus gezellig even de eerste vluchten van het seizoen met de mannen doorgenomen, duiven afgegeven en de terugreis maar weer aanvaard. Had 's-middags nl. nog 'n ander klusje in de vorm van 'n ritje naar de dierenarts om voor mij 13 stuks en m'n duivenvriend Piet Groentjes 'n goeie dertig jongen te laten enten tegen paramyxo. Piet had de duiven al in de manden klaar staan dus dat was eigenlijk ook zo weer gepiept. Helemaal uit m'n ritme want er was nog geen enkele duif los geweest die dag. Dus pas om vier uur de duivinnen eruit en later de weduwnaars. Jonge vandaag maar even niet die komen de komende dagen wel extra aan de beurt. Ze gaan vanavond wel in de manden voor hun eerste nachtje mand met morgenochtend hun eerste lossing in de steeg aan de Julianastraat.   

Maandag 14 mei 2018: Hele andere vlucht als vorige week, kreeg m'n duivinnen geheel niet op tijd naar huis afgelopen zaterdag. Totaal uit de verkeerde richting rolde ze nog wel netjes achter elkaar binnen maar gewoon 10 minuten te laat vergeleken met de kop van de uitslag. En zeg het dan maar weer wat de oorzaak dan is op zo'n moment, binnen het uur 18 van de 19 thuis dus er is echt niet zó veel aan de hand met m'n duiven. Toch maar weer even de rookbom in het hok gedaan vanmorgen, moeten gewoon de koppen zijn want verder mankeren ze niets.

Maandag 30  april 2018: Ik kan vandaag terug kijken op 'n goed verlopen duivenweekend, grootste plus vind ik dat m'n duivinnen weer redelijk tot goed bij me afkwamen. En als je dan ook nog 'n doffer schitterend klapwiekend boven je krijg en.... mooi op tijd, met als resultaat als eerste in vereniging op het hok, dan komt de voldoening wel weer aardig bij me binnen. Ik moet ook eerlijk zeggen ik had nu direct 'n lekker gevoel over m'n duiven met inkorven. Ik schreef zojuist trouwens bewust 'n doffer boven me, want het is nl. géén weduwnaar maar gewoon 'n losse doffer, het is namelijk zo dat zowel m'n eerste komende ('946) als m'n derde('284) duif, zijn beide monniken die niet gekoppeld zijn en dus ook géén broedbak bezitten. Ze zitten eigenlijk gewoon tussen m'n weduwnaars en houden hun eigen maar ook de andere duiven aardig scherp op het hok. M'n gedachte was afgelopen winter, ik zet gewoon die 17 doffers in het hok en we zullen wel zien wie of er 'n bak kan bemachtigen. Echter deze twee waren niet bij machte om 'n bak te veroveren, blijkbaar vonden ze het zelf ook best want er is gewoon rust op het weduwnaars hok. Laat maar zitten die twee, ik kijk wel hoe het zich ontwikkeld van de winter, nou heel goed dus totaal geen problemen gehad. Ik bedoel maar en zeg het maar hoe of het allemaal moet.......Tijdens het maken van deze tekst, vlogen de duivinnen hun eerste trainingsrondjes wel in wat lichte regen gevolgd door de doffers. Ze geven voor hier zo goed als géén droog weer op dus 'n beetje regen erop kan echt geen kwaad voor de duiven. Gelijk met loslaten de warmte platen 'n paar graadjes hoger gezet en dan komen ze later weer terug in 'n behagelijk hok wat dan zo'n twee graden boven de buiten temperatuur licht. Voor morgen krijgen hopelijk wel wat betere vooruitzichten we zien wel....... 

Vrijdag 27 april 2018: Eigenlijk is het niet m'n normale gewoonte maar vandaag toch besloten om de vliegduiven op de dag van inkorven nog even der rondes te laten maken, reden was eigenlijk dat ik ze graag nog even wilden zien vliegen. Uitvliegen kan altijd lastig zijn op de dag van inkorven want aan de vooravond wordt er door mij altijd ruim gevoerd bij de vliegers. En dan geeft het wel snel problemen om ze allemaal op mijn commando weer naar binnen te krijgen, vandaar dat ik er bijna altijd voor kies om ze op de inkorfdag nooit los te laten. Vanavond de hele meute doffers(17) en duivinnen(20) naar de vereniging gebracht om ze in te korven voor de (door afdeling te laat aangegeven) veranderde losplaats nl. wederom Asse-Zellik ipv. Quievráin, waar ik en naar ik aanneem de meeste al op hadden gerekend. Maar goed Arras of Menen zal wel te westelijk zijn geweest voor de Amsterdammers (L.C.) Alweer wat minder duiven in de vereniging (131 duiven) maar dat had 'n tijdelijke reden, dus hopelijk volgende week weer wat meer in de manden voor de 5e  en laatste Vitesse vlucht voor de start van de Midfond. We gaan het morgen weer zien hoe of ze gaan komen, ben wel benieuwd maar heb vooral vertrouwen in de mannen.

Woensdag 25 april 2018: Dinsdag ondanks het mindere weer toch alle vliegers er beurtelings weer uit gehad. Naar mijn idee verliep dat wel weer goed, met ruim half uur uit het zicht en 'n kwartiertje rond het hok ben ik tevreden. Na de schoonmaak en loslaat rituelen in de auto gestapt en 'n bezoekje gebracht aan Van Sommeren in Heemskerk, het kweekvoer is bijna op maar ook de jonge duiven houden op z'n tijd ook wel van 'n goeie bak vreten, dus de voorraad maar weer 'n beetje op peil gebracht. Zak stenen in de vorm van grit gaat er ook wel in, dus weer met 'n aardig aantal kilootjes huiswaarts gereden. Thuis alle dagelijkse tonnen, emmers en bakken weer even aangevuld en dan kunnen we ons weer gaan concentreren op het aankomende weekend.

Maandag 23 april 2018: Weekend de tijd gehad om te bedenken waar de fout zou kunnen zitten met de duiven, om plotseling zo slecht af te komen, daar moet 'n reden voor zijn. Nou heb ik direct géén hok waar de temperatuur snel zijn invloed heeft dus loopt de temperatuur ook niet snel op. was eigenlijk blij met de overgang naar wat warmer weer en dan ben je (te) snel geneigd om de schuiven wat meer open te zetten wat ik dan ook begin vorige week heb gedaan. Achteraf natuurlijk... was dat al blijkbaar de reden dat wo/do de gang er al 'n beetje vanaf was. Temperatuur op het hok wordt dan ook gelijk beter maar dan gaat het ook wat meer circuleren wat dan ook waarschijnlijk wel het probleem geweest zal zijn. Dus de schuiven staan weer op hun oude stand en om de koppen weer 'n beetje (of helemaal) schoon te krijgen heb ik ze zaterdagavond toch maar even 'n toevoeging gedaan middels het voer. Zondagmorgen alle duiven 'n lange badsessie gegeven en moet zeggen vanmorgen kachelden  ze er al wel weer aardig overheen m'n duiven. De omslag naar het koelere weer stimuleerde blijkbaar, maar vooral waarschijnlijk ook door het lekkere windje wat er vanmorgen stond. Vanmiddag ga ik toch maar proberen om de laatst bij gezette jongen ook op de vleugels te krijgen want dan heb je daar ook geen kijken meer naar, van al dat maar rondscharrelen op het dak daar krijg je op het laatst ook 'n hekel aan. Maar dat gaan we wel 'n beetje rustig aan doen, want paniek erin brengen daar hebben we ook helemaal niets aan. 

Zaterdag 21 april 2018: Vanmorgen 8.00 prima weer zo lijkt het in Noord-Holland, strak zonnetje en Noord-oosten windje, dus laat ze maar komen zou je zeggen. Maar nee, België en Brabant-Zeeland zitten nog dik in mist vanochtend, dus nog maar even wachten. Nou doen we dat wel tijdens de koffieronde maar ook toen was er weer eens géén enkel nieuws te bekennen omtrent de lossing, wat eigenlijk al jaren 'n heet hangijzer is bij de afdeling. Bleek iets onduidelijks aan de hand te wezen waardoor communicatie niet mogelijk was. Uiteindelijk kwart voor twaalf kregen de duiven de vrijheid om de terugweg te kunnen beginnen. Ik was donderdag in het geheel niet tevreden over m'n duiven, ze hadden helemaal geen zin om de vliegen (wat soms trouwens niet zo vreemd is met warm weer) maar ondanks dat ik de duiven er vroeg uit had en toen de temperatuur nog redelijk was zat er al totaal géén drive op. Besloot dan ook m'n weduwnaars maar 'n weekje thuis te houden en alleen m'n duivinnen mee te geven naar Asse-Zellik. Het bleek bij aankomst van de duivinnen eigenlijk al direct dat die ook niet helemaal top waren, géén van m'n getekende in de buurt van de eerste drie en ook nog matig binnen willen komen. Eigenlijk weet je dan al direct dat er wat aan mankeert, ik zal tenminste maar eens kijken wat ik de komende dagen eraan kan en moet doen. Met 20 duiven mee en slechts 1 in de uitslag zegt toch wel genoeg hoe of het er bij staat. Gelukkig wel alle 20 duiven wel weer op het hok want je kunt er dan ook zomaar 'n paar kwijt zijn. Volgende week maar weer zien hoe of het er bij zit, aan de warmte moet de liefhebber zeker aan wennen maar ook mijn duiven blijkbaar.

Donderdag 19 april 2018: Enkele weken geleden alle broedbakken bij de kwekers eigenlijk grondig schoon gemaakt en waar nog eieren lagen die vervangen door plastic-eitjes zodat er op 'n paar nog geplande jongen voor 'n liefhebber na, er niets meer uit 'n ei kon komen. Verbazing vandaag groot want blijkbaar toch 'n koppel niet voorzien van kunsteieren zodat er twee blakende jongen in de broedbak lagen. Geen ring meer over dus wat te doen...... de jongen liggen bij een van m'n beste koppels wat dan ook weer zonde is om ze te moeten verwijderen. Elbert Uithuisje voor wie er al twee jongen bijna speenklaar liggen maar even opgebeld met de vraag .....als je belangstelling heb... maar dan moet je wel zorgen dat ik met twee dagen 'n paar ringetjes heb. Dit was totaal geen probleem en hij zou per direct zorgen dat ik de ringen nog op tijd zou hebben, zie zo dat is dan ook weer geregeld en komen ze op 'n goeie plek en bij 'n goeie liefhebber.  

Woensdag 18 april 2018: Gisteren de vliegduiven voor het laatst nog even lapje gegeven naar Vijfhuizen, prachtig weertje dus ook 'n mooi en snel verlopen opleer vandaag. Je sta soms langer stil voor de brug zijkanal C op de A9 bij Spaardam te wachten dan dat je duiven tijd nodig hebben om naar huis te vliegen. Dus menigmaal ligt alles al in de broedschaal in de bakken. Dit is dan ook wel weer makkelijk want dan pak ik zo de duivinnen er weer vanaf en klaar is kees. Voor de eerst drie vluchten breng ik de duiven altijd even 'n paar keer per week even weg voor 'n lapvluchtje. Daarna stop ik er hiermee en ga wat gerichter inkorven, duidelijk de duiven eigenlijk uitzoeken voor de komende week. De duivinnen gaan eigenlijk alle weken wel mee, maar de doffers afhankelijk wat voor weer we krijgen en hoe ze er bij zitten. Dus dit zijn de komende weken m'n plannen voor de vluchten en af en toe 'n verrasingduif er tussen door.

 

Maandag 16 april 2018: Weekend weer achter de rug met alle duiven zaterdagmiddag netjes weer het hok terug. Op zich 'n hele mooie vluchtje, duiven kwamen allemaal vlot naar huis zonder extreme achterblijvers. Géén feest deze week, maar dat verwachte ik ook niet. Trouwens alle weken feest zou nu 'n beetje erg veel gevraagd zijn van m'n duiven, maar van dit soort vluchten kan ik ook ontzettend genieten en na afloop ook gewoon tevreden zijn. De duiven leveren gezien de aankomsten eigenlijk helemaal niets in en doen hopelijk in principe alleen maar méér ervaring op voor de komende vluchten met meer afstand. En dat is eigenlijk ook de bedoeling van ze middels de gehele Vitesse, ervaring en training opdoen voor de komende "mooie "vluchten vanaf 350 km en die gaan we zeker weer krijgen met 'n paar weken. Alles maar weer 'n wekelijks bad gegeven waar de jongen ernaast ook dankbaar gebruik van maken. M'n laat komende Rooie Vaale ('286) die vorige week 'n nachtje weg was gebleven van 'n lapvluchtje kwam eigenlijk gelijk met m'n eerste op het hok dus dat was ook wel weer heel mooi.

Vrijdag 13 april 2018:  Bovenstaande worden morgen opgehaald, alvast vier mooie jongen voor ons nieuwe lid (herintreder) Henk Prigge, met 'n kleine veertien dagen volgens er nog vier jongen voor hem. Henk gaat zich middels de jonge duiven en natour proberen een mooi vliegploegje op te leiden. Vanmorgen rond half negen was de " Rooie " gearriveerd op het hok, wáár ze gezeten heeft mag Joost weten mankeerde niets aan zo te zien dus...'n beetje honger en dat is op te lossen maar ze gaat zeker vanavond de mand weer in voor de vlucht naar Duffel. Wel wat duiven minder in de vereniging, de overnachtliefhebbers hebben helemaal nog geen haast zodat we 142 duiven aan de start krijgen morgenochtend van 8 liefhebbers.

Donderdag 12 april 2018: Vanmorgen met opstaan zag ik van uit m'n raam al gelijk 'n drietal jonge duiven vliegen rond het huis, "paniek jongen" was gelijk m'n gedachte. Voordat ik beneden was zaten er twee van de drie al in de voliëre en de derde volgden snel. Blijkbaar toch goed van slag geweest met de sperweraanval van gisteren tegen de avond. De planning was eigenlijk om m'n vliegduiven nog even 'n lappie te gaan geven maar de start van de ochtend is qua weer niet zo erg goed, zwaar bewolkt en nevelig dus maar uitgesteld naar de middag. Gelijk het telraam en jongen-lijst maar even gepakt om te kijken of er nog meer loos is qua aantal jongen op het hok. Alles geteld en mis er totaal nog 5 van m'n koppel, dus het gaat weer "goed".... Programma voor de dag maar even omgedraaid want het weer is nog niets vebeterd in de loop van de ochtend. Dus eerst maar de wekelijkse boodschappen halen in Castricum daarna even naar Heiloo gereden om 'n leuk bloemetje te halen voor onze vrouwelijke meldpost in de vorm van Rika Kerssens in Akersloot. Na jaren van trouwe dienst door onze vaste meldpost te zijn geweest heeft de vereniging in het kader van " we hebben toch allemaal zo'n ding " in overleg met Rika besloten om de clubmeldingen in de toekomst over de verenigings-app te gaan doen. Vandaar even 'n extra bedankje middels 'n mooie plant voor de jaren lang de seizoen-wekelijkse verplichting om altijd maar weer in de buurt van de telefoon te blijven. De attentie op de terugweg gelijk maar even bij Rika en Jaap aangebracht in Akersloot zodat dat hoofdstuk ook weer kan worden afgevinkt. Thuis gekomen direct de manden maar weer klaar gezet want volgens de weersmedia zouden we rond 14.00 uur 'n lichte periode van opklaringen krijgen. Even 'n broodje gegeten en de  duiven alvast maar in de manden en in de auto gezet, het werd inmiddels al wat lichter dus rijden maar. Het viel niet mee zo onderweg, dus de veilige afslag maar genomen de A22 op richting Haarlem dit tot even voorbij het NOVA College. Werd er niet beter op dus besloot ze op het parkeerterrein van de DEKA-Tuin los te gaan laten. Als gewoonlijk de duivinnen eerst met na 'n kwartiertje tussenpauze de weduwnaars er achteraan. Nog voor ik op de terugweg bij de Velsertunnel was gingen de ramenwissers al automatisch aan en volgde 'n pittige bui. Thuis gekomen kwamen de doffers er zojuist aanvliegen en zaten de duivinnen al in het hok te wachten, alles vlot erin gelopen dus de klok even beken en die stond maar op 36 duiven dus....eentje weg. Liep even snel naar binnen en zag al gauw dat ik (de herkenbare) m'n vaale rooie ('286) miste. Hopelijk komt die nog wel, maar het is wel weer vreemd, verder vandaag géén jonge duiven meer bij gekomen dus qua duiven 'n negatieve dag..

Woensdag 11 april 2018: Gisteren wel weer even visite gehad van " moeder sperling " tussen m'n jongen. Zo tegen vijven scharrelen de jonge duiven nog rustig op en af de voliëre, zit zelf nog even uit te zakken in het zonnetje van weer 'n hok onder de roosters schoon maken toen plots vanuit het niets alles uit elkaar knalt. Zie nog net 'n flinke sperwer met 'n jonge kras in zijn poten van m'n hok omhoog komen en weg..... Alles knalde met grote paniek in alle hoeken en gaten op m'n erf en de lucht in, de meest zijn al verschillende keren vrijwillig de lucht in geweest dus de hemel was één en al duif boven me. Hoor even later gefladder in de hoek tussen de vuilnisbakken en zie daar nog 'n duif gaan die niet meer omhoog kan komen, pakken ging heel gemakkelijk maar kon er toch niets aan ontdekken wat de oorzaak was. Die gaan we maar 'n poosje rust geven in 'n niet te grote ruimte de eerste dagen. Maar we zijn wel weer mooi klaar met die krengen op je hok, dat ze 'n duif pakken kan ik begrijpen maar de paniek die er bij de rest van de jongen uitbreekt is ondierlijk groot, met soms de alle gevolgen van dien. Morgen zien we wel of er nog meer schade is toegebracht aan de kolonie.

Dinsdag 10 april 2018: Ziezo.....slingers ballonnen en vlaggetjes maar weer van het plafond gehaald nu het feestje is gevierd, want we staan gewoon a.s. zaterdag allemaal weer gelijk aan de start maar we gaan er zeker weer ons best er voor doen. Vliegduiven vanmorgen om tien uur weer 'n lappie naar Vijfhuizen gegeven, maar die vallen niet meer te berijden zodat het gros al met de duivin in de het broedhok lag. Een enkele jaarling weduwnaar die het spelletje nog niet zo erg door hebben bleef nog even draaien, maar dat leren ze wel de komende tijd. Gisteren m'n zonnescherm met knikarm weer op zijn plaats gehangen, deze was vorige week vrijdag spontaan van de muur gekomen aan één kant. Met pluggen en al uit de muur gekomen, maar heb hem gisteren opnieuw bevestigt en nu met de zgn. chemische verankering, krijg je niet meer los maar dat zal géén zorg voor mij meer zijn, als hij nu maar voorlopig hangen blijft.

 

Maandag 9 april 2018: " de eerste klap is 'n daalder waard " luidt toch het spreekwoord, maar die is voor mij maar gedeeltelijk waar betreffende het afgelopen weekend. Ik had wel 'n o zo begeerde vroege duif dat is helemaal waar maar ze kwam dan ook uit het niets. Wel 'n duif waar ik vertrouwen in "had" en "heb", maar dan gericht op de wat langere vluchten. De uitleg van vertrouwen in "had" ligt aan het feit dat ik deze winnende jonge duif al eens na de derde jonge duivenvlucht heb opgehaald in België, maandags opgehaald en vrijdag de mand weer in, en.... gewoon thuis en in de prijzen. Dat ik er vertrouwen in " heb " bewijst de duivin de afgelopen zaterdag, niet verwacht want mijn gedachte over haar is dat de Vitesse de opwarmrondes zouden moeten zijn. De vereniging-app gaf bij de meest positieve melker 'n prognosetijd van rond tien over elf aan, ik was zelf al wat eerder met de voorbereidingen bezig. Schone drinkbakken en 'n beetje licht voer in de bakken gedaan en liep toen juist met m'n rammelbakje voer vanuit het hok naar buiten. Ik zie in 'n flits noordelijk rond m'n huis 'n duif in 'n draai, zet voerbakje op de tafel (dacht ik) maar deze stort en spat over de terrasvloer uit elkaar (spanning... naast de tafel dus ??) Kijk snel richting de spoetnik en zie nog net z'n staart naar binnen duiken, geklokt ?? Snel naar de schuur en zie opgelucht de melding staan, dit is 'n vroege en dat voel je dan ook meteen. Onmiddellijk melding gemaakt op de vereniging-app en gespannen de volgende duiven afgewacht, Frank Rodenburg draait er ook twee vlot 'n minuutje achter mij en verder kon ik de eerste tijd geen snellere duiven vinden bij compuclub-live NH. Om één uur de klok uit laten slaan in de club en weer naar huis om te kijken of de laatste drie van de 37 ingekorfde duiven er ook al waren. Drie meldingen op de datalogger dus alles gelukkig weer thuis wat dan ook wel weer eens lekker is. Mooie duivendag gehad met ook 'n paar leuke reacties van bevriende duivenmelkers.

Vrijdag 6 april 2018: In het begin van de week leek er 'n matig animo voor de eerste officiële wedvlucht bij de leden van de vereniging, maar gaande weg de week gaven ze al wat beter weer op zodat er toch uiteindelijk tien liefhebbers aan de start stonden. Met bijna alle leden aanwezig op de inkorfavond hadden we ook weer eens 'n ouderwets gezellig praatrondje. Niet dat het dan twaalf uur wordt of zo, maar gewoon rond half elf weer naar huis. Je heb het dan ook wel even gehad als je er al rond zes uur rond loopt om nog wat dingetjes te regelen voor de eerste echte vlucht. We hebben gelukkig de beschikking over de vaste ervaren inkorver Tim de Goede die zo'n avond natuurlijk heel wat werk uit handen neemt. Maar ok. duiven weg met de wagen en rond acht uur even lekker aanzitten met de groep. De prijzen worden zo'n eerste avond natuurlijk al verdeeld maar de waarheid spreekt alleen de klok morgenochtend of middag. 

Donderdag 5 april 2018: Gisteren begin gemaakt met het tweemaal jaarlijks verwijderen van de mest onder de roosters in de binnenhokken. Eerst moeten alle jongen grotendeels zijn verspeend en dan begin ik rustig aan ( één hok per dag) onder de roosters de mest weg te halen. Doordat ik er altijd 'n laagje Natural vloerdekkorrels onder strooi blijft het ook gewoon super droog ondanks de mest die er bijna 'n half jaar op komt. De stofkap op de kliko erbij en dan is het ook best te doen, ja "vroeger" ramde je in één dag alles leeg maar dat tijdperk hebben we gehad. Daarna even de stofzuiger erdoor en de naden en evt. gleufjes ingespoten met antimot spray verkregen via clubgenoot Dirk de Bruin. Trouwens ik heb gewoon vrij alle dagen dus wie doet me wat, morgen weer 'n dag. En die is vandaag Donderdag 5 april, matig weertje dus maar even wachten tot in de middag volgens de weerberichten. Twee uur in de middag begint de bewolking dunner te worden, maar 'n straffe noordoostenwind blaast er wel over heen. Toch de vliegduiven maar in de mand en vertrokken richting Vijfhuizen en daar wederom de duivinnen en doffers met tussenpauze appart gelost. Half bewolkte lucht maar die harde noordooster maakte er toch 'n goeie traning van want of ze nu willen of niet ze konden maar één kant op en dat was tegen de wind in naar huis. 

Dinsdag 3 april 2018: Even 'n periode met wat opklaringen dus de vliegduiven maar even in de mand gedaan en ze 'n lapje Vijfhuizen gegeven, duivinnen eerst eruit en 'n klein kwartiertje later m'n Weduwnaars. Thuis gekomen zaten alle duivinnen al in het weduwnaarshok in de bakken met 'n enkele doffers die al was binnen gelopen. de rest draaide al boven m'n huis toen ik aankwam rijden. Na m'n thuiskomst eerst eens even al m'n jongen door de hand laten gaan en ze 'n plus of min toebedeeld achter het ringnummer. Echter twee konden "mijn" selectie niet doorstaan en zijn verwijderd van het hok. Ik heb er toch wel beetje moet op met de jongen garde, er zitten naar mijn idee wel 'n paar interresante jonge duiven bij uit mooie koppelingen. Zo niet dan kan ik er altijd nog één de schuld geven dit jaar, Tim de Goede (ex. DDR en ex. DDF) heeft grotendeels de koppelingen bepaalt bij de kwekers de afgelopen winter. Maar nogmaals we moeten de jongen eerst nog over zien te houden alvorens we ze kunnen inkorven, met daarna nog alle risico's om met 'n rampert gestript te gaan worden. Maar juist het vooraf filisoferen over je toekomstige "toppers" maakt de duivensport ook zo mooi naar mijn idee.

Maandag 2 april 2018: Niets er meer bijgekomen de afgelopen dagen en zo beluisterend zijn er toch wel wat duiven weggebleven. Ik sta natuurlijk ook niet te juichen met zo'n vlucht direct op 112 km, maar ja de meerderheid (?) stemt er gewoon mee in, dus dan kun je ook van alles verwachten. Ik begrijp echter niet dat je dan zo vroeg al (moet) gaan lossen want 'n uur later hadden we althans in NH beduidend beter weer voor de aankomst duiven gehad. Het vreemde vind ik altijd aan dit soort vluchten dat je gewoon ervaren duiven kwijt raak, ik had er 40 mee 'n zaterdag en had er zaterdagavond om 7 uur 37 thuis. Ik mis twee ervaren duivinnen ( die hebben Chateauroux en Argenton al 2 x gehad) van 2015 en Weduwnaar van 2016 die ook al z'n vluchten al had gehad. Vooraf nog drie maal zelf weg gebracht en dan ook nog één voor één los en dan heb je dit....Maar ja, we zullen het er mee moeten doen en gaan gewoon maar weer over tot de orde van de dag.

Vrijdag 30 maart 2018: Vanavond eerste en enige opleer en tevens de start van het vliegseizoen 2018. Woensdagavond even 'n vraagje op de app gezet wie en met hoeveel duiven, dat gaf als resultaat slechts vier liefhebbers de er klaar voor waren en 75 duiven totaal zouden inbrengen. Wel 'n tegenvaller vond ik op dat moment, maar gelukkig verbeterde de weerverwachtingen per dag naar het weekend. Hierdoor veranderde ook het aantal inkorvers per dag, zodat uiteindelijk toch nog zeven liefhebbers zich hadden gemeld met duiven. Zes manden met 154 duiven vertrokken vrijdagavond richting Roosendaal. Weersverwachting was eigenlijk wel goed voor de zaterdag zeker wat later in de ochtend en nog beter in het begin van de middag. Maar eerst 's-morgens ons koffierondje af werken waar we al snel (te snel achteraf) de melding kregen dat de duiven om al half tien zouden worden gelost. Meningen waren dan ook eensluidend dat dit wel wat later had gekund, tijd genoeg leek ons en dan zou het weer ook beduidend beter zijn, wat dan ook later wel bleek. Over oude duiven wordt er dan vaak gezegd, dat moet toch geen probleem geven ? Dat dachten we eigenlijk ook allemaal, maar het liep toch nog wel even anders zo hier en daar op de hokken. Twee laatjes van vorig jaar beten de spits af en tikte beide op 10.48.15 aan op de antenne, kort daarachter draaide ik 'n 20 duiven en viel het helemaal stil. Was wel half twaalf voor er weer wat duiven binnen druppelden tot ver in de middag. Half zeven 's-avonds mis ik er nog 3 van de 40, één duivin van '15 en twee duivinnen van 2016, dus eigenlijk al echte oude duiven. Een van '15 en een van '16 die eigenlijk nog nooit hadden gemist, maar goed is ook duivensport we zullen het de komende dagen wel gaan zien of er wat bij is gekomen. Maar je kunt niet spreken van 'n makkelijk opleer vluchtje, nu vind ik 112 km ook géén opleervlucht maar goed de hele duivenmeute vind dit allemaal ok dus dan zwijg je er maar over.

Woensdag 28 maart 2018: Redelijk weertje gistermorgen dus de manden alvast maar klaar gezet. Eerst even uittuilen rond het hok en dan de mand maar in. Er hingen nog wel wat donkere luchten maar het zicht was gewoon goed, verbetering zou binnen 'n uurtje optreden dus we gaan er gewoon voor. 17 Weduwnaars en 23 duivinnen mogen de start van het seizoen voor me gaan maken. Naar Haarlem-Noord gereden en ze op 'n rustig plekje één voor één de vrijheid gegeven, duivinnen eerst en de weduwnaars er achter aan. Gaat altijd wel 'n beetje tijd in zitten maar met kop(auto) in de wind en dan vanuit de achterklep van de auto met 'n doorkomend zonnetje ging dat prima. Met 'n minuutje ertussen dan kunnen de duiven toch zelf de goede richting kiezen. Klep dicht en snel naar huis gereden, zoals verwacht draaide er bij thuiskomst toch 'n aardig koppeltje. Blijkbaar elkaar op de terugweg toch opgezocht en gezamenlijk naar huis gevlogen. Natuurlijk was het groot feest op het hok, meeste duivinnen zaten al binnen en hadden hun broedbak al in bezit genomen. Even 'n half uurtje aan laten rommelen en daarna de duivinnen er weer af gepakt. Goed verlopen en bij goed weer donderdag maar weer.....

Maandag 26 maart 2018: Vanmorgen op tijd nog even naar Marken gereden om wederom 'n bonnetje te verzilveren bij Elbert Uithuisje welke ik gekocht had op de verkoop bij BEP in Purmerend. Elbert is nooit kinderachtig met jongen zodat ik net als vorig jaar weer met drie mooie jongen naar huis ging. Zijn tevens wel de laatste die er nog bij komen want dan is er niet zoveel verschil in leeftijd op het hok wat de gezondheidsproblemen hopelijk beperkt. Alles duiven zijn prima door de entingperiode heen gekomen zo het er nu uitziet. Vanmiddag er allemaal weer uit gehad en je kunt merken dat langzaam aan de conditie gewoon beter wordt bij de duiven. Vrije training zonder druk van ´n vlag of iets dergelijks en dan tourt het alweer ´n klein uurtje aardig op snelheid rond. Morgen bij goed weer gaat alles de mand in voor ´n kort lapje vanuit Haarlem-Noord om de gewenning vanuit de mand weer even bij te brengen. De jongen beginnen langzaam aan ook wat grotere rondje te maken, maar wacht nog even met de bezem want er zijn er nog bij met wat dons op de kop. Trouwens de laatst bij gezette jongen gaan meestal in verhouding eerder met het koppel de lucht in. 

Vrijdag 23 maart 2018: Na 'n kort nachtje slapen ivm. ophalen van m'n zoon vanaf Schiphol die middels 'n staking van de Franse luchtverkeersleiding duidelijk wat vertraging had, hierdoor kwam het dat ik pas even over drieën in m'n bed lag. Gepland stond de volgende morgen de jaarlijkse Paramyo-enting op de kalender ditmaal door Dierenarts Jan de Jong Uit Akersloot. Rond 11 uur in de morgen zou hij bij me wezen om 'n 200 duiven van diverse liefhebbers te enten. Ruim voor elf uur had ik de te enten duiven per hok in manden klaar zitten welke we ik na enting dan direct weer naar buiten in de voliëre konden zetten. Piet Groentjes en Wim van Tol waren ook inmiddels gearriveerd welke hun duiven op de grote buitentafel hadden verzameld. Géén echt mooi weertje zoals vorig jaar, maar gewoon 'n koude ochtend.... maar gelukkig droog. We zaten net weer even binnen toen er werd gebeld dat Jan 'n klein uurtje later kwam. Hij was bezig met 'n hond die z'n gebit wat extra problemen gaf waardoor hij geen ruimte had om op tijd te wezen. Dirk de Bruin inmiddels ook gearriveerd met 'n goeie vijftig duiven maar het werd toch nog wel even wachten voor hij kwam. De koffiekan is geduldig dus we hebben onze tijd gebruikt met 'n dorpse praatjes tot de dierenarts de straat binnen kwam rijden. Eerst de duiven die buiten stonden met z'n allen maar even aangereikt voor de jaarlijkse prik, wat dan ook weer rap gaat zo. Daarna de mijne (oude vliegers M/V + alle jongen 2018) en alles was toch nog weer snel gedaan. Heb ook weer géén combi prik (paramyo+pokken) genomen gezien m'n bevindingen van 'n paar jaar terug. Toen kreeg ik ondanks de combi para/pokken-prik toch 'n lichte pokken infectie bij m'n jonge duiven en dan ben je ook klaar met de jonge duiven vluchten wil je het tenminste leuk houden voor je eigen vereniging. Met paar weken doen we de jongen wel weer even behandelen met het " kwastje " en krijgen we ze allemaal weer even in de hand. 

Maandag 19 maart 2018: Vanmorgen eerst m'n dagelijkse ritueel met de duiven gedaan en rond half drie in de middag vertrokken naar Urk. De jaarlijkse duivenruil met Johannes Nentjes dus met 5 speenklare jongen in 'n mand op pad gegaan. Op de heenweg nog even langs ROPA-STORE in Zaandam 'n fabrikant en leverancier van het ROPA product Ropa-B Liquid 10%, Johannes had voor z'n duiven 'n paar flesjes van 250ml nodig wat hij ook al jaren met grote tevredenheid gebruikt tijdens het vliegseizoen. Ik had vooraf al even 'n belletje gedaan naar Ropa-store dus het stond al klaar dat ik ze kwam halen. Dan maar weer door naar Urk, drukste periode op de weg rond drie uur en half vier, dus van effe doorrijden kwam er niet veel. Tegen vijven pas op Urk en direct maar naar het pand gereden waar Johannes aan het werk is. Terwijl hij nog aan het werk was hebben we alle dingentjes en nieuwtjes van het vissersdorp weer even bij gepraat en zijn toen naar zijn huis gereden. Z'n duivenmaat Klaas Post zat al trouw op ons te wachten toen we arriveerden. Nog maar weer even 'n beker koffie en met de familie ook nog even bijgepraat, ik kwam er in het verleden bijna wekelijks op de woensdag even 'n duivenbakkie halen dus dan is zo'n middagje toch weer even gezellig. Kom zegt Klaas dan we gaan die jongen even pakken anders zitten we hier om 12 uur nog krozen, je heb ze toch allemaal 'n knijpringetje omgedaan Klaas ? vraagt Johannes. Ja natuurlijk, wat dacht jij. Het jonge duivenhok in en na even zoeken ontdekte we de eerste met 'n knijpringetje en toen werd het stil aan de andere kant van de deur, géén jong meer te vinden. Dan zijn ze eraf gegaan zegt Klaas, Johannes mompelt wat onverstaanbaars maar begreep het wel en gaat 'n lege mand halen. Zie je het voor je, ongeveer 'n veertig jongen stuk voor stuk even de nummers nalopen. Maar vele handen maken licht werk dus hadden we ze toch nog vlot eruit gepikt. Nou zegt Johannes, zoek er nou nog maar een uit, ik nog van ik heb ze toch allemaal ? Maar niet tegen te praten dus uitzoeken maar, niet moeilijk, ik neem jonge duiven eigenlijk bijna nooit in de hand op zo'n moment, ik ga dan altijd af op het uiterlijk en gedrag zo ook deze keer. Ik pak echter 'n jong in de hand en zeg, deze denk..... op dat moment zie in m'n ooghoek 'n lichte kras strak in het pak in de hoek staan. Of deze en zet de eerste snel in 'n schapje terug, ja het wordt deze zeg ik nog. Johannes, weet je het zeker....? Ja, deze. Wat is het nummer zegt Klaas, de '546 en duikt onmiddellijk het andere hok weer in. Wat gemompel aan de andere kant van de deur waarop ik vraag wat zei je nou Klaas? Wil je het echt weten vraagt hij.....Ja, ik wel zeg ik, nou van mij had je hem "niet gekregen" dat zei ik herhaalde hij met 'n Urker smile op z'n gezicht. Nee is helemaal goed hoor zei Johannes en het jong ging bij de andere jongen in de mand. Nog even naar binnen, ze allemaal gegroet tot 'n volgende keer en de thuisreis weer aanvaard. Leuke middag/avond gehad en we gaan het weer proberen z'n jongen goed in te passen bij m'n eigen jongen.

Donderdag 15 maart 2018: Alle dagen met dat redelijk goeie weertje de vliegduiven en later in de middag de jongen eruit gehad. Tot nog toe dik tevreden, de oude beginnen alweer lekker te karren ieder 'n klein uurtje en met de jongen gaat het ook goed. Tel ze niet alle dagen maar volgens mij ben ik nog geen duifje kwijt, maar we weten het hé "doe de dag niet eerder prijzen vóór het avond is " Belangrijkste is dat ze nu al vierdagen er uit zijn geweest en dan kunnen we langzaam aan ze proberen naar de hand te zetten. Even 'n paar dagen wat schraler voeren en dan moeten ze langzaam aan toch gaan reageren op de voerbus. Volgende week kunnen de laatst nog liggende jongen ook naar hun bestemming en dan staan er alleen nog 'n stuk of acht jongen in de planning voor 'n nieuw lid in de vereniging. De eieren liggen hier al voor dus dat is 'n kwestie van tijd en da tussentijds gaan we on weer focussen op het nieuwe seizoen. Woensdag nog even wat voer gehaald voor de jonge duiven bij " Dierenwereld van Someren ", deze had 'n ruime sortering voer aan laten rukken (voor Duivenmarkt PV. Heemskerk van a.s Zondagmorgen vanaf 9.00 uur) dus ik had 'n ruime keuze. Hij had 'n mooie mengeling voor de jongen duiven staan van het merk "GARVO Premium Vlieg-Jong" dus na wat wikken en wegen besloten en daar maar wat balen van meegenomen.

Twee jongen door mij geschonken aan de Jonge Duivencompetitie 2018 van Kring 3 

Vader komt van de Gebr. A.Kat & Zn en Moeder van m'n oude soort uit Urk.

Jongen worden bij opbod verkocht op a.s Vrijdagavond bij PV. de Snelvlieger in Haarlem.

Woensdag 14 maart 2018: Gaat tot nog toe helemaal prima met de jongen los, 'n beetje regenachtig weer en dan scharrelen ze de gehele middag op het hok rond. Af en toe 'n klein fladdertje in de rondte en dan snel weer naar beneden op het hok. Ze leren natuurlijk zulke dagen het beste om de omgeving verkennen, vanaf vijf uur de schuif weer open en binnen 'n half uur zat alles weer in het hok. Perfect, eerste keer is toch altijd weer spannend hoe of ze zich gaan gedragen en hoop je op géén schrik effect rond het hok.

 

 

 

 

 

 

Hein Berkhout | berkkrom@casema.nl