WELKOM - WELCOM
MIJN HOK - MY LOFT
INTRIEUR - METHODE
MIJN WEEK-VERSLAG
KWEKERS - BREEDERS
TOP DUIVEN
TELETEKST-DUIVEN
MOOIE-UITSLAGEN
GASTENBOEK
CONTACT/LINKS

 

Update van m'n  " weekverslag 06 " vanaf 4 februari 2019

Zondag 10 februari 2019: Vanmorgen voordat morgenochtend de GTF-vuilbak wordt opgehaald, de broedbakken nog even grondig schoongemaakt. De jongen komen nu op 'n leeftijd dat ze al behoorlijk wat ontlasting kunnen produceren op 'n dag en dan kan je ook wel rekenen op 'n knappe emmer vol dagelijks. Als je dit dagelijks 'n beetje bij hou is dat ook geen probleem en blijft het allemaal netjes want ik heb 'n enorme hekel aan smerige jongen op smerige bakken. Maar goed alles weer netjes en gaan we weer 'n nieuwe week in waar je dagelijks wat meer kleur op de jongen duiven ziet gaan komen. 

Jongen groeien allemaal prima op, deze 1e ronde

Vrijdag 8 februari 2019: Vandaag twee dagen later dus als het klopt kunnen de laatste 12 jongen van de eerste ronde nu ook hun vaste voetring omgeschoven krijgen. De jongen groeien allemaal als kool de laatste dagen dus dat ringen zal geen probleem gaan geven bij die laatste. Aan het te verstrekken voer kan je al duidelijk zien dat de pap periode opzijn einde loopt, er gaat nu al bijna het dubbelde voer in als de vorige week en dan vergeten we natuurlijk ook niet de waterbak want die gaat ook hard leeg. De tijd vliegt trouwens alweer om als je er goed over na gaat denken, met 'n week of vier zijn de eerste ronde jongen al af gespeend en begint de voorbereiding alweer voor het vliegseizoen 2019. Vanavond ook nog even te condoleren geweest bij de familie Koper uit Heemskerk. Steef en Joke en Zoon Jan kennen wij heel goed vanuit de wielrennerij via de Berverwijkse Renners Club (BRC) waar ze beide net als wij, jarenlang actief en gedreven bezig mee waren. Maar ook via de duivensport kwam ik in het verleden nog wel eens in aanraking met Steef, vandaar niet anders dan onze plicht om afscheid te gaan nemen van Steef middels 'n condeleance.

Woensdag 6 februari 2019: De ringen er vanmorgen maar even bij gepakt en ga er vanuit dat er wel heel wat jongen geringd kunnen worden vandaag. Eerst de broedbak schoonmaken en dan gelijk even de controle of er jongen klaar voor zijn om 'n ring te gaan krijgen. Volgens m'n lijstje zijn er zes koppels van dezelfde startdatum dus die gaan eerst even bekeken worden. Zegt soms niets de datum want je heb er altijd wel 'n paar van de snel groeiers of grof van onderbouw qua poten, dus tijdig de bakken allemaal even nalopen. De eerste 18 ringen zijn alweer omgeschoven en gelijk daarna in Compustam ingevoerd, later nog even gecheckt aan de hand van 'n uitprintje van de jonge duivenlijst. Het omleggen van de eieren geeft altijd weer de dubbelde controle van het geen je gedaan heb zo'n dag. Ik maak eigenlijk bijna alle dagen 'n nieuw lijstje met de aantekeningen wat er die dag is gepasseerd en werk dit 's-avonds even uit in m'n computer. Het oude lijstje gaat ook nooit weg want ik steek hem direct op m'n klembord welke ik bij twijfel altijd nog weer even kan bekijken. Nog 'n paar dagen even checken of de ringen nog aanwezig zijn en dan staan die jongen vast in het duiven-bestand 2019. Vanmiddag nog even 'n vrachtje voliërezand opgehaald bij Van Someren, nu de jongen al behoorlijk over de rand van de schaal hun ontlasting beginnen te lozen is het prettig als je er rondom de broedschaal wat voliërezand strooit waardoor je het betrekkelijk makkelijk wegschraap en 'n droge vloer behoud in de broedbakken.

Maandag 4 februari 2019: Vanmorgen eerst alle kweekduivinnen ook maar 'n geel-pil opgestoken voor alle zekerheid, Vanmiddag even na het middaguur als de doffers op het nest zitten zijn die ook van 'n pilletjes voorzien. Gelijk vanmorgen de eieren geschouwd en bij alle 15 koppels wederom géén enkel onbevrucht ei aangetroffen dus qua bezetting zit dat al wel weer goed. Ik geef m'n duiven trouwens altijd de laatste maand voor het broedseizoen dagelijks 'n eetlepel tarwekiemolie door het voer (1-kg) gemengd wat naar mijn ervaring toch altijd zorgt voor goeie kweek resultaten wat betreft de vruchtbaarheid. Ook dit jaar weer géén onbezet ei kunnen ontdekken dus dat moet toch al genoeg zeggen lijkt mij. Of alles ook werkelijk op het schapje komt is weer even iets anders, daar komen soms hele andere dingen bij kijken die je zelf altijd niet in de hand kan hebben.

Vrijdag 1 februari 2019: Heb gisteren nog wel even 'n nieuwe stofmasker besteld welke vanmorgen al vroeg werd bezorgd door de pakketdienst GLS. Ik gebruikte met het schoonmaken onder de roosters altijd al 'n goeie mondkap welke ik via de zaak altijd wel kon bekomen. Echter " 'n zaak " heb ik niet meer dus zelf naar 'n oplossing gezocht en terecht gekomen op de site "Coolsafety " waar ze diverse soorten speciaal voor de duivensport aanbieden. De Moldex Standaard P3 kreeg van mij de voorkeur en deze met wat extra vervangbare stoffilters erbij besteld. Vanmorgen dus eerst meteen maar even 'n test gedaan, het is natuurlijk altijd wel even wennen maar ik moet zeggen het masker bevalt me prima. Je kunt gewoon goed door blijven doorademen zonder dat je bril beslaat of dat het benauwend aanvoelt. Ga hem zeker in de toekomst véél gebruiken, want het blijft toch 'n sluipmoordenaar die duivenstof, je hoort het zo hier en kijk maar eens in je eigen duivenomgeving. Gebruikte er in m'n Papagaaien en Parkieten tijdperk ook altijd al bescherming voor de stof die daar ook hevig los kwam als je geregeld de hokken schoon maakte. Even weer naar de duiven....Bij de overgelegen eieren van de Kwekers naar de Vliegers liggen op dit momen 30 jongen in de schalen, dus dit rondje is voor 100 % qua uitkomst gelukt. Nu maar 'ns kijken of we er de " Toppers " al uit kunnen gaan pikken met het ringen en in de opgroei periode, wat met de bijna dagelijkse veranderingen qua groei altijd wel de leukste tijd is in de kweek.   

Woensdag 30 januari 2019: De eerste jongen 2019 liggen in de broedschalen, bij 6 van de 15 koppels liggen er nu twee jongen dus we beginnen al te tellen. De kwekers (15 koppels) zitten nu ook allemaal weer op twee eieren en gaan dus voor de tweede ronde. Als alles loopt zoals het nu gaat dan krijg ik gelijk ruim voldoende jonge duiven op de schap om van de zomer mee te kunnen starten. Het zullen er totaal zo'n kleine zestig gaan worden wat zeker voldoende moet zijn, trouwens het worden er zeker niet meer.... want meer ringen heb ik ook niet genomen voor dit jaar. Alleen voor de (herstarter) Tim de Goede gaan we nogwel 'n derde rondje doen bij de kwekers, echter de koppels waar hij jongen uit wil hebben komt hij zelf nog even uitzoeken is de afspraak met hem. Vooral eerst ben ik dan voor m'n eigen gebruik klaar met de kweek en zullen enkel de uitgezochte koppels voor Tim nog 'n rondje gaan doen. Zo begin Maart ongeveer moeten de jongen bij de vliegers afgespeend zijn en heb ik 'n klein maandje om alles qua vliegers weer 'n beetje op de rit te krijgen. Duivinnen gaan er wel 'n week eerder vanaf om 'n tweede legsel te voorkomen wat alleen maar energie verspilling kan zijn.  

Maandag 28 januari 2019: Vanmorgen eerste werk de broedbakken even schoonmaken en gelijk bij de kwekers de stand van zaken opgenomen. Alle kwekers hebben hun eerste eieren (1 of al 2) voor de tweede ronde in de schalen liggen. Gelijk hier en daar wat nesten naar 'n normale proportie stro terug gebracht, bij sommige was er wel voor twee/drie nesten aan stro in de schalen opgestapelt wat wel 'n ietsje teveel van het goede was. Ik zorg dat ze altijd voldoende voorraad stro beschikbaar hebben omdat ze de route naar de broedbak goed kunnen aanleren. Bij de vliegers die de eerst gelegde eieren uitbroeden zullen vandaag of morgen de jongen 2019 al wel uitkomen, waarna binnen twee dagen de rest van de eerste ronde van de kwekers wel zal gaan volgen.                        

Zaterdag 26 januari 2019: Vanmorgen voor ik vertrok naar m'n vaste koffierondje in Akersloot eerst nog even het hok in gedoken om de stand van zaken bij de kwekers even te aanschouwen. Reeds zes van de vijftien koppels hebben gisterenavond het 1e ei alweer gelegd, dus ook hier komt het kweek-spel langzaam aan weer opgang. Mooi snel de eerste eieren en dan hebben we met het afzetten van de jongen ook géén grote verschillen. Gezellig koffierondje met allemaal wel weer 'n eigen verhaal varierend van lichamelijke kwaaltjes tot en met de kweek-perikelen op de hokken. Gewoon altijd even 'n uurtje (afhankelijk van het onderwerp) 'n praatje, wat zeker niet altijd over onze duiven hoeft te gaan. Zowel in de winter als de zomerperiode doen we dit inmiddels al vele jaren achtereen met plezier. 

Donderdag 24 januari 2019: Alles gaat zo z'n gangetje op het hok, gelukkig geen rare dingen bij de vliegers en doen ze het prima op de eieren van 'n ander, bij de kwekers zorg ik dat er tijdig voer en vers water voorradig is en vertoef daar niet te lang op die afdeling met al dat zenuwachtige gedoe nu bij die koppels. Morgen is het alweer 'n week gelden dat ik de eieren heb omgelegen dus na het komende weekend zullen ook de eerste eieren alweer uit gaan komen. Maar dan gaat het ook meteen alweer snel, de focus ligt dan helemaal op de eerste uitgekomen jongen bij de vliegers en voor je er erg in heb dan zitten de kwekers ook alweer op der 2e rondje eieren. Moet zeggen daar kijk ik ook alweer naar uit want dan komt er gelijk letterlijk en figuurlijk langzaam aan toch weer wat meer leven op de hokken. 

Dinsdag 22 januari 2019: 'n winters dagje vandaag maar ik geloof niet direct dat we 'n echte winter gaan krijgen zoals het er nu uitziet. Zelf zit ik er totaal ook niet op te wachten, met de huidige meerdaagse contróle bezoekjes aan het hok, is het prettiger vertoeven als de temperatuur wat hoge is. De duiven zullen er zeker géén last van hebben en trouwens met 'n beetje droog vriezend (paar graadjes onder nul) weer met 'n zonnetje kan ook helemaal geen kwaad. De kwekers die weer op eieren moeten komen hebben er ook geen last van want  die zijn inmiddels al in het ritme gekomen na het 1e legsel. Als je de eieren heb weg gehaald dan rammen ze ook meestal gelijk de hele broedschaal leeg van stro e.d., om die na 'n paar dagen gewoon weer op gaan bouwen tot 'n nieuw nest. Wel twee koppels bij de kwekers geconstateerd die nadat eieren waren weggehaald in 'n kort maar hevig gevecht hebben besloten van bak te gaan wisselen. Hopelijk gaan ze dit maar één keer doen en besluiten ze deze dan ook blijvend te behouden voor de komende maanden. Verder beginnen de vliegers al behoorlijk vast op de eieren te zitten wat ook al wat extra rust geeft, als dat ze bij elke gelegenheid der kop om de hoek van de bak steken zo gauw ze ook maar iets horen. Met 'n goeie week (rond 28 jan.) dan kunnen de eerste eieren alweer uitkomen dus dan gaat het wel weer wat drukker worden op het hok. 

Zomaar 'n paar plaatjes van broedende Jaarling doffers

Zondag 20 januari 2019: Vanmorgen de laatste eieren omgelegen naar de vliegers en het is ook de planning om morgen bij de vliegers 'n geel-pil van Nanne Wolff op te steken. Dit doe ik 's-morgens allereerst bij de duivinnen omdat die dan rustig op het nest zitten. Géén gerommel in het hok om elke keer 'n duif te moeten pakken, maar gewoon rustig van het nest af pakken, pilletje erin en weer terug op het nest. Op deze manier 'n fluitje werk en zo pak ik 's-middags ook de doffers die dan aan de beurt zijn om hun pilletje te ontvangen. Vanmiddag/avond hebben we nog 'n etentje (in De Rijp) met de vriendengroep van de eerste uren, dit ter gelegenheid van 'n feestelijke verjaardags mijlpaal van een van de vrouwen. Al meer dan 54 jaren hebben we 'n zeer goede band met deze vrienden en waarvan we dan ook hopen, dat we er nog lang gezamelijk en in gezondheid van kunnen genieten. 

Vrijdag 18 januari 2019: Eerste " werk " wat ik vandaag gaan doen is het overleggen van de eieren die er bij de kwekers liggen. Altijd even 'n serieus werkje wat je in rust moet gaan doen. Vooraf maak ik altijd even 'n schema (met 'n dubbel check) op papier om géén vergissingen te gaan maken, even duidelijk herkenbaar maken naar wie ???, de eieren gaan maar vooral belangrijk, van wie... of de eieren zijn..... !!!! Dus 'n beetje dubbelde boekhouding in deze is totaal géén overbodige luxe vooral omdat je ze dan met 'n gerust hart over kunt leggen. Van 13 koppels kwekers ga ik ze na de check of ze bezet zijn overgeleggen en met twee dagen gaan de laatste twee koppels hun nieuwe eieren krijgen. Het enige is de onrust die er na 'n paar uur alweer uitbreekt op het kweekhok. Eieren zijn 'n paar uur weg en de jacht is alweer begonnen van de doffers achter de duivinnen. Maar niet naar blijven kijken want op zo'n moment maak je het alleen maar erger daar de doffers op zulke momenten achter alles aan vliegen en de duivinnen totaal geen rust meer krijgen. Maar ja, dat weten we... duurt 'n weekje en dan komt de rust wel weer terug. 

Woensdag 16 januari 2019: Gisteravond was voor ons Trudy en ik eigenlijk de eerste officiele kennismaking met m'n nieuwe vereniging 1329 Gouden Wieken te Limmen. Middels de zgn. Nieuwjaarsreceptie was er ook de jaarlijkse uitreiking van de verenigingsprijzen met daaraan gekoppeld 'n heerlijk diner bij het Golfrestaurant in Heiloo.  Een uitstekende lokatie en 'n prima verzorgde avond in 'n gemakkelijk en ongedwongen sfeertje. Gesetteld tussen twee fondmannen in de personen van de heren Wim en Frans Glas was er totaal géén gebrek aan gesprekstof en zaten we voor we er eigenlijk erg in hadden al aan het toetje. Nog even wat na gesudderd te hebben en onder dankzegging van de prima verzorgde avond, de ringen 2019 meegenomen, werd het langzaam wel weer tijd om het pad in de slaan naar Uitgeest. Nog even terug naar de duiven.....bijna alle koppels (op twee na) zitten voorlopig rustig op hun twee eieren, wacht nog 'n paar dagen en dan ga ik komende vrijdag de (1e Ronde) de eieren van alle kwekers omleggen naar de vliegers en kunnen de kwekers voor de tweede maal opnieuw op eieren gaan komen. 

Zondag 13 januari 2019: Even 'n kleine impressie van gisteren 'n volle dag genieten in 'n andere sport en houderij nl. het "Friese paard " We spreken in de duivensport altijd over 'n virus wat je moet bezitten om duiven te gaan houden, gisteren 'n dag meegemaakt waarin je 'n drieduizend alleen maar uitzinnige toeschouwers ziet die op de  banken staan en in extase raken als ze de gitzwarte hengsten door de piste zien draven. Een evenement wat je moet hebben meegemaakt alvorens je 'n oordeel kunt uitspreken, ik ben in de gelukkige omstandigheden om 'n dochter te hebben waar haar hele leven al in het teken van het paard verloopt. In het begin wordt er als ouder zijnde af en toe de handrem er nog weleens opgehouden maar door de jaren heen wordt je langzamerhand toch ook enigzins besmet met de mooie kanten van deze hobby/vak. Vandaar dat ik eigenlijk met plezier naar dit soort evenementen mee ga, al is het alléén maar om het sfeertje er omheen maar weer eens even te proeven. Zodoende rolde we 's-morgens om kwart voor zeven getweën in het stikke donker het dorp uit richting Ljouwert, Friesland. Na aankomst eerst even 'n vers gezet kopje koffie tot ons genomen dit terwijl we de eerste glazen bier (8.15 uur) óók al voorbij zagen trekken. Klokslag half negen zaten we dan ook gesetteld tusen véél Friezen en direct voor ons vier zeer geinterreseerde jonge Catalanen,  alles klaar voor de start van de eerste serie oude hengsten die werd voorgelopen door de mannen in de witte pakken. Het blijft natuurlijk óók hier 'n jurybeslissing (twee man - één vrouw) die het uiteindelijke vonnis vellen over de voorgebrachte hengst, of deze dan wel of niet dóór mag gaan naar de finale ronde. Het afvallen of doorgaan brengt niet alleen emotionele of sportieve consequenties maar ook de financiële kant kom hiermee sterk onder druk, wat dan ook zomaar kan oplopen tot 'n 100.000 eurootjes verschil van waarde uiteindelijk. Als liefhebber/toeschouwer is het dan eigenlijk 'n soort testcase voor jezelf of je er óók nog 'n beetje kijk op heb/krijg, door je voorkeur onderling met elkaar uit te wisselen ontstaan er soms leuke discussies over 'n al of niet uitsluiting. Met 'n beetje interesse blijf je met dit systeem er zo'n dag dan ook altijd wel dicht bij betrokken waardoor de tijd dan ook omvliegt en je al snel rond vijf uur in de middag zit wanneer de finale wordt voorgebracht. En dan gaat het er natuurlijk pas echt om spannen, eigena(a)r(en)/verzorger(s) staan die periode dan ook stijf van de spanning en emoties, wat zich natuurlijk ook uit en doordringt tot de 3000 duizend toeschouwers die allemaal óók hun mening en voorkeur hebben. Maar net als met alle andere jury keuringen, de jury is en blijft altijd de baas en heeft het laatste woord wie de winnaar is. Mooie dag paarden beleving van het hoogste niveau in een warme ambiance met 'n zeer uiteenloppend publiek bestaande uit alle rangen en standen. (konden wel duivenliefhebbers wezen) Genoten hebbende van 'n hele mooie dag Paardenshows, reden we 13 uur later moe maar voldaan wederom in het stikke donker Uitgeest weer binnen. Heb eventjes uitgezakt van 'n hele dag de Jurre's-Alwin's-Tjalle's-Menne's-Jasper's-Nane's en de Epke's te hebben aangehoord, om toch nog even het hok in te gaan om te kijken naar de stand van zaken betreffende het aantal legsels bij de duiven. Bij 28 koppels van de 30 gezette (15 kwekers+ 15 Vliegers) ligt er op dit moment minimaal één ei dus dat gaat allemaal prima zo. Ik verwacht dat vanavond de laatste twee koppels ook hun eerste ei zullen produceren en dan gaat het helemaal perfect, binnen drie dagen alles op eieren dat kan eigenlijk niet beter, zeker is wel dat de duiven in blakende gezondheid waren toen er werd gestart met de kweek op 2 januari. 

 

JURRE 495 * WINNAAR VAN DE DERDE TITEL OP RIJ. 

Donderdag 10 januari 2019: Weinig activiteiten op de hokken de laatste dagen, rust geleidelijk aan weer terug want de duivinnen krijgen eigenlijk géén kans meer de broedbak te verlaten. Duiven hebben mooie droge mest alle dagen, dit door het ietwat schrale voer wat ze krijgen wat dan ook gemakkelijk er dagelijks uit te vegen is. Hier en daar wordt er ook nog dagelijks 'n strootje bij gestoken  wat dan ook bijna de enige activiteit nog is op de hokken. Af en toe zit er nog 'n afgezonderd koppel in de buitenvoliëre, waar ze rustig de laatste kunstjes kunnen afwerken voordat de eerste eieren worden afgezet. Zaterdag 'n dagje vroeg uit de veren voor 'n bezoek aan de Friese Hengstenkeuring in Leeuwarden. Menige jaren rij ik dan met m'n dochter die de avond ervoor al vanuit Zeeland bij ons komt slapen om dan 's-morgens rond 7 uur te kunnen vertrekken. Duivensport is 'n aparte wereld maar dat is de Friese paardenwereld ook zeker. In de duivenwereld gaat zo hier en daar aardig wat geld om, hier moet je echt wel over een grote achterzak beschikken, waar natuurlijk dan ook wat in moet zitten. Duivenhouders herkennen we gemiddeld ook uit duizenden wat in de paardensport eigenlijk gelijk is. Géén poespas van knappe pakken met stropdassen of iets dergelijks maar 'n herkenbaar kloffie en vooral niet te vergeten "de Klompen " Gezellig sfeertje op de tribunes waar ieder dan zijn eigen mening geeft over de gepresenteerde jonge hengsten wat dan af en toe tot pittige discussies kan leiden wat even later weer snel geblust is onder het genot van 'n Friese Berenburger.

Dinsdag 8 januari 2019: Zoals het op het ogenblik gaat op de hokken....., ben ik.. helemaal tevreden. Geen noemenswaardige knokpartijen dan het even afbijten bij het soms verkeerd aanvliegen onder druk van de doffer.  Eigenlijk verloopt het allemaal rustig en héél vredig, bij het even schoonmaken van de broedbakken blijft het koppel meestal rustig in de broedschaal liggen. Meestal 'n teken dat ze der plekje wel hebben aanvaard en zich op gaan maken voor de eerste eieren. Bij de kwekers heb ik nogwel wat meerjarige duivinnen maar bij de vliegers is zijn het allemaal jaarlingen. Ik neem aan dat daar (vliegers) nogwel wat tijdsverschil in legtijd van het 1e ei zal ontstaan, maar zo te zien alle dagen "klikt" het wel bij alle gezette koppels. We gaan het rustig afwachten, het weer is eigenlijk prima zo rond de 8-10 graden en de duiven lijken er geheel klaar voor te zijn. 

Helft open van de KwekersNest bijna klaar voor het 1e eiHelft open bij de Vliegers

Maandag 7 januari 2019: Tot nu toe loopt het op de hokken eigenlijk voorspoedig, twee koppels (duivinnen) die nog 'n beetje moeite hebben om der nieuwe bak gemakkelijk te vinden. Dit zijn twee oudere duivinnen die omgekoppeld zijn, dus die moeten nog even wennen aan hun nieuwe basis plek. De bakken van deze twee koppels zet ik 's-avonds als de andere zijn opgesloten open, zodat ze 's-morgens bij het ontsteken van het licht, nog ruim 'n uurtje extra de vrijheid hebben om hun plek wat beter te gaan vinden. Menig koppel begint al 'n mooi volbouwd nest te krijgen. Sommige koppels zijn trouwens wel heel erg enthousiast met bouwen dus die broedschalen worden regelmatig doorgeschoven naar de mindere of totaal géén bouwers welke prima worden aanvaard. Door de bakken twee maal daags om en om los te laten is het voeren en drinken ook gemakkelijk te regelen. Tweemaal daags het voer en waterbakken even bijvullen en géén gerommel met drink en voerbakjes in de broedbakken. Na het loslaten duiven direct op de voer en drinkbak en na 'n hele korte tijd beginnen onmiddelijk de mannen weer te drijven. Zelf er maar niet te lang bij blijven want dan zit je toch alleen maar te ergeren aan het verkeerd vliegen e.d. Ik maak me er op dit monent dan ook niet druk om, nog géén eieren en dan mogen ze gerust 'n paar keer goed verkeerd vliegen. Met 'n paar dagen gaan de duivinnen ook wel feller worden en dan is het snel over met 'n verkeerde bak te kiezen. Het grootste probleem is nog weleens dat oudere duivinnen het lang blijven proberen om de bak van het vorige huwlijk terug te veroveren. De evt. oudere doffers zet ik dan ook altijd weer in zijn oude bak terug om de problemen te voorkomen. Deze week ook de uitnodiging van m'n nieuwe vereninging in Limmen binnengekomen. Een etentje met tevens de uitreiking van verenigingsprijzen 2018 en het verstrekken van de ringen 2019,  we hebben dan mooi de gelegenheid tot 'n nadere kennismaking met alle clubleden inclusief de vrouwen.
 

'S-avonds worden ze altijd opgeslotenKoker van gaas  opgestopt met stroKwekers worden ook 'S-avonds opgesloten

Vrijdag 4 januari 2019: Druk bezig met het wisselend openzetten van de kweekbakken, gisteren de bakken kruislings open gezet en meteen maar snel weggelopen. Een explosie van duiven in de hokken dus daar kun je beter maar niet bij wezen. Eraan sturen werkt ook niet want waar de duivin ook naar toe vliegt, de doffer zal haar steeds direct blijven volgen en dat zijn niet altijd de juiste plaatsen waar ze moeten zijn. Maar goed vandaag alweer 'n dagje verder en dan gaat het ook gelijk weer wat beter, twee maal daags gaan de even nummers 'n twee uurtjes open. Ze hebben dan ruim de gelegenheid om eten en drinken tot zich te nemen en alvast wat stro aan te vliegen naar de bakken. Meestal doe ik dit zo'n drie tot vier dagen achtereen en dan zet ik alle bakken 's-avond in het donker open en kunnen ze er gelijk uit smorgens. Tevens gaat dan ook het buitenschuifje open naar de voliëre om zo wat meer ruimte en rust te creëren voor het gejakker van de doffers achter de duivinnen. Veel eten doen ze eigenlijk niet de eerste dagen, er staat voldoende maar de doffers gunnen hun zelf en de duivinnen eigenlijk geen moment om rustig te kunnen eten. Maar daar maak ik me geen zorgen over, zo gauw het eerste ei er is, dan komt de rust weer op het hok en komen ze wel weer aan der trekken qua voer. Vanmorgen nog even 'n kleine maar noodzakelijke ingreep gedaan, irritante doffer (gewoon super schuw) presteerde het om me voor de zoveelste keer bij inspectie van de broedbak gewoon in m'n bakkus te vliegen. En als ik ergens 'n hekel aan heb dan is het wel aan "schuwe duiven", ze verpesten je gehele hok qua rust dus één oplossing....... wegwezen. Hoe " goed " hij of zij dan ook mocht zijn of eventueel worden. Één schuwe tussen je duiven en de rust is snel van je hok verdwenen, vererven doet het blijkbaar ook nog want zijn vader onderging vorig jaar het zelfde lot. Ik heb nog 'n losse doffer zitten die later zou omkoppelen maar die is nu mooi alvast ingepast.

(Wk01) Woensdag 2 januari 2019:  Laat ik eerst beginnen met een ieder voor het nieuwe jaar, het allerbeste te wensen, vooral in gezondheid en door wat meer positieviteid uit te dragen naar de duivensport. De duiven van ons zijn over het algemeen al grijs dus laten we de stemming in de sport wat meer kleur geven. Vanmorgen na de koffie gestart met het koppelen van de duiven. Gisteravond de kweekdoffers en weduwnaars al opgesloten in der eigen bak dus was het werk (bak schoonmaken) 'n kweekduivin pakken en aan de geplande doffer toevoegen. Ruim twee weken geleden had ik ze al 'n dagje voorgekoppeld, dus duivin erbij en gelijk de volgende duivin gepakt enz.enz. Met de middag zat dan ook bijna alles opgesloten als koppels bij elkaar zonder ook maar een strubbeling of weigering van partner. Prima verlopen met 'n vredig geluid van de roepende doffers in de schalen. Vierkant gazen mandjes met prachtig mooi "Landstro" alvast in de hokken klaar gezet en de broedbakken voorzien van water en voer. Alle koppels nog eenmaal nagelopen voor de administratie en ze maar even de rust gegeven. Af en toe even 'n kijkje nemen de eerste dagen en dan gaan we weer uitkijken naar de eerste eieren. Vanavond rond 7 uur de eerste bakken van de oudere koppels alvast maar open gezet, zodat die der plekje kunnen gaan aanvliegen met het nestmatriaal. Morgenochtend weer 'n paar bakken open en zo gaan we dat uitbouwen totdat alles der eigen plek goed weet te vinden. Prima weertje vandaag zo tegen de 10 graden aan dus voor liefhebber en duiven 'n mooie start. Ik ben met de start van de kweek eigenlijk 'n dag of 10 eerder als in andere jaren, dit vanwege 'n bezoek met m'n dochter uit Zeeland aan de " Faderpaard 2019 " (Friese Hengstenkeuring) in Leeuwarden. Ook altijd 'n mooie dag en die gaan we natuurlijk niet missen, we hebben al zo weinig !!!!!! 

Donderdag 27 december 2018: Vandaag wat aanpassingen gedaan qua foto's en stamkaarten, enkele oudere duiven hebben plaats moeten maken voor wat jongere verkregen of aangekochte duiven waar ik voor de kweek wat meer vertrouwen in heb. Alle jaren stroomt er wel wat door echter dit jaar heb ik middels de Herpes op m'n hok onder de vliegduiven  weinig kunnen en willen  doorschuiven. Het blijft altijd afwachten wat de nieuwe generatie kwekers (vermeerderaars) je gaat brengen in de komende jaren. Maar stilstand is achteruitgang en vandaar toch weer wat vers bloed op het kweekhok erbij, oa. verkregen door twee stoppende leden (Wim Rodenburg (3) en Dirk de Bruin (1) ) We zullen zien wat het ons allemaal zal gaan brengen. 

Maandag 24 december 2018: Gisteren in de middag/avond de start van de Kerst viering met kinderen en kleinkinderen. Middels werkzaamheden Zoon (Horeca) en Dochter (andere familie verplichtingen) werd de Kerstmiddag en diner 'n paar dagen naar voren gehaald wat totaal niets heeft afgedaan aan de gezelligheid en avond die dag. Een jaarlijks terugkerende traditie waar we al tientallen jaren invulling aan geven en welke we dan ook van alle kanten koesteren. Een ieder die dit leest wens ik dan ook 'n hele mooi Kerstviering met familie en vrienden. Vanmiddag met het mooie weer de vliegers om en om er nog even uit gehad, tussentijds de kaartjes op de broedbakken vernieuwd en alvast de bekend zijnde gegevens ingevuld zodat ik de duiven aan de hand van de kaartjes direct in de goeie bakken kan doen.

Zaterdag 22 december 2018: Gisteravond de bak controle nog even uitgevoerd bij de kwekers en vliegers, gelukkig bij kwekers alle bakken bezet op nog op twee na bij de vliegers. Die laatste (jonge mannen) gaan die ook nog wel vinden en dan gaan we met nog 'n tien dagen te gaan weer gewoon beginnen met seizoen 2019. Koppeling zal waarschijnlijk weinig problemen gaan geven want 14 december heb ik alle koppels 'n dag en nacht lang, alvast voor-gekoppeld wat prima verliep.

Donderdag 20 december 2018: Gisteravond met gedempte zaklantaarn de broekbakken gesloten waar de duiven hun vaste plekje hebben gevonden. Vanmorgen de nummers van de aanwezige duiven in de bakken even opgetekend met als resultaat dat er nog 'n enkele géén vaste bak heeft veroverd. Nog 'n paar dagen wachten en dan vrijdagavond maar weer even checken of alles nog in dezelfde bakken zit in de nacht. Redelijk droog vandaag dus ook vliegdoffers en later de vliegduivinnen er nog even lekker uit gehad. Drie kwartiertjes vliegen en er dan gelijk en vlot weer naar binnen roepen, dus die blijven lekker in beweging op deze manier. Betrekkelijk onverwacht vanmorgen samen met Wim Rodenburg 'n afrondend onderhoud gehad met de Gemeente Uitgeest dit met betrekking tot de definitieve overname van het Verenigingsgebouw van onze opgeheven vereniging. Dit houdt in dat per 1 Januari 2019 wij officieel géén eigenaar meer zijn van het gebouw. 'n Prima ontwikkeling die 'n einde maakt aan vier maanden van onzekerheid hoe dit zou kunnen worden afgerond. Ook zijn we nu zover dat we de afmeldingen naar de Nutsbedrijven kunnen activeren met daar tegenover het feit dat we de eindafrekeningen tegemoet kunnen zien. Hierna komen we tot het punt dat de vereniging formeel is opgeheven.   

Dinsdag 18 december 2018: Na ruim drie maanden nog steeds géén definitief uitsluitsel omtrent de afwikkeling van het verenigingsgebouw, alles ligt nog steeds in handen van de Gemeente Uitgeest, waar we dan ook maar geduldig op wachten.  Even een heerlijke realaxte periode achter de rug, géén bestuurlijke beslommeringen meer aan m'n hoofd dus al 'n hele periode deel genomen aan het " normale " levenspatroon. De duivensport ben ik de laatste maanden eigenlijk op 'n heel laag pitje blijven volgen, tussentijds gewoon de dingetjes gedaan die bij de herfst en wintermanden horen aangaande m'n duiven. Allen van jong tot oud zijn uitstekend door de rui gekomen en op papier zijn ook de koppels alweer samen gesteld voor de komende kweek. Tussentijds nog even 'n bezoekje gebracht aan dierenarts Nanne Wolff te Wezep, waar ik heen ging met 8 duiven die volgens mij dan ook in prima conditie waren. Maar toch altijd maar even ter bevestiging naar Wezep. Alle duiven gezond op één na die heel licht het geel bij zich had, maar daar gaan we nog niets aan doen, dat komt wel weer als ze op de eieren zitten met de kweek. Ook nog hem nog even de vraag voorgelegd of het nut heeft om m'n duiven te enten tegen Herpes welke ik afgelopen zomer onder m'n oude duiven kreeg. Herpes..... er zijn méér dan vijftig varianten en dan zou je gaan enten tegen maximaal twee/drie varianten, volgens Nanne Wolff is dit dan ook gewoon nutteloos. Dus dat ga ik dan ook niet laten doen voor het seizoen. De broedbakken staan er allemaal weer spic en span bij en heb ze afgelopen week allemaal open gezet, zodat de doffers hun plekje waar ze al 'n paar maanden voor op 'n schap hebben gezeten definitief kunnen gaan verdedigen. Geheel buiten m'n gewoonte maar middels het redelijk mooie open winterweer gaan de vliegers er wekelijks zo'n drie keer uit. Roofvogels hoegenaamd (afkloppen) niet gezien deze herfst, dus nemen we de gok maar en hoop ik er zeker van weg te blijven. Vorige week ook nog even 'n bezoekje gebracht aan de Heren Frans en Hannie Fanger. Nou was ik direct géén vaste voer-koper bij hun voederhandel in Badhoevedorp, maar de keren dat ik er wél kwam of als ik ze hier of daar sprak dan was er altijd 'n goed kontakt. Ik dacht dan ook voordat ze hun toko gaan sluiten of verkopen wil ik zeker nog even de hand schudden, de familie heeft afgelopen tijd ook 'n zware periode achter de rug en beide heren stonden ook altijd voor iedereen klaar en waren dan ten alle tijden bereid je goed te helpen. Aardige bijkomstigheid was die middag dat de nieuwe eigenaar Peter Lasterie juist daar aanwezig was en vertelde dat hij het volledige assortiment voeders van Vanrobaeys uit België gaat verkopen. Dit is toevallig het merk wat ik eigenlijk al jaren zelf voor m'n duiven gebruik. Ik heb gelijk de voorraad maar weer even aangevuld voor het kweekseizoen dus daar hoef ik me voorlopig geen zorgen over te maken.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Woensdag 5 september 2018: Vandaag eerst maar eens 'n begin gemaakt met de papieren ontmanteling van de vereniging, had al 'n voorschotje genomen de laatste maanden door alvast 'n lijst te maken met de meeste punten van aandacht en uitvoering voor deze maand. Eerst nog in het begin van de week de wagen afgemeld voor de laatste Natour-vlucht, welke ik bij gebrek aan voldoende deelnemers moest gaan afzeggen. En dan is het nu nog gewoon 'n weekje eerder dat het klaar met de vereniging de Vliegende Vleugels. Gemengde gedachten en gevoelens die bij me opkomen nu je gewoon met het definitieve besluit aan het werk moet. Zelf vanaf 1955 als jeugdlid begonnen en in 1968 bedankt lid, hierna als herintreder in 2003 wederom aangesloten bij de vereniging, tot nu de opheffing in 2018. De Postduivenvereniging de Vliegende Vleugels was vanaf 28 augustus 1948 'n begrip in het dorp, bijna iedere Uitgeester heeft wel 'n familielid of kennis die ooit betrokken zijn geweest bij deze vereniging, die gehuisvest is geweest op diverse locaties in het dorp. Opgericht kort na de oorlog op 24 augustus 1948 in 'n tijd dat alles weer langzaam in ontwikkeling kwam en 'n ieder opzoek was naar gezelligheid en nieuwe ontwikkelingen, zo ook de duivensport in het dorp Uitgeest. Het bestuur van de na exact 70 jaar te hebben bestaan als vereniging, zal de komende maanden, alles in het werk stellen om de afwikkeling zo goed mogelijk zien te regelen, met natuurlijk hier en daar toch nog wel met wat haken en ogen. Maar goed die haken en ogen daar waren we als Bestuur dan ook alwel van op de hoogte.

Maandag 3 september 2018: Zo het seizoen zit er op voor mij en m'n duiven bij de inmiddels opgeheven vereniging, toch nog 'n mooie afsluiting met 'n prima verlopen vlucht. In de morgen de Natour vanuit Asse-Zelik waar ik nog wat duiven mee had die eigenlijk óók al klaar waren dit seizoen. Nog wel goed in de dekveren maar de meesten stonden toch al op zo'n 3 tot 4 oude pennen, dus totaal niets van te verwachten en alléén nog maar gespeeld om ze wat extra ervaring op te laten doen. Het merendeel van de ingekorfde duiven bestond uit gehavend teruggekeerde jongen van de eerste paar Jonge duivenvluchten, die waren hiervan wel prima hersteld en zijn dus gewoon met de Natour meegegaan, ook de overgebleven ingehouden oude duivinnen waar ik het "herpes-virus" onder had hebben de eerste vier Natour vluchten achter de rug. Gaan we gewoon afwachten of ze komende jaar het weer oppikken met hopelijk wat goeie resultaten op de vluchten. Daarna was het die dag wachten op vlucht waar ik eigenlijk allang naar uit had gezien en vooral naar toe heb gewerkt met de Jonge Duiven. Aan wachters had ik die middag géén gebrek want vier man druppelde tegen de verwachte aankomsttijd een voor een de poort binnen. Na wat aankomsttijden vanuit de voorhand gehoord te hebben nam de spanning toe op de achterstraat bij me, zelf heb je op zo'n moment toch wel wat extra spanning want je wilt de wachters dan óók wel wat voorschotelen. Gelukkig melden het eerste jonge duivinnetje zich snel door plots helemaal vanuit de verkeerde hoek op de voliëre te vallen, ze liep gelukkig vlot over de antenne dus de druk was er meteen vanaf. Ik was nog in de schuur de melding aan het maken naar de meldpost in Wormerveer toen ik al snel het geluid kreeg dat er al meerdere duiven aankwamen. Binnen 5 minuten rolden er 6 duiven over de spoetnick naar binnen, dus dat ging in het geheel niet verkeerd. Voordeel van dat je wat meer duiven inkorft zijn de soms de imponerende manieren hoe 'n duif zich van grote hoogte als 'n steen kan laten vallen. 'n Prachtige duivenmiddag en als je die dan ook nog met 'n gezellig groepje " kenners " kan beleven, is dat helemaal top. Na de eerste 6 duiven even 'n biertje erbij genomen en daarna nog volop kunnen genieten van de super afkomende jonge duiven. Bij vertrek naar het uitslaan (18.30 uur) waren ervan de 37 ingekorfde duiven, er al 31 duiven de klok gepasseerd dus dat ging helemaal niet verkeerd. Martijn Kramer pakt ze ook gewoon "super" met de eerste vier plaatsen bij Zaanstreek-Noord waar ik de vijfde plek van het N.I.C. mocht opeisen. 't Was 'n lange maar wel 'n hele mooie duivendag waar ik dan ook tevreden op terug kan kijken. We gaan eerst morgenmiddag nog even ontspannen op de Heemskerker Wielerronde, ook altijd wel weer even gezellig.

 

Donderdag 30 augustus 2018:  Vandaag de duiven redelijk vroeg in de ochtend toch nog even de toertje laten maken, vooraf heb ik ze allen nog even 'n rijkelijk menu aan vette zaden voorgeschoteld en daarna als eerste de jonge duivinnen eruit gelaten. Het hok weer even gekuist en bij buitenkomst nog geen duivinnetjes te gezien, dan de jonge weduwnaars ook het luchtruim maar gegeven. Duurde daarna ruim 'n uur voor het eerste koppeltjes naar beneden kwam. Ondertussen had ik net als wekelijks, de broedbakken met schotels inmiddels alweer open gezet zodat ze nog 'n klein dagje konden aanrommelen alvorens ze de mand in moesten. Het is natuurlijk lastig als je ze gelijk los doet maar het is wel 'n mooie inkijk naar je duiven hoe of ze er bijzitten, duurde dan ook tot na de middag alvorens de laatste duiven weer in de hokken zaten. Goed gevoel aan overgehouden dus met vertrouwen de duiven gaan inkorven 's-avonds bij Zaanstreek-Noord. 

Woensdag 29 augustus 2018: Het doek is gevallen voor de Postduivenvereniging de Vliegende Vleugels in Uitgeest en dat na exact 70 jaar te hebben bestaan.  Gisteravond in een berustende buitengewone ledenvergadering is met algemene stemmen, het besluit genomen om de stekker eruit te halen aan het einde van het vliegseizoen 2018. 

Zondag 26 augustus 2018:  Wederom 'n prima vlucht gehad dit weekend en dan ook nog wel op de zondag, uitstekend geregeld op deze manier en mag wat mij betreft in de toekomst meerdere keren naar worden gekeken. Nu praat ik wel als iemand die het werkproces al 'n tijdje heeft verlaten, maar voor wat de duiven betreft 'n prima keuze. Ik had op deze vlucht 41 jongen mee en nog 5 jaarling duivinnen die nog goed in de pennen zitten. Ook wat betreft de jongen, die staan bijna allemaal nog op 7/8 oude pennen, dus daar kunnen we nog wel even verder mee. Rustig koffierondje gistermorgen in Akersloot, niet op de wip voor de duiven dus 'n relaxt ochtendje en tijd genoeg voor wat andere dingen. Zondagmorgen alles gelijk in gereedheid gebracht voor de aankomst van de duiven. Strak heldere bovenlucht met de mooie witten stapelwolken ertussen, juist het weer dat de duiven de hogere luchtlagen gaan opzoeken en dan ondanks weinig wind voor het gevoel, bovenin toch nog hoge snelheden kunnen ontwikkelen. Eigenlijk de juiste gedachte vooraf maar ondanks dat, werd ik toch bijna aangenaam verrast door 'n duivin helemaal uit het niets op de voliëre flatste, drie over zegt m'n letter attent. Maar het ergste was dat ze direct als 'n standbeeld verstijft bleef staan met het koppie schuin omhoog. Alles proberen om haar attent te maken maar wat ik ook deed, er was géén beweging in te krijgen. Minimaal 1½ minuut later stort 'n jonge doffer ook op de voliëre direct naast het duivinnetje. Gelijk de staart omwijd en als 'n gek de jacht op het duivinnetje ingezet, eindigend op de spoetnick dus beide gepiept. Duivinnetje dat voor de derde keer met de wagen mee was en het blijkbaar nog niet erg begrijpt, honger hebben ze niet en nog te jong om iets te beteken voor 'n doffer. Maar goed dit is ook duivensport en verder voor de vlucht helemaal tevreden. 46 mee en 46 in de klok dan zijn ze wel in goeie doen. Komende donderdag de vlucht waar ik het jonge duivenspel eigenlijk voor doe, is de vlucht naar Fontenay sur Eure op ± 510 km. Ik zal moeten inkorven (± 35 stuks) bij Zaanstreek-Noord want bij onze vereniging zijn niet voldoende deelnemers voor deze vlucht. Vrijdagavond nog 'n stuk of tien met de Natour naar Asse-Zellik en dan zit mijn seizoen er weer op, ze (de jongen) moeten natuurlijk nog wel thuiskomen maar ik hoop aardig wat van deze jonge garde door te kunnen schuiven naar het vlieghok voor de Oude Duiven. Dit is ook wel nodig want na de Herpes perikelen onder m'n vliegduiven settelen er nog 8 oude vliegduiven op het hok en zullen er toch 'n goeie dertig jongen door sluizen naar het vlieghok. Dinsdag 'n belangrijke vergadering bij onze vereniging, het besluit, in principe al genomen door het voltallige bestuur om de vereniging na exact 70 jarig bestaan op te moeten heffen.   

Zondag 19 augustus 2018: Toch maar weer even voor de PC gaan zitten want er is wel weer iets positiefs te melden vanuit mijn duivenlandje. Gehoopt maar toch wel onverwacht gekomen, 'n leuk succesje met de Jonge Duiven dit weekend. Donderdagavond op de vereniging na Peronne wederom 37 jongen in gekorfd naar Morlincourt, ik moet zeggen blijf gelukkig aardig verschoont van grote verliezen bij m'n jonge duiven dit jaar. Na ze ruim veertien dagen geleden gescheiden te hebben, kwam er ook langzaam wat "forme" bij de jongen. Ze trainden de laatste weken afzonderlijk maar dan ook beduidend beter als in de beginfase. In die beginperiode ben je eigenlijk al tevreden als je ze allemaal weer 'n beetje op aantal thuis kan krijgen, maar dat (even afkloppen) ging eigenlijk best goed dit jaar. Zaterdag morgen werden de duiven weer lekker vroeg gelost, Piet Groentjes (voor zijn gezondheid zelf géén duiven meer) was die morgen bij me komen letten. Vroegste duiven in de CC haalde op Natour vanuit Roosendaal al 'n snelheid van 'n 1700 mtr., dus rond 11.00 moesten de eerste duiven kunnen vallen. Nog géén duif gezien voor elf uur, dus wachten maar. Niets op Compuclub-Live ook, dus bleef er hier hoop. Ook nog niets op de vereniging-app, loop vanuit m'n stoel richting de schuur en vanuit het Noordoosten valt er zo een Jonge Doffer op de voliëre en duikt eigenlijk vrij snel in de spoetnick. Heb ie gepiept roept Piet al vanaf z'n plekkie, voor de veiligheid toch even kijken op de klok in de schuur, ja hoor Piet, hij zit op 11.05.58 uur. Snel even de app van de vereniging bekeken (nog niets gemeld) en gelijk m'n tijd erop gezet. Loop uit de schuur en zie er weer vier achter elkaar vallen. Dit gaat leuk zeg ik en er verschijnen geen vroegere duiven op de app. Het regent enkele minuten achter elkaar duiven vanuit alle hoeken naar het hok. Gevoel komt al 'n beetje dat het wel eens 'n mooie tijd gaat worden in de omgeving. Comb. Geutskens Amsterdam blijkt voorlopig de eerste melding op Compu-live te zijn dus het wordt wachten wat er richting Den Helder nog gaat vallen. Blijkt achteraf géén vroegere duiven gevallen te zijn, alléén in de voorhand en dan ook nog aan de kust blijken nog vier duiven 'n hogere snelheid te halen. Maar goed hoor, ik ben dik tevreden hoe m'n duiven naar huis kwamen die morgen. Onderstaand de resultaten van die dag en die uit de regio, ook mooi weer eens 'n Teletekst vermelding dus dik tevreden. Ook 'n mooie opsteker voor de nog komende Jonge Duiven vlucht naar Fontenay, maar eerst gaan de meesten nog wel even 'n lappie maken naar Duffel op de Zondag. Windje in het gat dus dat moet kunnen.

EVEN 'N ZOMER-RECES DIT IVM. 'N HERPES ONDER M'N VLIEGDUIVEN

Maandag 27 mei 2018: Nou ik ben gewoon klaar, ik bedoel hiermee "het oude duiven seizoen 2018" wederom na vijf jaar 'n herpes op m'n hok bij m'n vliegduiven en dus volgens Nanne er gewoon maar 6-8 weken niet mee vliegen, want heeft totaal géén zin ze door te gaan spelen. Nou klaar dan maar, allang blij dat er niets bij m'n jongen te vinden was anders is het hele seizoen al over. Nu gaan ik me maar wat extra op de jonge garde storten in de hoop dat dit 'n beetje gaat lukken. Voorlopig ben ik wel even off-line want de inspiratie om wat te melden over je duiven zakt met deze gang van zaken ook tot het puntje nul...

Donderdag 24 mei 2018: Contact gehad van de week met Nanne Wolff en toch besloten om vanavond maar in te korven in Zaanstreek-Noord voor de 1e dagfond-vlucht. om toch maar wat behouden te spelen zijn er maar acht duivinnen en zes weduwnaars de mand in gegaan maar de uitslag gaf zaterdag totaal géén verbetering. Wel wederom alle duiven thuis maar diep in de uitslag terug te vinden. Ik ben er nu wel even klaar mee, want dit ga ik zo niet meer inkorven. Eerst maandag maar eens even op doktersbezoek.

Zaterdag 19 mei 2018:  Voor m'n gevoel zit het toch niet goed met m'n duiven zover ik er verstand van heb. Wederom en 'n je kunt wel zeggen  "gewoon en waardeloze vlucht " duiven komen prima thuis en mankeren zo op het oog niets, maar... gewoon veel te laat dus er zal komende week wel iets moeten gebeuren. Één van de 31 duiven in de prijzen dat zegt genoeg dus even pas op de plaats en kijken wat we hier mee aan moeten.

Donderdag 17 mei 2018: De steeglossing met de jonge duiven verliep helemaal in "style", prima weertje en 'n zeer goed vertrek wat ze bekroonde met 'n extra lange tour die ochtend. Klaar dus om ze de komende weken rustig aan te gaan opleren. Vanavond inkorven voor de tweede Midfond vanuit Pnt. St. Maxence op de aankomende zaterdag. De fondmannen lieten vanavond verstek gaan in de vereniging dus nog maar 126 duiven in cours.

Woensdag 16 mei 2018: Na gisteren m'n 70e verjaardag gevierd te hebben vanmorgen alweer op tijd vertrokken naar Marken. Ik had Elbert Uithuisje nog twee jongen toe gezegd en heb die maar even naar het mooi gelegen oude eiland Marken gebracht. Leuk ritje over wegen die ik in het verleden bijna wekelijks bereed om m'n klanten te bezoeken, dus gesneden koek en dan ook nog met redelijk goed weer, dit doe ik dan ook met plezier zo'n ochtend. De koffie was al klaar dat ik om half tien arriveerden dus gezellig even de eerste vluchten van het seizoen met de mannen doorgenomen, duiven afgegeven en de terugreis maar weer aanvaard. Had 's-middags nl. nog 'n ander klusje in de vorm van 'n ritje naar de dierenarts om voor mij 13 stuks en m'n duivenvriend Piet Groentjes 'n goeie dertig jongen te laten enten tegen paramyxo. Piet had de duiven al in de manden klaar staan dus dat was eigenlijk ook zo weer gepiept. Helemaal uit m'n ritme want er was nog geen enkele duif los geweest die dag. Dus pas om vier uur de duivinnen eruit en later de weduwnaars. Jonge vandaag maar even niet die komen de komende dagen wel extra aan de beurt. Ze gaan vanavond wel in de manden voor hun eerste nachtje mand met morgenochtend hun eerste lossing in de steeg aan de Julianastraat.   

Maandag 14 mei 2018: Hele andere vlucht als vorige week, kreeg m'n duivinnen geheel niet op tijd naar huis afgelopen zaterdag. Totaal uit de verkeerde richting rolde ze nog wel netjes achter elkaar binnen maar gewoon 10 minuten te laat vergeleken met de kop van de uitslag. En zeg het dan maar weer wat de oorzaak dan is op zo'n moment, binnen het uur 18 van de 19 thuis dus er is echt niet zó veel aan de hand met m'n duiven. Toch maar weer even de rookbom in het hok gedaan vanmorgen, moeten gewoon de koppen zijn want verder mankeren ze niets.

Maandag 30  april 2018: Ik kan vandaag terug kijken op 'n goed verlopen duivenweekend, grootste plus vind ik dat m'n duivinnen weer redelijk tot goed bij me afkwamen. En als je dan ook nog 'n doffer schitterend klapwiekend boven je krijg en.... mooi op tijd, met als resultaat als eerste in vereniging op het hok, dan komt de voldoening wel weer aardig bij me binnen. Ik moet ook eerlijk zeggen ik had nu direct 'n lekker gevoel over m'n duiven met inkorven. Ik schreef zojuist trouwens bewust 'n doffer boven me, want het is nl. géén weduwnaar maar gewoon 'n losse doffer, het is namelijk zo dat zowel m'n eerste komende ('946) als m'n derde('284) duif, zijn beide monniken die niet gekoppeld zijn en dus ook géén broedbak bezitten. Ze zitten eigenlijk gewoon tussen m'n weduwnaars en houden hun eigen maar ook de andere duiven aardig scherp op het hok. M'n gedachte was afgelopen winter, ik zet gewoon die 17 doffers in het hok en we zullen wel zien wie of er 'n bak kan bemachtigen. Echter deze twee waren niet bij machte om 'n bak te veroveren, blijkbaar vonden ze het zelf ook best want er is gewoon rust op het weduwnaars hok. Laat maar zitten die twee, ik kijk wel hoe het zich ontwikkeld van de winter, nou heel goed dus totaal geen problemen gehad. Ik bedoel maar en zeg het maar hoe of het allemaal moet.......Tijdens het maken van deze tekst, vlogen de duivinnen hun eerste trainingsrondjes wel in wat lichte regen gevolgd door de doffers. Ze geven voor hier zo goed als géén droog weer op dus 'n beetje regen erop kan echt geen kwaad voor de duiven. Gelijk met loslaten de warmte platen 'n paar graadjes hoger gezet en dan komen ze later weer terug in 'n behagelijk hok wat dan zo'n twee graden boven de buiten temperatuur licht. Voor morgen krijgen hopelijk wel wat betere vooruitzichten we zien wel....... 

Vrijdag 27 april 2018: Eigenlijk is het niet m'n normale gewoonte maar vandaag toch besloten om de vliegduiven op de dag van inkorven nog even der rondes te laten maken, reden was eigenlijk dat ik ze graag nog even wilden zien vliegen. Uitvliegen kan altijd lastig zijn op de dag van inkorven want aan de vooravond wordt er door mij altijd ruim gevoerd bij de vliegers. En dan geeft het wel snel problemen om ze allemaal op mijn commando weer naar binnen te krijgen, vandaar dat ik er bijna altijd voor kies om ze op de inkorfdag nooit los te laten. Vanavond de hele meute doffers(17) en duivinnen(20) naar de vereniging gebracht om ze in te korven voor de (door afdeling te laat aangegeven) veranderde losplaats nl. wederom Asse-Zellik ipv. Quievráin, waar ik en naar ik aanneem de meeste al op hadden gerekend. Maar goed Arras of Menen zal wel te westelijk zijn geweest voor de Amsterdammers (L.C.) Alweer wat minder duiven in de vereniging (131 duiven) maar dat had 'n tijdelijke reden, dus hopelijk volgende week weer wat meer in de manden voor de 5e  en laatste Vitesse vlucht voor de start van de Midfond. We gaan het morgen weer zien hoe of ze gaan komen, ben wel benieuwd maar heb vooral vertrouwen in de mannen.

Woensdag 25 april 2018: Dinsdag ondanks het mindere weer toch alle vliegers er beurtelings weer uit gehad. Naar mijn idee verliep dat wel weer goed, met ruim half uur uit het zicht en 'n kwartiertje rond het hok ben ik tevreden. Na de schoonmaak en loslaat rituelen in de auto gestapt en 'n bezoekje gebracht aan Van Sommeren in Heemskerk, het kweekvoer is bijna op maar ook de jonge duiven houden op z'n tijd ook wel van 'n goeie bak vreten, dus de voorraad maar weer 'n beetje op peil gebracht. Zak stenen in de vorm van grit gaat er ook wel in, dus weer met 'n aardig aantal kilootjes huiswaarts gereden. Thuis alle dagelijkse tonnen, emmers en bakken weer even aangevuld en dan kunnen we ons weer gaan concentreren op het aankomende weekend.

Maandag 23 april 2018: Weekend de tijd gehad om te bedenken waar de fout zou kunnen zitten met de duiven, om plotseling zo slecht af te komen, daar moet 'n reden voor zijn. Nou heb ik direct géén hok waar de temperatuur snel zijn invloed heeft dus loopt de temperatuur ook niet snel op. was eigenlijk blij met de overgang naar wat warmer weer en dan ben je (te) snel geneigd om de schuiven wat meer open te zetten wat ik dan ook begin vorige week heb gedaan. Achteraf natuurlijk... was dat al blijkbaar de reden dat wo/do de gang er al 'n beetje vanaf was. Temperatuur op het hok wordt dan ook gelijk beter maar dan gaat het ook wat meer circuleren wat dan ook waarschijnlijk wel het probleem geweest zal zijn. Dus de schuiven staan weer op hun oude stand en om de koppen weer 'n beetje (of helemaal) schoon te krijgen heb ik ze zaterdagavond toch maar even 'n toevoeging gedaan middels het voer. Zondagmorgen alle duiven 'n lange badsessie gegeven en moet zeggen vanmorgen kachelden  ze er al wel weer aardig overheen m'n duiven. De omslag naar het koelere weer stimuleerde blijkbaar, maar vooral waarschijnlijk ook door het lekkere windje wat er vanmorgen stond. Vanmiddag ga ik toch maar proberen om de laatst bij gezette jongen ook op de vleugels te krijgen want dan heb je daar ook geen kijken meer naar, van al dat maar rondscharrelen op het dak daar krijg je op het laatst ook 'n hekel aan. Maar dat gaan we wel 'n beetje rustig aan doen, want paniek erin brengen daar hebben we ook helemaal niets aan. 

Zaterdag 21 april 2018: Vanmorgen 8.00 prima weer zo lijkt het in Noord-Holland, strak zonnetje en Noord-oosten windje, dus laat ze maar komen zou je zeggen. Maar nee, België en Brabant-Zeeland zitten nog dik in mist vanochtend, dus nog maar even wachten. Nou doen we dat wel tijdens de koffieronde maar ook toen was er weer eens géén enkel nieuws te bekennen omtrent de lossing, wat eigenlijk al jaren 'n heet hangijzer is bij de afdeling. Bleek iets onduidelijks aan de hand te wezen waardoor communicatie niet mogelijk was. Uiteindelijk kwart voor twaalf kregen de duiven de vrijheid om de terugweg te kunnen beginnen. Ik was donderdag in het geheel niet tevreden over m'n duiven, ze hadden helemaal geen zin om de vliegen (wat soms trouwens niet zo vreemd is met warm weer) maar ondanks dat ik de duiven er vroeg uit had en toen de temperatuur nog redelijk was zat er al totaal géén drive op. Besloot dan ook m'n weduwnaars maar 'n weekje thuis te houden en alleen m'n duivinnen mee te geven naar Asse-Zellik. Het bleek bij aankomst van de duivinnen eigenlijk al direct dat die ook niet helemaal top waren, géén van m'n getekende in de buurt van de eerste drie en ook nog matig binnen willen komen. Eigenlijk weet je dan al direct dat er wat aan mankeert, ik zal tenminste maar eens kijken wat ik de komende dagen eraan kan en moet doen. Met 20 duiven mee en slechts 1 in de uitslag zegt toch wel genoeg hoe of het er bij staat. Gelukkig wel alle 20 duiven wel weer op het hok want je kunt er dan ook zomaar 'n paar kwijt zijn. Volgende week maar weer zien hoe of het er bij zit, aan de warmte moet de liefhebber zeker aan wennen maar ook mijn duiven blijkbaar.

Donderdag 19 april 2018: Enkele weken geleden alle broedbakken bij de kwekers eigenlijk grondig schoon gemaakt en waar nog eieren lagen die vervangen door plastic-eitjes zodat er op 'n paar nog geplande jongen voor 'n liefhebber na, er niets meer uit 'n ei kon komen. Verbazing vandaag groot want blijkbaar toch 'n koppel niet voorzien van kunsteieren zodat er twee blakende jongen in de broedbak lagen. Geen ring meer over dus wat te doen...... de jongen liggen bij een van m'n beste koppels wat dan ook weer zonde is om ze te moeten verwijderen. Elbert Uithuisje voor wie er al twee jongen bijna speenklaar liggen maar even opgebeld met de vraag .....als je belangstelling heb... maar dan moet je wel zorgen dat ik met twee dagen 'n paar ringetjes heb. Dit was totaal geen probleem en hij zou per direct zorgen dat ik de ringen nog op tijd zou hebben, zie zo dat is dan ook weer geregeld en komen ze op 'n goeie plek en bij 'n goeie liefhebber.  

Woensdag 18 april 2018: Gisteren de vliegduiven voor het laatst nog even lapje gegeven naar Vijfhuizen, prachtig weertje dus ook 'n mooi en snel verlopen opleer vandaag. Je sta soms langer stil voor de brug zijkanal C op de A9 bij Spaardam te wachten dan dat je duiven tijd nodig hebben om naar huis te vliegen. Dus menigmaal ligt alles al in de broedschaal in de bakken. Dit is dan ook wel weer makkelijk want dan pak ik zo de duivinnen er weer vanaf en klaar is kees. Voor de eerst drie vluchten breng ik de duiven altijd even 'n paar keer per week even weg voor 'n lapvluchtje. Daarna stop ik er hiermee en ga wat gerichter inkorven, duidelijk de duiven eigenlijk uitzoeken voor de komende week. De duivinnen gaan eigenlijk alle weken wel mee, maar de doffers afhankelijk wat voor weer we krijgen en hoe ze er bij zitten. Dus dit zijn de komende weken m'n plannen voor de vluchten en af en toe 'n verrasingduif er tussen door.

 

Maandag 16 april 2018: Weekend weer achter de rug met alle duiven zaterdagmiddag netjes weer het hok terug. Op zich 'n hele mooie vluchtje, duiven kwamen allemaal vlot naar huis zonder extreme achterblijvers. Géén feest deze week, maar dat verwachte ik ook niet. Trouwens alle weken feest zou nu 'n beetje erg veel gevraagd zijn van m'n duiven, maar van dit soort vluchten kan ik ook ontzettend genieten en na afloop ook gewoon tevreden zijn. De duiven leveren gezien de aankomsten eigenlijk helemaal niets in en doen hopelijk in principe alleen maar méér ervaring op voor de komende vluchten met meer afstand. En dat is eigenlijk ook de bedoeling van ze middels de gehele Vitesse, ervaring en training opdoen voor de komende "mooie "vluchten vanaf 350 km en die gaan we zeker weer krijgen met 'n paar weken. Alles maar weer 'n wekelijks bad gegeven waar de jongen ernaast ook dankbaar gebruik van maken. M'n laat komende Rooie Vaale ('286) die vorige week 'n nachtje weg was gebleven van 'n lapvluchtje kwam eigenlijk gelijk met m'n eerste op het hok dus dat was ook wel weer heel mooi.

Vrijdag 13 april 2018:  Bovenstaande worden morgen opgehaald, alvast vier mooie jongen voor ons nieuwe lid (herintreder) Henk Prigge, met 'n kleine veertien dagen volgens er nog vier jongen voor hem. Henk gaat zich middels de jonge duiven en natour proberen een mooi vliegploegje op te leiden. Vanmorgen rond half negen was de " Rooie " gearriveerd op het hok, wáár ze gezeten heeft mag Joost weten mankeerde niets aan zo te zien dus...'n beetje honger en dat is op te lossen maar ze gaat zeker vanavond de mand weer in voor de vlucht naar Duffel. Wel wat duiven minder in de vereniging, de overnachtliefhebbers hebben helemaal nog geen haast zodat we 142 duiven aan de start krijgen morgenochtend van 8 liefhebbers.

Donderdag 12 april 2018: Vanmorgen met opstaan zag ik van uit m'n raam al gelijk 'n drietal jonge duiven vliegen rond het huis, "paniek jongen" was gelijk m'n gedachte. Voordat ik beneden was zaten er twee van de drie al in de voliëre en de derde volgden snel. Blijkbaar toch goed van slag geweest met de sperweraanval van gisteren tegen de avond. De planning was eigenlijk om m'n vliegduiven nog even 'n lappie te gaan geven maar de start van de ochtend is qua weer niet zo erg goed, zwaar bewolkt en nevelig dus maar uitgesteld naar de middag. Gelijk het telraam en jongen-lijst maar even gepakt om te kijken of er nog meer loos is qua aantal jongen op het hok. Alles geteld en mis er totaal nog 5 van m'n koppel, dus het gaat weer "goed".... Programma voor de dag maar even omgedraaid want het weer is nog niets vebeterd in de loop van de ochtend. Dus eerst maar de wekelijkse boodschappen halen in Castricum daarna even naar Heiloo gereden om 'n leuk bloemetje te halen voor onze vrouwelijke meldpost in de vorm van Rika Kerssens in Akersloot. Na jaren van trouwe dienst door onze vaste meldpost te zijn geweest heeft de vereniging in het kader van " we hebben toch allemaal zo'n ding " in overleg met Rika besloten om de clubmeldingen in de toekomst over de verenigings-app te gaan doen. Vandaar even 'n extra bedankje middels 'n mooie plant voor de jaren lang de seizoen-wekelijkse verplichting om altijd maar weer in de buurt van de telefoon te blijven. De attentie op de terugweg gelijk maar even bij Rika en Jaap aangebracht in Akersloot zodat dat hoofdstuk ook weer kan worden afgevinkt. Thuis gekomen direct de manden maar weer klaar gezet want volgens de weersmedia zouden we rond 14.00 uur 'n lichte periode van opklaringen krijgen. Even 'n broodje gegeten en de  duiven alvast maar in de manden en in de auto gezet, het werd inmiddels al wat lichter dus rijden maar. Het viel niet mee zo onderweg, dus de veilige afslag maar genomen de A22 op richting Haarlem dit tot even voorbij het NOVA College. Werd er niet beter op dus besloot ze op het parkeerterrein van de DEKA-Tuin los te gaan laten. Als gewoonlijk de duivinnen eerst met na 'n kwartiertje tussenpauze de weduwnaars er achteraan. Nog voor ik op de terugweg bij de Velsertunnel was gingen de ramenwissers al automatisch aan en volgde 'n pittige bui. Thuis gekomen kwamen de doffers er zojuist aanvliegen en zaten de duivinnen al in het hok te wachten, alles vlot erin gelopen dus de klok even beken en die stond maar op 36 duiven dus....eentje weg. Liep even snel naar binnen en zag al gauw dat ik (de herkenbare) m'n vaale rooie ('286) miste. Hopelijk komt die nog wel, maar het is wel weer vreemd, verder vandaag géén jonge duiven meer bij gekomen dus qua duiven 'n negatieve dag..

Woensdag 11 april 2018: Gisteren wel weer even visite gehad van " moeder sperling " tussen m'n jongen. Zo tegen vijven scharrelen de jonge duiven nog rustig op en af de voliëre, zit zelf nog even uit te zakken in het zonnetje van weer 'n hok onder de roosters schoon maken toen plots vanuit het niets alles uit elkaar knalt. Zie nog net 'n flinke sperwer met 'n jonge kras in zijn poten van m'n hok omhoog komen en weg..... Alles knalde met grote paniek in alle hoeken en gaten op m'n erf en de lucht in, de meest zijn al verschillende keren vrijwillig de lucht in geweest dus de hemel was één en al duif boven me. Hoor even later gefladder in de hoek tussen de vuilnisbakken en zie daar nog 'n duif gaan die niet meer omhoog kan komen, pakken ging heel gemakkelijk maar kon er toch niets aan ontdekken wat de oorzaak was. Die gaan we maar 'n poosje rust geven in 'n niet te grote ruimte de eerste dagen. Maar we zijn wel weer mooi klaar met die krengen op je hok, dat ze 'n duif pakken kan ik begrijpen maar de paniek die er bij de rest van de jongen uitbreekt is ondierlijk groot, met soms de alle gevolgen van dien. Morgen zien we wel of er nog meer schade is toegebracht aan de kolonie.

Dinsdag 10 april 2018: Ziezo.....slingers ballonnen en vlaggetjes maar weer van het plafond gehaald nu het feestje is gevierd, want we staan gewoon a.s. zaterdag allemaal weer gelijk aan de start maar we gaan er zeker weer ons best er voor doen. Vliegduiven vanmorgen om tien uur weer 'n lappie naar Vijfhuizen gegeven, maar die vallen niet meer te berijden zodat het gros al met de duivin in de het broedhok lag. Een enkele jaarling weduwnaar die het spelletje nog niet zo erg door hebben bleef nog even draaien, maar dat leren ze wel de komende tijd. Gisteren m'n zonnescherm met knikarm weer op zijn plaats gehangen, deze was vorige week vrijdag spontaan van de muur gekomen aan één kant. Met pluggen en al uit de muur gekomen, maar heb hem gisteren opnieuw bevestigt en nu met de zgn. chemische verankering, krijg je niet meer los maar dat zal géén zorg voor mij meer zijn, als hij nu maar voorlopig hangen blijft.

 

Maandag 9 april 2018: " de eerste klap is 'n daalder waard " luidt toch het spreekwoord, maar die is voor mij maar gedeeltelijk waar betreffende het afgelopen weekend. Ik had wel 'n o zo begeerde vroege duif dat is helemaal waar maar ze kwam dan ook uit het niets. Wel 'n duif waar ik vertrouwen in "had" en "heb", maar dan gericht op de wat langere vluchten. De uitleg van vertrouwen in "had" ligt aan het feit dat ik deze winnende jonge duif al eens na de derde jonge duivenvlucht heb opgehaald in België, maandags opgehaald en vrijdag de mand weer in, en.... gewoon thuis en in de prijzen. Dat ik er vertrouwen in " heb " bewijst de duivin de afgelopen zaterdag, niet verwacht want mijn gedachte over haar is dat de Vitesse de opwarmrondes zouden moeten zijn. De vereniging-app gaf bij de meest positieve melker 'n prognosetijd van rond tien over elf aan, ik was zelf al wat eerder met de voorbereidingen bezig. Schone drinkbakken en 'n beetje licht voer in de bakken gedaan en liep toen juist met m'n rammelbakje voer vanuit het hok naar buiten. Ik zie in 'n flits noordelijk rond m'n huis 'n duif in 'n draai, zet voerbakje op de tafel (dacht ik) maar deze stort en spat over de terrasvloer uit elkaar (spanning... naast de tafel dus ??) Kijk snel richting de spoetnik en zie nog net z'n staart naar binnen duiken, geklokt ?? Snel naar de schuur en zie opgelucht de melding staan, dit is 'n vroege en dat voel je dan ook meteen. Onmiddellijk melding gemaakt op de vereniging-app en gespannen de volgende duiven afgewacht, Frank Rodenburg draait er ook twee vlot 'n minuutje achter mij en verder kon ik de eerste tijd geen snellere duiven vinden bij compuclub-live NH. Om één uur de klok uit laten slaan in de club en weer naar huis om te kijken of de laatste drie van de 37 ingekorfde duiven er ook al waren. Drie meldingen op de datalogger dus alles gelukkig weer thuis wat dan ook wel weer eens lekker is. Mooie duivendag gehad met ook 'n paar leuke reacties van bevriende duivenmelkers.

Vrijdag 6 april 2018: In het begin van de week leek er 'n matig animo voor de eerste officiële wedvlucht bij de leden van de vereniging, maar gaande weg de week gaven ze al wat beter weer op zodat er toch uiteindelijk tien liefhebbers aan de start stonden. Met bijna alle leden aanwezig op de inkorfavond hadden we ook weer eens 'n ouderwets gezellig praatrondje. Niet dat het dan twaalf uur wordt of zo, maar gewoon rond half elf weer naar huis. Je heb het dan ook wel even gehad als je er al rond zes uur rond loopt om nog wat dingetjes te regelen voor de eerste echte vlucht. We hebben gelukkig de beschikking over de vaste ervaren inkorver Tim de Goede die zo'n avond natuurlijk heel wat werk uit handen neemt. Maar ok. duiven weg met de wagen en rond acht uur even lekker aanzitten met de groep. De prijzen worden zo'n eerste avond natuurlijk al verdeeld maar de waarheid spreekt alleen de klok morgenochtend of middag. 

Donderdag 5 april 2018: Gisteren begin gemaakt met het tweemaal jaarlijks verwijderen van de mest onder de roosters in de binnenhokken. Eerst moeten alle jongen grotendeels zijn verspeend en dan begin ik rustig aan ( één hok per dag) onder de roosters de mest weg te halen. Doordat ik er altijd 'n laagje Natural vloerdekkorrels onder strooi blijft het ook gewoon super droog ondanks de mest die er bijna 'n half jaar op komt. De stofkap op de kliko erbij en dan is het ook best te doen, ja "vroeger" ramde je in één dag alles leeg maar dat tijdperk hebben we gehad. Daarna even de stofzuiger erdoor en de naden en evt. gleufjes ingespoten met antimot spray verkregen via clubgenoot Dirk de Bruin. Trouwens ik heb gewoon vrij alle dagen dus wie doet me wat, morgen weer 'n dag. En die is vandaag Donderdag 5 april, matig weertje dus maar even wachten tot in de middag volgens de weerberichten. Twee uur in de middag begint de bewolking dunner te worden, maar 'n straffe noordoostenwind blaast er wel over heen. Toch de vliegduiven maar in de mand en vertrokken richting Vijfhuizen en daar wederom de duivinnen en doffers met tussenpauze appart gelost. Half bewolkte lucht maar die harde noordooster maakte er toch 'n goeie traning van want of ze nu willen of niet ze konden maar één kant op en dat was tegen de wind in naar huis. 

Dinsdag 3 april 2018: Even 'n periode met wat opklaringen dus de vliegduiven maar even in de mand gedaan en ze 'n lapje Vijfhuizen gegeven, duivinnen eerst eruit en 'n klein kwartiertje later m'n Weduwnaars. Thuis gekomen zaten alle duivinnen al in het weduwnaarshok in de bakken met 'n enkele doffers die al was binnen gelopen. de rest draaide al boven m'n huis toen ik aankwam rijden. Na m'n thuiskomst eerst eens even al m'n jongen door de hand laten gaan en ze 'n plus of min toebedeeld achter het ringnummer. Echter twee konden "mijn" selectie niet doorstaan en zijn verwijderd van het hok. Ik heb er toch wel beetje moet op met de jongen garde, er zitten naar mijn idee wel 'n paar interresante jonge duiven bij uit mooie koppelingen. Zo niet dan kan ik er altijd nog één de schuld geven dit jaar, Tim de Goede (ex. DDR en ex. DDF) heeft grotendeels de koppelingen bepaalt bij de kwekers de afgelopen winter. Maar nogmaals we moeten de jongen eerst nog over zien te houden alvorens we ze kunnen inkorven, met daarna nog alle risico's om met 'n rampert gestript te gaan worden. Maar juist het vooraf filisoferen over je toekomstige "toppers" maakt de duivensport ook zo mooi naar mijn idee.

Maandag 2 april 2018: Niets er meer bijgekomen de afgelopen dagen en zo beluisterend zijn er toch wel wat duiven weggebleven. Ik sta natuurlijk ook niet te juichen met zo'n vlucht direct op 112 km, maar ja de meerderheid (?) stemt er gewoon mee in, dus dan kun je ook van alles verwachten. Ik begrijp echter niet dat je dan zo vroeg al (moet) gaan lossen want 'n uur later hadden we althans in NH beduidend beter weer voor de aankomst duiven gehad. Het vreemde vind ik altijd aan dit soort vluchten dat je gewoon ervaren duiven kwijt raak, ik had er 40 mee 'n zaterdag en had er zaterdagavond om 7 uur 37 thuis. Ik mis twee ervaren duivinnen ( die hebben Chateauroux en Argenton al 2 x gehad) van 2015 en Weduwnaar van 2016 die ook al z'n vluchten al had gehad. Vooraf nog drie maal zelf weg gebracht en dan ook nog één voor één los en dan heb je dit....Maar ja, we zullen het er mee moeten doen en gaan gewoon maar weer over tot de orde van de dag.

Vrijdag 30 maart 2018: Vanavond eerste en enige opleer en tevens de start van het vliegseizoen 2018. Woensdagavond even 'n vraagje op de app gezet wie en met hoeveel duiven, dat gaf als resultaat slechts vier liefhebbers de er klaar voor waren en 75 duiven totaal zouden inbrengen. Wel 'n tegenvaller vond ik op dat moment, maar gelukkig verbeterde de weerverwachtingen per dag naar het weekend. Hierdoor veranderde ook het aantal inkorvers per dag, zodat uiteindelijk toch nog zeven liefhebbers zich hadden gemeld met duiven. Zes manden met 154 duiven vertrokken vrijdagavond richting Roosendaal. Weersverwachting was eigenlijk wel goed voor de zaterdag zeker wat later in de ochtend en nog beter in het begin van de middag. Maar eerst 's-morgens ons koffierondje af werken waar we al snel (te snel achteraf) de melding kregen dat de duiven om al half tien zouden worden gelost. Meningen waren dan ook eensluidend dat dit wel wat later had gekund, tijd genoeg leek ons en dan zou het weer ook beduidend beter zijn, wat dan ook later wel bleek. Over oude duiven wordt er dan vaak gezegd, dat moet toch geen probleem geven ? Dat dachten we eigenlijk ook allemaal, maar het liep toch nog wel even anders zo hier en daar op de hokken. Twee laatjes van vorig jaar beten de spits af en tikte beide op 10.48.15 aan op de antenne, kort daarachter draaide ik 'n 20 duiven en viel het helemaal stil. Was wel half twaalf voor er weer wat duiven binnen druppelden tot ver in de middag. Half zeven 's-avonds mis ik er nog 3 van de 40, één duivin van '15 en twee duivinnen van 2016, dus eigenlijk al echte oude duiven. Een van '15 en een van '16 die eigenlijk nog nooit hadden gemist, maar goed is ook duivensport we zullen het de komende dagen wel gaan zien of er wat bij is gekomen. Maar je kunt niet spreken van 'n makkelijk opleer vluchtje, nu vind ik 112 km ook géén opleervlucht maar goed de hele duivenmeute vind dit allemaal ok dus dan zwijg je er maar over.

Woensdag 28 maart 2018: Redelijk weertje gistermorgen dus de manden alvast maar klaar gezet. Eerst even uittuilen rond het hok en dan de mand maar in. Er hingen nog wel wat donkere luchten maar het zicht was gewoon goed, verbetering zou binnen 'n uurtje optreden dus we gaan er gewoon voor. 17 Weduwnaars en 23 duivinnen mogen de start van het seizoen voor me gaan maken. Naar Haarlem-Noord gereden en ze op 'n rustig plekje één voor één de vrijheid gegeven, duivinnen eerst en de weduwnaars er achter aan. Gaat altijd wel 'n beetje tijd in zitten maar met kop(auto) in de wind en dan vanuit de achterklep van de auto met 'n doorkomend zonnetje ging dat prima. Met 'n minuutje ertussen dan kunnen de duiven toch zelf de goede richting kiezen. Klep dicht en snel naar huis gereden, zoals verwacht draaide er bij thuiskomst toch 'n aardig koppeltje. Blijkbaar elkaar op de terugweg toch opgezocht en gezamenlijk naar huis gevlogen. Natuurlijk was het groot feest op het hok, meeste duivinnen zaten al binnen en hadden hun broedbak al in bezit genomen. Even 'n half uurtje aan laten rommelen en daarna de duivinnen er weer af gepakt. Goed verlopen en bij goed weer donderdag maar weer.....

Maandag 26 maart 2018: Vanmorgen op tijd nog even naar Marken gereden om wederom 'n bonnetje te verzilveren bij Elbert Uithuisje welke ik gekocht had op de verkoop bij BEP in Purmerend. Elbert is nooit kinderachtig met jongen zodat ik net als vorig jaar weer met drie mooie jongen naar huis ging. Zijn tevens wel de laatste die er nog bij komen want dan is er niet zoveel verschil in leeftijd op het hok wat de gezondheidsproblemen hopelijk beperkt. Alles duiven zijn prima door de entingperiode heen gekomen zo het er nu uitziet. Vanmiddag er allemaal weer uit gehad en je kunt merken dat langzaam aan de conditie gewoon beter wordt bij de duiven. Vrije training zonder druk van ´n vlag of iets dergelijks en dan tourt het alweer ´n klein uurtje aardig op snelheid rond. Morgen bij goed weer gaat alles de mand in voor ´n kort lapje vanuit Haarlem-Noord om de gewenning vanuit de mand weer even bij te brengen. De jongen beginnen langzaam aan ook wat grotere rondje te maken, maar wacht nog even met de bezem want er zijn er nog bij met wat dons op de kop. Trouwens de laatst bij gezette jongen gaan meestal in verhouding eerder met het koppel de lucht in. 

Vrijdag 23 maart 2018: Na 'n kort nachtje slapen ivm. ophalen van m'n zoon vanaf Schiphol die middels 'n staking van de Franse luchtverkeersleiding duidelijk wat vertraging had, hierdoor kwam het dat ik pas even over drieën in m'n bed lag. Gepland stond de volgende morgen de jaarlijkse Paramyo-enting op de kalender ditmaal door Dierenarts Jan de Jong Uit Akersloot. Rond 11 uur in de morgen zou hij bij me wezen om 'n 200 duiven van diverse liefhebbers te enten. Ruim voor elf uur had ik de te enten duiven per hok in manden klaar zitten welke we ik na enting dan direct weer naar buiten in de voliëre konden zetten. Piet Groentjes en Wim van Tol waren ook inmiddels gearriveerd welke hun duiven op de grote buitentafel hadden verzameld. Géén echt mooi weertje zoals vorig jaar, maar gewoon 'n koude ochtend.... maar gelukkig droog. We zaten net weer even binnen toen er werd gebeld dat Jan 'n klein uurtje later kwam. Hij was bezig met 'n hond die z'n gebit wat extra problemen gaf waardoor hij geen ruimte had om op tijd te wezen. Dirk de Bruin inmiddels ook gearriveerd met 'n goeie vijftig duiven maar het werd toch nog wel even wachten voor hij kwam. De koffiekan is geduldig dus we hebben onze tijd gebruikt met 'n dorpse praatjes tot de dierenarts de straat binnen kwam rijden. Eerst de duiven die buiten stonden met z'n allen maar even aangereikt voor de jaarlijkse prik, wat dan ook weer rap gaat zo. Daarna de mijne (oude vliegers M/V + alle jongen 2018) en alles was toch nog weer snel gedaan. Heb ook weer géén combi prik (paramyo+pokken) genomen gezien m'n bevindingen van 'n paar jaar terug. Toen kreeg ik ondanks de combi para/pokken-prik toch 'n lichte pokken infectie bij m'n jonge duiven en dan ben je ook klaar met de jonge duiven vluchten wil je het tenminste leuk houden voor je eigen vereniging. Met paar weken doen we de jongen wel weer even behandelen met het " kwastje " en krijgen we ze allemaal weer even in de hand. 

Maandag 19 maart 2018: Vanmorgen eerst m'n dagelijkse ritueel met de duiven gedaan en rond half drie in de middag vertrokken naar Urk. De jaarlijkse duivenruil met Johannes Nentjes dus met 5 speenklare jongen in 'n mand op pad gegaan. Op de heenweg nog even langs ROPA-STORE in Zaandam 'n fabrikant en leverancier van het ROPA product Ropa-B Liquid 10%, Johannes had voor z'n duiven 'n paar flesjes van 250ml nodig wat hij ook al jaren met grote tevredenheid gebruikt tijdens het vliegseizoen. Ik had vooraf al even 'n belletje gedaan naar Ropa-store dus het stond al klaar dat ik ze kwam halen. Dan maar weer door naar Urk, drukste periode op de weg rond drie uur en half vier, dus van effe doorrijden kwam er niet veel. Tegen vijven pas op Urk en direct maar naar het pand gereden waar Johannes aan het werk is. Terwijl hij nog aan het werk was hebben we alle dingentjes en nieuwtjes van het vissersdorp weer even bij gepraat en zijn toen naar zijn huis gereden. Z'n duivenmaat Klaas Post zat al trouw op ons te wachten toen we arriveerden. Nog maar weer even 'n beker koffie en met de familie ook nog even bijgepraat, ik kwam er in het verleden bijna wekelijks op de woensdag even 'n duivenbakkie halen dus dan is zo'n middagje toch weer even gezellig. Kom zegt Klaas dan we gaan die jongen even pakken anders zitten we hier om 12 uur nog krozen, je heb ze toch allemaal 'n knijpringetje omgedaan Klaas ? vraagt Johannes. Ja natuurlijk, wat dacht jij. Het jonge duivenhok in en na even zoeken ontdekte we de eerste met 'n knijpringetje en toen werd het stil aan de andere kant van de deur, géén jong meer te vinden. Dan zijn ze eraf gegaan zegt Klaas, Johannes mompelt wat onverstaanbaars maar begreep het wel en gaat 'n lege mand halen. Zie je het voor je, ongeveer 'n veertig jongen stuk voor stuk even de nummers nalopen. Maar vele handen maken licht werk dus hadden we ze toch nog vlot eruit gepikt. Nou zegt Johannes, zoek er nou nog maar een uit, ik nog van ik heb ze toch allemaal ? Maar niet tegen te praten dus uitzoeken maar, niet moeilijk, ik neem jonge duiven eigenlijk bijna nooit in de hand op zo'n moment, ik ga dan altijd af op het uiterlijk en gedrag zo ook deze keer. Ik pak echter 'n jong in de hand en zeg, deze denk..... op dat moment zie in m'n ooghoek 'n lichte kras strak in het pak in de hoek staan. Of deze en zet de eerste snel in 'n schapje terug, ja het wordt deze zeg ik nog. Johannes, weet je het zeker....? Ja, deze. Wat is het nummer zegt Klaas, de '546 en duikt onmiddellijk het andere hok weer in. Wat gemompel aan de andere kant van de deur waarop ik vraag wat zei je nou Klaas? Wil je het echt weten vraagt hij.....Ja, ik wel zeg ik, nou van mij had je hem "niet gekregen" dat zei ik herhaalde hij met 'n Urker smile op z'n gezicht. Nee is helemaal goed hoor zei Johannes en het jong ging bij de andere jongen in de mand. Nog even naar binnen, ze allemaal gegroet tot 'n volgende keer en de thuisreis weer aanvaard. Leuke middag/avond gehad en we gaan het weer proberen z'n jongen goed in te passen bij m'n eigen jongen.

Donderdag 15 maart 2018: Alle dagen met dat redelijk goeie weertje de vliegduiven en later in de middag de jongen eruit gehad. Tot nog toe dik tevreden, de oude beginnen alweer lekker te karren ieder 'n klein uurtje en met de jongen gaat het ook goed. Tel ze niet alle dagen maar volgens mij ben ik nog geen duifje kwijt, maar we weten het hé "doe de dag niet eerder prijzen vóór het avond is " Belangrijkste is dat ze nu al vierdagen er uit zijn geweest en dan kunnen we langzaam aan ze proberen naar de hand te zetten. Even 'n paar dagen wat schraler voeren en dan moeten ze langzaam aan toch gaan reageren op de voerbus. Volgende week kunnen de laatst nog liggende jongen ook naar hun bestemming en dan staan er alleen nog 'n stuk of acht jongen in de planning voor 'n nieuw lid in de vereniging. De eieren liggen hier al voor dus dat is 'n kwestie van tijd en da tussentijds gaan we on weer focussen op het nieuwe seizoen. Woensdag nog even wat voer gehaald voor de jonge duiven bij " Dierenwereld van Someren ", deze had 'n ruime sortering voer aan laten rukken (voor Duivenmarkt PV. Heemskerk van a.s Zondagmorgen vanaf 9.00 uur) dus ik had 'n ruime keuze. Hij had 'n mooie mengeling voor de jongen duiven staan van het merk "GARVO Premium Vlieg-Jong" dus na wat wikken en wegen besloten en daar maar wat balen van meegenomen.

Twee jongen door mij geschonken aan de Jonge Duivencompetitie 2018 van Kring 3 

Vader komt van de Gebr. A.Kat & Zn en Moeder van m'n oude soort uit Urk.

Jongen worden bij opbod verkocht op a.s Vrijdagavond bij PV. de Snelvlieger in Haarlem.

Woensdag 14 maart 2018: Gaat tot nog toe helemaal prima met de jongen los, 'n beetje regenachtig weer en dan scharrelen ze de gehele middag op het hok rond. Af en toe 'n klein fladdertje in de rondte en dan snel weer naar beneden op het hok. Ze leren natuurlijk zulke dagen het beste om de omgeving verkennen, vanaf vijf uur de schuif weer open en binnen 'n half uur zat alles weer in het hok. Perfect, eerste keer is toch altijd weer spannend hoe of ze zich gaan gedragen en hoop je op géén schrik effect rond het hok.

 

 

 

 

 

 

Hein Berkhout | berkkrom@casema.nl